O Nama

OSOBNA ISKAZNICA UDRUGE DAVID

DAVID – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava

david.udruga7@gmail.com

Adresa: Poste Restante, Karlovac, Ivana Meštrovića 8.  Poštanski ured 47107

 www.david-udruga.hr

Telefon: 091 52 069 92

OIB: 45948733377

Osnovana: 16.10.2007 god.

_____________________________________________

Informacije o narudžbi ili donaciji novca za rad Udruge

Uplatom unutar Hrvatske

Račun : HR 9323900011101130945

U korist: David – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava
Adresa: Poste Restante, Karlovac, Ivana Meštrovića 8.  Poštanski ured 47107

Uplatom iz inozemstva
U korist: David – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava
Adresa: Poste Restante, Karlovac, Ivana Meštrovića 8.  Poštanski ured 47107 / Država: Hrvatska
SWIFT kod banke: HPBZHR2X
IBAN: HR 9323900011101130945

____________________________________________

Udruga danas broji 20 aktivnih članova i mnogo pasivnih podržavatelja i sve veću podršku javnosti. Udruga se sastoji od bivših agnostika, ateista, neformalnih vjernika i katolika. Većina aktivnih članova ne želi da njihova imena budu objavljena iz razumljivih razloga – štite svoju obitelj i zaposlenje. To dovoljno govori o društvu u kojem živimo. Smatramo da istinu za koju se zalažemo ne određuje broj članova ili vjerska ili ne-vjerska opredijeljenost, već argumenti. Udrugu David pokušavaju razne crkvene marionete i kvazi crkveni ideolozi prikazati kao sektu jer smo se usudili analizirati i argumentirano komentirati vjerodostojnost katoličkoga pa i neka druga kršćanska učenja. Budući nemaju protu-argumenata na naše tvrdnje tada po već stoljetnim isprobanim metodama udaraju ispod pojasa – cilj je uništiti ugled i obezvrijediti naše djelovanje – tj. po njih bolnu istinu.

Udruga se financira izdavaštvom, članarinom i dobrovoljnim prilozima.

Zašto je Udruga David osnovana:
1.    Godine 2007. stanje po pitanju ljudskih prava bilo je katastrofalno. Država RH postala je talac vjerskih institucija koje su malo po malo ojačale svoj utjecaj u najvažnijim državnim institucijama. Nelegalno, van Ustava su sklopljeni po čitav narod štetni Međudržavni ugovori RH sa vjerskim institucijama sa nesagledivim posljedicama.
2.    Današnje stanje u društvu pokazuje do kuda su dovele tadašnje političke odluke vlasti. Poglavari Katoličke crkve žele imati dominantan utjecaj na razvoj društva, na način nametanja svog svjetonazora svim građanima, pravdajući svoje postupke većim brojem katolika. Na sreću veliki broj katolika ne slaže se sa djelovanjem i stavovima svoje crkve. Iako je RH pravno i ustavno sekularna država, vrh Katoličke crkve ne smeta da stvara društvene podjele. Nikada u novijoj povijesti hrvatski narod nije bio toliko podijeljen kao danas. Mi ne podržavamo vrijeđanje bilo čijih vjerskih osjećaja. Prozivamo vjerske čelnike (ne katoličke i druge vjernike) zbog njihovog protuustavnog i protubožanskog djelovanja, pozivajući se pri tome na zakone i Ustav RH i na crkvene zapise (Biblija). Po pitanju ljudskih prava RH je na putu prema srednjem vijeku. Kada bi crkve bile u okvirima svog pastoralnog djelovanja, potpuno odvojene od državnih institucija vlasti i politike, razlog našeg djelovanja bio bi nepotreban, pokrenuli bi odmah postupak ukidanja naše Udruge.
3.    Udruga David osnovana je s ciljem kako bi omogućila građanima pravo na nepristrane i istinite informacije o djelovanju vjerskih institucija u RH. Svim građanima je putem Udruge omogućeno da se čuje i njihovo mišljenje.
4.    Isto tako, svakom je omogućeno da uočene nepravilnosti, nezakonitosti i kršenje prava i sloboda obavijesti javnost preko djelovanja Udruge. Na inicijativu građana Udruga će pokrenuti rasprave , ali i konkretne korake kako bi nezakonitosti bile ispravljene. Poznato je kako državne institucije, koje su po Ustavu dužne štititi sve građane to ne čine. Naprotiv, one su često instrument crkve ili njihov izvršitelj.

Zbog stanja u društvu Udruga David  postavila si je sljedeće ciljeve:
–    ukazivati na nauk crkvi koji se predstavlja kao sljedba kršćanstva i učenja Isusa iz Nazareta – iako je u samim spisima (npr. Biblija) vidljivo je da je nauk crkvi u potpunoj suprotnosti s izvornim kršćanskim učenjem Isusa iz Nazareta. Time su crkve u izravnom sukobu interesa . tj. lažnim predstavljanjem koriste velike financijske, institucionalne i druge društvene koristi kao i beneficije na račun RH i njenih građana.

Taj sukob interesa iznjedrio je sklapanje  četiri Međudržavnih ugovara između RH i Svete stolice ( i u manjem obimu ostalih vjerskih zajednica), koji su sklopljeni suprotno odredbama Ustava RH. To je omogućilo jednoj vjerskoj instituciji da ima neograničen utjecaj na političkom i samim time na kulturnom, obrazovnom, pravnom i gospodarskom području. Svaka vjerska institucija ili zajednica ima pravo na svoj nauk i to nije sporno sve dok to nije na štetu države i njenih građana.

– nadalje, trudit ćemo se istraživati i informirati građane o nemoralnom, neetičnom i nezakonitom ponašanju članova (prvenstveno tzv. “pastira) vjerskih institucija u RH.

Stoga ćemo:

· istraživati i informirati građana o financijskim skandalima od strane crkvenih institucija

· zalagati se za poništenje međudržavnih ugovara između RH i Svete stolice kao i ostalih vjerskih zajednica, koji su sklopljeni suprotno odredbama Ustava RH

Ukazivati ćemo:

·  na kriminalnu povijest crkvi

·  na neprestani govor mržnje svećenstva prema neistomišljenicima.

· istraživati i informirati građane o financijskim skandalima od strane crkvenih institucija

· i zalagati se za poništenje međudržavnih ugovara između RH i Svete stolice kao i ostalih vjerskih zajednica, koji su sklopljeni suprotno odredbama Ustava RH

· i zalagati se da vjeronauk kao vjerska kategorija izađe iz sustava općeg obrazovanja RH i ponovo se vrati u crkvene objekte

· na uklanjanje svih vjerskih obilježja iz vrtića, škola, vojnih i policijskih objekata i ostalih državnih institucija

· i zalagati se za ukidanje financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna.

· i insistirati za dosljedno provođenje odvojeno djelovanja države i vjerskih zajednica.

· i tražiti preispitivanje porijekla crkvene imovine i svih do sada isplaćenih obeštećenja crkvama.

· i zalagati se za potpuno oporezivanje vjerskih institucija i zajednica

· i ukazivati na opasnosti žrtava pedofilije od strane svećenstva, te se zalagati moralno i materijalno obeštećenje žrtava

Udruga David je nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana.

________________________________________________

Mi ne optužujemo, ne prijetimo, ne mrzimo, ne klevećemo. Trudimo se javnost upoznati sa argumentiranom istinom

________________________________________________

Obavještavamo čitaoce naših stranica da objavljivanjem tuzemnih i inozemnih tekstova iz raznih medija kao i tekstova naših dopisnika i kolumnista ne znači da su to stajališta naše redakcije. Smatramo da razna otvorena sučeljavanja doprinose svima dobronamjernim analitičarima da uoče i iznjedre istinu, koja može pomoći u širenju pozitivne svijesti našeg društva. Uzimamo si za pravo da ne objavljujemo govor mržnje!

Zahvaljujemo pisanim i elektroničkim medijima i svim novinarima koji  nisu pali pod utjecaj crkvene propagande koja nas želi ušutkati, već nam omogućuju da se čuje vaša i naša riječ u javnosti.

________________________________________________