Potpišite peticiju za potpuno oporezivanje crkvi!

bg-header-top

Link na peticiju: http://odvajanje-drzave-crkve.com/

Obrazloženje:
Katolička crkva je izuzetno bogata te njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi, u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura (samo vrijednost njenih nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura), a godišnje crkva iz proračunskih sredstava dobiva oko milijardu kuna (oko 250 mil. direktno, ostalo preko Općina i raznih drugih subvencija). Katolička crkva je oslobođena od mnogih poreza odnosno nameta koje plaćaju drugi poslovni subjekti i građani, u prvom redu radi se o njenoj vjerskoj djelatnosti koja se ubraja u neprofitnu. Mislimo da je u sferi katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad. Postojanje čitave djelatnosti katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske, klasično vjerske … je za širenje vjere što je i dužnost svakog katolika. Zato je pravedno da se čitava crkvena aktivnost, uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje, posebno zbog toga što je Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez. Tražimo i to da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih.

Nedopustiva je činjenica da Republika Hrvatska još u 21. stoljeću ne propisuje crkvi odnosno njenim osobama sve poreze na način kako su propisani drugim fizičkim ili pravnim osobama, te joj poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje. To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom. Pored toga je čitavo crkveno djelovanje u povijesti opterećeno ideologijom koja je stalna i najveća kočnica u razvoju društava u svijetu, zbog čega i ima najveći udio u svjetskim krizama.
U suprotnosti je sa svim etičkim normama, s pozicije ljudskog razuma i božanskog stajališta, da su crkvene istitucije koje bi trebale biti uzor i potpora građanima i svojim vjernicima, sebe učinile nedodirljivim. Svoje bogatstvo, sve svoje crkvene i osobne prihode zaštitile su od oporezivanja, i sve to na teret svojih građana.

15 misli o “Potpišite peticiju za potpuno oporezivanje crkvi!

 1. Zalažem se za oporezivanje Crkve, imaju para, dobivaju iz proračuna, naplaćuju sprovode, krstitke, svatove, a sve bez računa i kontrole. Mafija uz državu.

  Sviđa mi se

 2. Ukoliko se piše KATOLIČKA CRKVA, tada se CRKVA pravopisno piše crkva, ali ukoliko je samostalan pojam, tada treba paziti na višeznačnost. Napisana malim slovom, crkva, predstavlja građevinu (hrpu kamenja), a tek napisana velikom slovom (početnim, dakako), Crkva, počinje predstavljati vjersku zajednicu.

  Sviđa mi se

 3. to nije skupljanje za Referendum, jer se oni ne skupljaju on-line. Krstitke kako je Ivan napisao se nenaplačuju kao ni jedan sakrament. Ono što plaćate kod kršrenja je Krsni list (20 KN), kod krizme (potvrdr) plaćate samo ako želite fotografije, ali fotografd nije iz Crkve nego može biti bilo koji (naravno nemože svaki od 50 lrizmanika uzeti svog, nego ukupno 1 pa tko želi sliku neka kaže, a tko ne želi nemora platiti)
  Plačite komunjare

  Sviđa mi se

 4. Naplaćuju se ne samo sakramenti:
  http://danas.net.hr/hrvatska/donosimo-cjenik-plocanskog-zupnika-don-mikica
  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/mjestani-optuzuju-svecenika-za-sakrament-pricesti-trazi-2250-kuna.html
  http://regionalni.com/aktualno/novosti/sprovod-300-misa-50-kuna-6937/

  uz to imam pitanje, uzimaju li se od svećeničkih plaća jednaki porezi kao i od naših plaća?
  Neka bude porez, neka svaki građanin bira hoće li ili neće plaćati porez crkvi. Baš me zanima koliki bi tada bio broj vjernika.
  Ovo kod nas, po mom mišljenju i nije vjera, ljudi su više bogobojazni, a manje dosljedni kršćanskom nauku. Osnova kršćanskog nauka je ljubav. Baš u zadnje vrijeme u našoj državi baš ti samozvani vjernici pršte od ljubavi.
  Fuj.

  Sviđa mi se

 5. Fiskalnu blagajnu u crkvu, i da se za svaki novčani prilog plaća porez i dobije račun jednako kao kad popijem kavu u kafiću 🙂

  I to za sve crkve koje dobivaju novce od države, ne nužno samo katolička.

  Sviđa mi se

 6. Slažem se sa stavom da jednoj od najbogatijih “firmi” (ako ne i najbogatijoj) i u Hrvatskoj i u svijetu treba omogućiti da aktivno sudjeluje u “čupanju” iz recesije naše opljačkane države. Ne vidim razloga zašto bi samo “mali čovjek” snosio sve troškove koje proizlaze iz državnog aparata. Stoga pozdravljam pokretanje peticije.

  Također (kao što je to lijepo primijetila gđa. “D”), treba Katoličkoj crkvi omogućiti da ubire porez od vjernika, a ne da se financira iz državnog proračuna (ovakva praksa postoji u mnogim evropskim državama). Stoga bi svakako u okviru peticije trebalo i ovo biti navedeno (npr. “Jeste li za to da se crkve i vjerske zajednice financiraju iz “crkvenog poreza” koji bi plaćali vjernici, umjesto da se kao što je to dosadašnja praksa financiraju od svih poreznih obveznika?). Naime, postavlja se pitanje: zašto bi netko tko je ateist kroz državni proračun financirao bilo koju vjersku zajednicu? Na ovaj način bi se državni proračun ne samo rasteretio, već bi se ovakav prihod i oporezivao, te bi doprinosio punjenju državne blagajne.

  PS Zahvaljujem gosp. Karamarku što mi je svojom reakcijom u medijima skrenuo pozornost na Vašu inicijativu 🙂

  Sviđa mi se

 7. ništa neću potpisati, jer potpisivanje je masovna histerija!
  protivim se tome da katolička ili bilo koja crkva plača porez,
  ali isto tako se protivim, da kao ateista sudjelujem preko poreznog sistema u financiranju KC ili bilo koje druge crkve,
  svaka crkva bi trebala egzistirati na račun svojih vjernika, ali eto u hrvatskoj to nije slučaj KC zavlači ruku i u moj đep!

  protivim se da crkva plača porez, ali isto tako želim da se makne, iz škola, bolnica, televizije…

  uvođenje crkve u fiskalni sistem bi bio priznanje postojećeg stanja i integriranje crkve u sekularnu državu!
  a hrvatska je samo sekularna na papirima!

  ugovor sa vatikanom je i dalje pod tajnom, ali navodno ne može se osporiti, bez obzira što su potpisnici odavno mrtvi!

  tijek novca se može pratiti,
  dakle ponavljam, ostavite sve crkve na miru neka se financiraju od strane svojih vjernika,ali oslobodite i nas koji ne vjerujemo da ne moramo financirati bilo koju crkvu, katoličku, pravoslavnu, masone ili sciaentofile!
  svako ima pravo vjerovati, svako ima pravo i financirati svoja uvjerenja, ali zašto ja moram to plaćati?
  oslobodite crkve poreza, ali oslobodite i nas koji nismo pripadnici ni jedne crkve da ne moramo plačati za egzistiranje i jedne crkve!

  Sviđa mi se

 8. Poštovani.

  Živim u selu Tavankut nadomak Subotice u Srbiji. Naš lokalni župnik neće da sarađuje sa vernicima(neke je i fizički matretirao). Uvukao se u mnoga udruženja pa i institucije u samom selu ali i u gradu Subotica. Često je u alkoholisanom stanju,svadljiv je i prgav. Nameće svađu i netrpeljivost među meštanima.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s