Priopćenje “Riječke nadbiskupije” povodom pisma objavljenog od “Župljana i građana Crikvenice” 4. svibnja 2023. god.

Ime:
Riječka nadbiskupija

E-pošta:
nadbiskupov.ured@ri-nadbiskupija.hr

Poruka:
Poštovani,

molimo vas da na vašem portalu David objavite sljedeće priopćenje Riječke nadbiskupije:

Nastavno na tekst objavljen 4. svibnja 2023. na portalu David, a u kojemu su – bez ikakvog prethodnog upita za pojašnjenjem upućenog Riječkoj nadbiskupiji – navedene pogrešne i površne teze, zbog važnosti cjelovitog i istinitog informiranja javnosti Riječka nadbiskupija ovim putem želi pružiti informacije koje su joj poznate o ovom slučaju.

Pismo koje je objavljeno kao privitak teksta na navedenom portalu riječki nadbiskup Mate Uzinić primio je 23. rujna 2022. Koliko nam je poznato isto pismo je bilo poslano na više adresa u Hrvatskoj.

Nadbiskup je autoru pisma odgovorio 28. rujna 2022., a već 30. rujna 2022. su imenovani delegat prethodne kanonske istrage i bilježnik koji nisu iz Riječke nadbiskupije, kako bi mogli biti objektivni u prosudbi. Tim imenovanjem je službeno pokrenuta prethodna kanonska istraga o ovom slučaju.

Nakon provedene istrage, tijekom koje je saslušan autor pisma, optuženi i više svjedoka koji su dobro bili upoznati s osobama koje se spominju u pismu i njihovim odnosom te pregledana druga dostupna dokumentacija iz koje se moglo bolje razumjeti taj odnos, 3. ožujka 2023. je podnesen izvještaj u kojem je zaključeno da nema elemenata počinjenja kaznenih djela o kojima je u pismu riječ, nakon čega je prethodna istraga zaključena 8. ožujka 2023.

O rezultatima prethodne kanonske istrage i svim poduzetim mjerama nadbiskup Mate Uzinić je 30. ožujka 2023. mailom i redovitom poštom obavijestio autora pisma. Na to je istoga dana odgovorio autor pisma te u svoje ime i u ime svoje obitelji zahvalio nadbiskupu na poduzetim radnjama u razrješenju situacije.

Ovim je ovaj slučaj bio zaključen.

U Rijeci, 8. svibnja 2023.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s