Istraga o jezuitima

Jutarnji.hr

NAKON NIZA SABLAZNI

Vrh Crkve istražuje morbidni laički red Kristovi legionari

Autor: Inoslav  Bešker

Objavljeno: 01.10.2010

Pravila reda bila su rigorozna, a dan je bio isplaniran do najsitnijih detalja

RIMRicardo Blázquez, nadbiskup Valladolida, imenovan je apostolskim vizitatorom za Kristovo Kraljevstvo (Regnum Christi), laičko krilo Kristovih legionara, fundamentalističkoga katoličkog reda kojemu je papa postavio papinskog delegata kao povjerenika nakon niza sablazni.

VEZANE VIJESTI

Vijesti

Trebalo je da na vidjelo ispliva spolna razuzdanost osnivača Maciela (silovanje sjemeništaraca, pa i djece, te povremene i trajne veze sa ženama, od kojih su mu dvije rodile priznatu djecu, pri čemu je barem jedna kći rezultat silovanja maloljetnice, itd.), pa da tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger (sadašnji Papa) ishodi od tadašnjeg pape Ivana Pavla II dozvolu za novu istragu

Prva istraga je započeta 1956, ali je prekinuta uslijed smrti Pija XII. Ratzingerova istraga počela je 2004, Maciel je suspendiran a divinis i umro, a 2009 počela je vizitacija Legionara, nakon koje je Papa najavio prisilnu upravu i čistku.

Marcial Maciel Degollado, utemeljitelj i dugogodišnji vođa Kristovih legionara, nakon te istrage je za Svetu Stolicu zločinac: njegovi „veoma loši i objektivno nemoralni postupci, neosporno posvjedočeni, u pojedinim slučajevima prerastaju u prave zločine i govore da je živio bez skrupula i bez autentičnoga vjerskog osjećaja“ – obznanila je Sveta Stolica u svibnju, imenujući povjerenika.

Nedavno su u javnost isplivali i nevjerojatni podaci o uvjetima u kojima su živjele članice Kristova Kraljevstva koje su odabrale posvećeni život i koje su to napokon iznijele u javnost.

Ukupno je oko 900 članova Kristova Kraljevstva (pretežno žene, samo nekoliko muškaraca) odabralo posvećeni život, sličan samostanskome.

Priušteno im je „pranje mozga“ kao u najopakijim sljedbama: „Zaista sam vjerovala da ću počiniti smrtni grijeh ako prekršim bilo koje pravilo koje su nam nametnuli“, citiraju vatikanski krugovi jednu od njih, ne navodeći joj ime.

Morale su se odreći svega što su imale, raskinuti sve veze s prethodnim životom. Za uzvrat su imale život spram kojega je jugoslavenska kasarna bila Hilton.

Buđenje u 5.20 urlanjem dežurne: „Krist je naš Kralj!“, na što se moralo glasno odgovoriti: „Dođi Kraljevstvo Njegovo!“ Za oblačenje i higijenu imale su pola sata. Jutarnje molitve trajale su od 5.50 do 6.30, od 6.30 do 7.05 misa, pa do 7.30 zajutrak. Podvrgnut oštrim pravilima i on. Kruh se smio samo lomiti, nipošto rezati, a naranča pak jesti samo viljuškom i nožem.Slobodno vrijeme od 7.30 do 7.35 (obilatih pet minuta!). Onda su počinjjali zborovi. Dalje da ne nabrajamo: tako je bio isparceliran i programiran vas dan.

Smjele su vidjeti četiri filma godišnje (s odabranim i provjerenim sadržajem). Na televiziji su bile dopuštene samo vijesti, sport i poneka rasprava.

Imale su pravo na jedan telefonski razgovor mjesečno i na jedan ili dva posjeta u godini. Onima iz dalekih zemalja odobreno je putovanje jednom u sedam godina.

Sva je pošta čitana.

Za prekršaje takve stege slijedila su javna ponižavanja.

Posrijedi su regule kakve nemaju ni najstroži redovi s klauzurom osim nekih – ali Kristovo Kraljevstvo nije red. Prisega njihovih članova je privatna, a ne svečana pred Crkvom. To je značilo da ih nisu štitila ni prava u Crkvi, sve dok Benedikt XVI nije prekinuo tu diktaturu. Na primjer, gotovo je nemoguće otjerati redovnicu iz nekog reda, ako ona sama neće otići, jer Crkva štiti i njezino pravo na izdržavanje – a iz Kristova Kraljevstva se lako mogla dobiti šup karta. Pošto bi se osoba odrekla svega imutka i prekinula sve veze sa svijetom, prijetila joj je opasnost da se nađe na ulici, bez igdje ikoga, bez igdje ičega, ako ne bi bila poslušna ako prebijeno pseto.

Potpuno suprotno od bratske ljubavi koja bi morala vladati u redu.

Eto, i zato je Vatikan morao intervenirati, ne samo radi sablazni kojima se okaljao o. Maciel.

Legionari drže u rukama čak 25 milijardi dolara

Kristovi legionari (763 svećenika i više od 1300 sjemeništaraca u 22 zemlje, Sveučilište Regina Apostolorum, 25 milijardi dolara imutka), te njihov laički pokret Kristovo kraljevstvo (više od 70.000 članova), sada su podvrgnuti papinskom povjereniku, statut će biti napisan ponovo, provjerit će se ispravnost ređenja članova. Suočeni su s prisilnom upravom papinskog delegata i najavljenom čistkom u svojim redovima, jer je tako odlučio papa Benedikt XVI. Ne pamti se tako oštar i težak udarac po nekome katoličkom redu ili sličnoj kongregaciji još otkako je franjevac papa Klement XIV raspustio isusovce.

Odavno se govorilo da su Kristovi legionari na razini uprave konstituirani kao svojevrsna mafija. Ipak su uživali podršku, jer su 1941 osnovani u Meksiku na utuk tamošnjim antiklerikalnim vlastima (pogođenima i jednom enciklikom Pija XI), te su bilježili snažan rast zvanja i u vremenima krize, a zastupali su stavove konzervativnije i od Opusa Dei.

http://www.jutarnji.hr/inoslav-besker–kristovi-legionari—vrh-crkve-istrazuje-morbidni-laicki-red/891728/

Komentiraj