Fratri i celibat

Večernji list

Svećenik iz Runovića također zastranio

Ljubavi počinju i na seksifonu kad fratar nabija goleme račune

Nedavno je obiteljska intima javnost zapljusnula iz švicarskoga doma jednoga od najjačih hrvatskih teologa, dr. Stjepana Kušara

Piše: Darko Pavičić

Baš kao i u braku, obiteljska se sramota pred svijet stropošta i kroz crkvena vrata, kada u partnerskoj zajednici dođe do nesuglasica i zlostavljanja. Premda je nezahvalno izvana suditi tko je komu prvi zalijepio pljusku, sramota postaje veća kad u javnost izbiju fakti da je riječ o vezi koju je neki svećenik imao mimo pravila svoje službe i strogih zavjeta celibata.

Tako je nedavno obiteljska intima javnost zapljusnula iz švicarskoga doma jednoga od najjačih hrvatskih teologa, dr. Stjepana Kušara, kojega je njegova vjenčana supruga (zbog koje je i napustio crkvenu službu) u javnosti ocrnila kao kućnog zlostavljača, osudivši ga za propast njihova braka. Uzalud su svećenici po Kaptolu pričali kako mu nije dala djecu voditi u crkvu nedjeljom ni moliti prije jela… Bračna je bruka pukla, a crvenilo je oblilo i crkveni obraz.

Tako je, prije nekoliko godina, poput visećega konca iz veste pred očima javnosti do gola oparana veza fra Ljube Šimunovića, tada župnika iz Runovića, koja je začeta ni manje ni više nego na seksifonu, gdje je gospođa radila, a fratar nazivao i nabijao goleme telefonske račune. U trenutku kada je netko njemu blizak njoj zaprijetio smrću, a fratar se nadao da će tako veza sigurno skončati, gospođa se obratila medijima strahujući za svoj život.

Mediji su, dakako, cijelu priču ogolili do kraja. I u tome se, zapravo, skriva bit svake takve sage: dok je ljubavi i poljubaca, nitko za vezu neće znati. Baš kao i u redovitom građanskom braku. A kad veza pukne, pogotovu kad jedna strana posegne za bilo kojom vrstom nasilja, cijela će “love story” završiti na smetištu javnosti, koja će se beskrupulozno naslađivati pikanterijama.

To više što je u priči i netko posvećen, kome bi obitelj trebala biti uskraćena pa bi time trebao biti dodatno osjetljiviji i oprezniji ako se već i upušta u neke avanture.

http://www.vecernji.hr/vijesti/ljubavi-pocinju-seksifonu-kad-fratar-nabija-goleme-racune-clanak-229544

Komentiraj