Papa naređuje crkvi, doduše indirektno, ukinuće vatikanskih ugovora s državama jer joj inače prijeti žrvanj oko vrata i dubina mora!?

Komentar:

Moris Hoblaj, teolog i sociolog

Papa Franjo, koji je po vjerovanju milijarde katolika neosporni ‘sveti otac’, apsolutni vladar i ‘zamjenik božji’ na Zemlji pod vodstvom ‘duha–svetog’ ovih je dana konačno priznao poznatu javnu tajnu, odnosno, izrekao javnu osudu svojem svećenstvu i kršćanstvu. Između ostalog po smislu riječima; korumpirani kršćani i svećenici zaslužili su žrvanj oko vrata i potapanje u moru ako ne prestanu s dvostrukim životom. Drukčije rečeno, ako ne prestanu glumiti crkvene dobročinitelje koji potkradaju (npr. u Hrvatskoj op.a.) socijalno ugrožene i nevjernike i vjernike uzimajući im protuustavno zajednički novac iz državnog proračuna kako bi ga poklanjali bogatoj crkvi.

Papa nevjerojatno jasnim i drastičnim riječima žigoše dvostruki život svojeg klera u sprezi s korumpiranim vjernicima koji kradu druge da bi darovali crkvi. Papa daje jasne signale da ih više ne želi tolerirati i to iz razloga jer to nije crkva u duhu Evanđelja. Svoju odluku ne toleriranja Papa Franjo podvukao je i na jednom drugom mjestu i to još drastičnijom usporedbom kada ih je usporedio s obijeljenim grobovima, koji su izvana lijepo uređeni a u njima su zmijska legla, smrad i trule kosti.

Super, Papa Franjo! No, mora se ipak spomenuti da se u svojim propovijedima do sada nisi jasno osvrnuo niti jednom riječju na činjenicu, da si upravo ti taj koji je poglavar tom i takvom svećenstvu i kršćanima i da je upravo u tvojim rukama neograničena vlast i zadaća za odstranjivanje ne-kršćanskog zlog duha iz tvoje Katoličke crkve!? Zašto javnost od tebe još nije čula kada i gdje namjeravaš s konkretnim reformama svoje korumpirane i licemjerne crkve?

S nestrpljenjem se očekuje reakcija crkvene i političke strane Hrvatske na ovu papinu namjeru, odnosno, odluku?

Budući da već danima obje vlasti u Hrvatskoj uporno šute, očito pogođene jednim mega potresom iz Vatikana koji ih je najvjerojatnije doslovce paralizirao i blokirao im njihovo, već dobro poznato mudrovanje kada je u pitanju novac i crkva.

Naime, ne treba puno diplomatskog znanja kako bi se prepoznala srž papine odluke. Doduše, indirektna je, ali ona je tu i s njom namjerava Papa sa sigurnošću ukinuti i državne Vatikanske ugovore – konkordate, pa tako i s Republikom Hrvatskom, jer kaže da su ne-evanđeoski i nekršćanski, odnosno, u suprotnosti su s Kristovom crkvom jer se uzima siromašnima a daje se bogatima.

No, obje vlasti za sada ‘mudro’ šute, čekajući da druga strana počne govoriti. Ali, do reakcija će prije ili kasnije morati doći, jer se to ne može prešutjeti i pitanje je samo kojeg će ona biti sadržaja?

Za svećenstvo i političke crkvene lakaje bi šutjeti o toj stvari značilo nastaviti s dvostrukim životom, kojeg je Papa oštro osudio kao zlo, ali s rizikom da se njihova šutnja počne interpretirati kao otkaz poslušnosti Papi, ‘svetom-ocu’ i konačno ‘Kristu’ a to bi uzrokovalo odcjepljenje hrvatske Katoličke crkve od sveopće crkve što bi opet povuklo za sobom automatsko poništenje Vatikanskih ugovora, jer stranka s kojom je Republika Hrvatska sklopila ugovore ne bi više bila relevantna.

No, postupi li pak kojim slučajem crkvena hrvatska vlast u duhu Evanđelja i po želji Papa Franje, onda je za očekivati da će crkvena vlast naložiti državnoj hrvatskoj vlasti da ‘bez odlaganja’ pošalje Vatikanu službeni zahtjev za ukidanje Vatikanskih ugovora s Republikom Hrvatskom.

No, poznavajući karakter hrvatske crkvene i političke vlasti, crkva će najprije započeti s kontroverznom i heretičkom teološkom polemikom u smislu ispravnosti i točnosti papinih zahtjeva, a u daljnjem i o ispravnosti evanđeoskoga duha u ovo moderno hrvatsko katoličko vrijeme, s namjerom da zadrže status quo.

Po mišljenju mnogih modernih teologa i analitičara, Katolička crkva je s ovim jasnim riječima i samokritičnim osudama klera i kršćanstva Pape Franje, stavljena na stup srama, a tamo ju je stavio sam ‘božji namjesnik’. Papa, koji želi da svi doznaju kako ovakva korumpirana i licemjerna crkva ne služi Kristu već jedino Mamonu i da on takvoj crkvi ne želi biti poglavar.

Hrvatska se javnost nada da će tu jasnu poruku crkvenog poglavara shvatiti i hrvatski kardinal, biskupi, svećenici kao i vjernici katolici i da će prema njoj neposredno i poslušno postupati. U protivnom, prijeti vatikanskim i hrvatskim kardinalima i biskupima kao i njihovim lakejima političarima i vjernicima, po riječima njihovog Pape Franje, žrvanj oko vrata i potapanje u moru?

 

Jedna misao o “Papa naređuje crkvi, doduše indirektno, ukinuće vatikanskih ugovora s državama jer joj inače prijeti žrvanj oko vrata i dubina mora!?

  1. za čudo nitko se ne javlja,pošto se radi o šokantnim stvarima koje nas poćinju buditi iz dubokog spavanja.-Dakle crkva mora slijediti istinskog KRISTA a ne se baviti sa ……..

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s