Don Kihot – Don Ivan Grubišić

Reakcija na komentar Ante Mikića na tportalu pod naslovom  “Novi medijski juriš splitskoga Don Kihota”

Anto Mikić (36) diplomirao je 1999. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a pohađa i doktorski studij hrvatske kulture na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Glavni je urednik Hrvatskog katoličkoga radija, bivši novinar Informativne katoličke agencije te suradnik brojnih drugih medija (OTV, Večernji list, katolička glasila) (Podaci s interneta).

Ova kratka biografija teologa Mikića dovoljno govori o porijeklu njegova zagovora. Gospodin Mikić na uljudan ali perfidan način po već oprobanim vjekovnim metodama ne može osporiti sadržaj koji ga je bolno potaknuo da reagira. Umjesto na argumente don Ivana Grubišića o svrsishodnosti preispitivanja vjeronauka u školama i opravdanosti međudržavnih ugovora kojima crkva uzima znatan novac iz državnog proračuna, gospodin Mikić radije bira motku kojom udara ispod pojasa svog dojučerašnjeg svjetonazorski bliskog kolegu.

Ponavljamo, nije važno jesu li zahtjevi gospodina Grubišića opravdani, već je važno srušiti njegov kredibilitet. Prikazati ga nekim Don Kihotom, sentimentalnim idealistom, odbačenim vitezom koji se bori protiv zla na pogrešan način i u pogrešno vrijeme – koga nitko ne razumije. Važno je što više karikirati njegove životne postupke, prikazati ga kao tragičnu ličnost koju je eto crkva odbacila, što je vidljiva poruka da ga treba i narod odbaciti. Cilj je pomesti ga sa scene društvenog života kao zalutalog i ishlapljenog starca koji juriša na vjetrenjaču – crkvu. Iz prošlosti je poznato – koga crkva anatemizira (baci prokletstvo) toga treba u širokom luku zaobilaziti – on je mrtav.

Tom prilikom, jasno, u isti koš se pomeću svi koji se usuđuju “čačkati po crkvi”, naročito mediji, koji usprkos svega “ljube i poštuju” dona Grubišića, što uvaženi Anto Mikić nikako ne može shvatiti.

Nije ipak jasno zbog čega se don Ivan Grubišić još uvijek osjeća članom katoličke crkve iako se odrekao njenih nedvojbeno nekršćanskih svjetonazora i nekršćanskih postupaka.

Udruga David

Prilog: http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/304373/Novi-medijski-juris-splitskoga-Don-Kihota.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s