U HRVATSKOJ SVE MANJE KATOLIKA 

Komentar na objavljivanje konačnih podataka rezultata Popisa 2021 

Autor: Moris Hoblaj

ZNAJU SE TOČNE BROJKE 

Citati podataka: Dnevno.hr Četvrtak, 22. rujna 2022.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku.

Prema Popisu 2021., RH ima 3 871 833 stanovnika, od čega 1 865 129 muškaraca (48,17%) i 2 006 704 žena (51,83%). U odnosu na Popis 2011., broj stanovnika smanjio se za 413 056 osoba ili 9,64 posto. 

Kao najveća gubitnica ovoga popisa može se smatrati Katolička crkva. Prvi put od samostalnosti Hrvatske broj katolika je pao, npr. prošle godine pripadnost katoličkoj vjeroispovijesti izrazilo je 78,97 posto ispitanika, dok ih je deset godina ranije bilo 86,28 posto. 

I dok su spomenute tri kršćanske kategorije doživjele pad, jedna je u Hrvatskoj  dosad minorna kategorija – “Ostali kršćani”, koja još nije definirana kao takova, doživjela porast. Prvotna misao mogla bi biti da se radi o nedenominacijskim kršćanima, onima koji ne pripadaju niti jednoj službenoj Crkvi. Međutim borba za prisvajanje tih „Ostalih kršćana“ je već počela od strane priznatih državnih crkava u Republici Hrvatskoj. Predstoji grčevita borba Crkava za pripadnike jer oni osiguravaju kolač vlasti i financija u RH.

No kako bilo da bilo statistika ukazuje da se radi o padu pripadnika tradicionalnih Crkava iako bi razlika mogla biti u padu pripadnika pojedinih Crkava i puno veća nego što to službene brojke trenutno tvrde.

Zašto katolici napuštaju svoju crkvu?

Razloga je mnogo no srž sve većeg napuštanja crkve opisao je otvoreno Law Tolstoj kojemu je bilo jasno da Isus, Krist nije osnovao tu / te crkve riječima: … Nijedan normalno misleći čovjek neće vjerovati u to da je Isus, Krist, Bog, naš Otac prenio crkvi mandat kojeg ona koristi već gotovo 1700 godina, a najmanje onaj kojeg nijedan normalno misleći čovjek neće vjerovati u to da je Isus, Krist, Bog, naš Otac prenio crkvi mandat kojeg ona koristi već gotovo 1700 godina.

Izgleda da ljudi u Hrvatskoj sve više dolaze do zaključka kako Isus Krist,  Onaj kojeg si danas prisvajaju i propovijedaju katolički biskupi u Hrvatskoj nije osnivatelj Katoličke crkve niti je Stvoritelj njihov Bog. Naime, ako je Bog ljubav, a jest – to propovijedaju i biskupi, tada je On ljubav a ljubav oprašta, ispričava, ljubav nosi, ne proganja, ne muči, opravdava pravedni rat, ne šalje oružje i ne ubija i ne proklinje nikoga, svejedno tko je i što radi – no takvoga nešto je biskupima u Hrvatskoj izgleda potpuno nepoznato – oni proklinju one koji joj ne pripadaju, tj. pripadnike svih drugih religija, nevjernike, ljude koji ne pripadaju nijednoj religiji, komuniste ali i svoje vlastite vjernike ako joj se slijepo ne pokoravaju ili napuste njihovu Crkvu  – (op. usporedi s njezinim dogmatskim naučavanjem). Tko su onda dakle crkve, religije koje proklinju i tko ih je osnovao ako se ne drže onoga što propovijedaju? 

Zaključno se može ustvrditi; Katolička i njoj srodne crkve mogu još lakomisleno odmahivati – no njihovi neokajani zločini kroz povijest nad čovječanstvom – prije i za vrijeme inkvizicije a pogotovo današnjim privođenjem dječjih oskvrnitelja pred sudove koje je Crkva štitila i danas štiti – bit će podvrgnuti zakonu koji glasi: „Što čovjek sije, to će on i žeti.“ Taj zakon vrijedi i za institucije religija i Crkve, drugim riječima božji mlinovi melju polako ali sigurno.

Ne može se a da se ova najnovija statistika napuštanja crkava i religija,  ne spomene kao podsjetnik na  riječi Ivan Apostola od Patmosa; Izađite iz nje, moj narode,da ne postanete sudionicima njezinih grijeha i da ne dijelite njezinih zala“. Otk 18,4.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s