Boras mandat započeo guranjem ugovora s Bogoslovnim faksom, završava ga davanjem najviših počasti Bozaniću

TELEGRAM

U zadnjoj svečanoj prigodi, kada može podijeliti nagrade zaslužnicima, rektor je jučer kardinalu predao zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu

Dora Kršul
REPORTERKA ZA ŠKOLSTVO
Biografija autora
Dobitnica dvije nagrade HND-a, specijalizirana za školstvo, redovno otkriva važne priče poput dubrovačkog apartmana rektora Borasa i seksualnog zlostavljanja na Sveučilištu.

O tome koliki su uspjeh na Sveučilištu ostvarile Borasove biblijske vrijednosti, možda najbolje svjedoči podatak da je o tome već snimljen film. Mladi redatelj Anton Mezulić prije dvije je godine, pod producentskom palicom Darija Juričana, snimio vrijedan 20-minutni dokumentarac “Hipokritovi sinovi”. Jedino, možda prerano; njegov finalni čin zapravo se odigrao danas, u HNK, s počasnom zlatnom medaljom Velikom kancelaru

03.11.2021., Zagreb - Dan Sveucilista u Zagrebu svecano je obiljezen u Hrvatskom narodnom kazalistu. Program je poceo svecanom sjednicom Senata i pozdravnim govorima visokih uzvanika, nakon cega su dodijeljena 23 pocasna zvanja i titule professor emer
Savršeno zatvoren krug dvostrukog mandata na čelu Sveučilišta i nebrojeni sumorni kontrasti, sukus su jučerašnje proslave Dies academicus – Dana Sveučilišta u Zagrebu. U velebnom zdanju Hrvatskog narodnog kazališta, rektor Damir Boras poveo je ovu proslavu, posljednju u ulozi rektora. Pa je u zadnjoj ovakvoj svečanoj prigodi, kada može podijeliti sveučilišne nagrade zaslužnicima, imao priliku dati svoj finalni touch.

I učinio je to, predavši zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu uzoritom kardinalu i Velikom kancelaru Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Josipu Bozaniću. “Za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu”, tako stoji u kratkom obrazloženju koje, rekosmo na početku, filmski savršeno zatvara krug Borasovog dvostrukog mandata na čelu Sveučilišta.

Sveučilište biblijskih vrijednosti…

Travanj je 2014. i Senat Sveučilišta izabire novoga rektora. Stupit će na dužnost u listopadu, no tada još dekan Filozofskog fakulteta, Boras u prvom obraćanju medijima apostrofira Sveučilište kao mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti. Javnim mu se pismom tada obratio kemičar Pavle Močilac i upitao ga što je zapravo htio reći, na koje je točno vrijednosti mislio, i je li možda na “one iz Novog Zavjeta kad Pavao govori da žene trebaju šutjeti”?

Nepunih sedam godina kasnije, na Sveučilištu u Zagrebu žene će naučiti da im je svakako pametnije da šute. Uz Sveučilište, koje u tri generičke rečenice na web stranici deklarira nultu stopu tolerancije na “bilo kakav oblik nasilja”. I uz rektora koji, znajući za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje, optuženog profesora promovira u časno zvanje emeritusa.

…Borasovih biblijskih vrijednosti

Kemičar Močilac u javnom se pismu zapitao i kako će povratak biblijskim vrijednostima unaprijediti, recimo, istraživanje grafena na Kemijskom odsjeku PMF-a. Sedam godina kasnije, naučit ćemo da biblijske vrijednosti Borasovog sveučilišta nisu potaknule kemijska istraživanja genijalaca s PMF-a.

Nasuprot tome, rezultirale su epidemijom netransparentnosti u trošenju javnoga novca i prezirom prema svima koji se usude drugačije govoriti ili misliti o Sveučilištu biblijskih vrijednosti. Biblijske vrijednosti su, možda najviše, unaprijedile odnos prema studentima. Luka Kovač, bivši student Hrvatskih studija, iskusio je deluxe tretman, kad ga je njegov rektor tužio sudu.

Film o biblijskom Sveučilištu

Travanj je 2016. i Filozofski fakultet u točki je usijanja. Tadašnji dekan Previšić pokušava progurati još iz Borasovog dekanskog mandata nikad ostvarene ugovore o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Aktivira se plenum FF-a, gdje se – kako su tvrdili sudionici – prvi put otvoreno raspravlja o uvjetima te suradnje i odbacuje ideju o netransparentnim i problematičnim ugovorima s KBF-om.

Listopad je 2016. i u zagrebačkoj katedrali služi se Veni Sancte Spiritus – sveta misa za početak akademske godine 2016./2017. “Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju niti duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije. Vidimo usvajanje duha komunističke diktature”, propovijedao je Veliki kancelar KBF-a, a iz prvoga reda glavom kimao rektor.

O tome koliki su uspjeh na Sveučilištu ostvarile Borasove biblijske vrijednosti, možda najbolje svjedoči podatak da je o tome već snimljen film. Mladi redatelj Anton Mezulić prije dvije je godine, pod producentskom palicom Darija Juričana, snimio vrijedan 20-minutni dokumentarac “Hipokritovi sinovi”. Jedino, možda prerano; njegov finalni čin zapravo se odigrao jučer, u HNK, s počasnom zlatnom medaljom uzoritom kardinalu.

Kontrasti

I Juričan se jučer sjetio čestitati veliki sveučilišni dan, sjetio se Borasa, Bozanića i nikad dodijeljenog počasnog doktorata Milanu Bandiću, još jedne sjajne epizode biblijskog sveučilišta. I primijetio da se na svečanosti u HNK, priznanja i počasti dodjeljuju uglavnom umirovljenim profesorima. Niti jedan zaslužan student jučer nije stao na binu HNK. Kako reče služba za odnose s javnošću, studenti će – zbog epidemiološke situacije – posebna priznanja dobiti na nekoj drugoj svečanosti. Pa valja govoriti o kontrastima uz koje Sveučilište u Zagrebu proslavlja svoj veliki dan.

S jedne strane – ove u fokusu – umirovljenici i oni koji su to odavno trebali biti; s druge, studenti. S jedne strane Trga Republike Hrvatske sjaj HNK-a, s druge poluporušena zgrada Rektorata u kojoj je kreirana rijeka kancerogenih odluka za ovo Sveučilište. S jedne strane, svečani Dan Sveučilišta, s druge strane vijesti o novim prijavama seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu koje odlučno deklarira nultu stopu tolerancije na “bilo kakav oblik nasilja”. Tu valja i završiti o kontrastima uz koje Sveučilište u Zagrebu, van blještave dvorane HNK, tužno proslavlja svoj velik dan.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/boras-mandat-zapoceo-guranjem-ugovora-s-bogoslovnim-faksom-zavrsava-ga-davanjem-najvisih-pocasti-bozanicu/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s