Najgori su pametni, a pokvareni

 

Večernji list
OBJAVA: 15.10.2013 / 07:33

Što nam je poručio kardinal Vinko Puljić

Piše: Dražen Ćurić

Kardinal Vinko Puljić proteklog je vikenda održao dvije zanimljive propovijedi u Mariji Bistrici i Dubrovniku. Posebno je upečatljiva njegova poruka da pamet i stručnost mogu biti katastrofalni za opće dobro ako uz njih ne ide poštenje i odgovornost.

– Živimo u vremenu kada imamo puno pametnih i školovanih ljudi, ali nam nedostaje dobrote da bismo ostvarili ono što želimo. Najgori su pametni, a pokvareni ljudi – rekao je kardinal Puljić. Poručio je vjernicima da prihvate sve izazove koje donosi današnje vrijeme, a ne da sjede i kukaju. Dodao je da se danas vrlo često govori o teškim vremenima, zapitavši se koja su to vremena lagana.

Kardinal Puljić je također primijetio da se danas u javnosti nameće strah od neimaštine, od bolesti, od nezaposlenosti, i taj strah zbunjuje ljude. U medijima se nameće nihilizam, a u politici sinkretizam. No, i u takvom stanju moguć je zaokret, jer kriza nije tragedija, nego šansa da dokažemo za koje se vrijednosti borimo, što u sebi nosimo. Kardinal se osvrnuo i na iskušenja kojima je izložena Katolička crkva.

 

– Traže od Crkve da se prilagođava modernom duhu. Novinari postavljaju otrcana pitanja poput ređenja žena, pobačaja, celibata, ređenja oženjenih; ne daju Crkvi da naučava što treba – rekao je Puljić te dodao da se nameće i strah od bolesti. – Zdravlje je dar, ali ne znači da je bolest prokletstvo, ta patnja nas je spasila.

Nameće se i strah od samoće, nije čudno, kaže kardinal, jer je uveden mentalitet da se djeca ne brinu o roditeljima ni roditelji o djeci.

– Statistike govore o nezaposlenosti, posebno kod nas u BiH, uvode strah da narod ovisi o vlasti.

Kardinal Puljić smatra da se demokracija urušila jer nema odgovornosti, pogođena je savjest jer vlada mrkva i štap, to je uvjetovanje, a ne demokracija. Svijet je oguglao na ubijanje, nihilisti niječu istinu, a fundamentalisti je silom nameću.

>> ‘Krist daje smisao, a ne bolesno javno mnijenje koje nas truje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s