Nauči gledanje – nauči slušanje

Nauči gledanje

pinterist.de

Radoznali vidi radoznalo naprijed, natrag, desno i lijevo, gore i dolje – i uvijek vidi sebe samoga, jer radoznalost poziva uvijek samo ono što sam radoznali jest. Isto zove isto da bi s njime komuniciralo.

Nauči gledati kroz sebe, gledati iz hrama svoje nutrine, tada ćeš upoznati u svemu, također i u svome bližnjem, zakonitost – a u zakonitosti cjelinu. To je život u vječnome zakonu, to je govor zakona.

Nauči slušanje

pinterist.de

Čistome ne treba ništa osluškivati, on zna u sebi, u svetištu svoga hrama, ono što je važno. Sve drugo, što je još neizvjesno, nije još zrelo i nije još važno.

Tko želi prisluškivati i osluškivati taj saznaje samo svoje nisko ja koje ga uznemirava i ponovno potiče na protivno mišljenje, govorenje i postupanje – dakle na protivno odašiljanje – time on prima opet protivno.

Nauči slušati. Ne postavljaj nikada znatiželjna pitanja jer ćeš inače oslušnuti samo sebe, svoje nisko sopstvo.

Iz svega što ti se govori slušaj zakonitost Božju i u njoj opet prepoznaj cjelinu, i iskusi je istovremeno u sebi, u svome hramu. U zakonitosti je sadržan čitav zakon tako kao što je u čitavom zakonu sadržana zakonitost. To je život u vječnome zakonu, a to je i govor vječnoga zakona.

Tko nastoji u sebi oslušnuti vječnu riječ, bitak, zakon, taj još nije riječ, bitak, vječni zakon. A tko je oslušne – prema stupnju zrelosti svoje duše, taj je samo osluškuje a još je ne poznaje, jer još nije postao zakonom Božjim.

Tko želi spoznati i doživjeti vječni bitak prema slovu taj čita ili sluša mimo realnosti. A tko osluškuje samo ono što njegov bližnji prepričava kao istinu, stvara slikovite predodžbe iz onoga što osluškuje. To nikada nije realnost života, nego privid; to je odraz zakona, a ne istina sama.

Tko dakle samo osluškuje istinu, tumačenu od ljudi, bilo u sebi bilo izvana – taj nije još istina sama, bitak. Tko nije postao istinom, bitkom, ne poznaje sebe kao biće istine jer nije još otkrio biće istine, svoj istinski bitak.

Samo onaj tko jest vječna riječ, bitak, zakon, taj je u životu – i jest život sam, jer on je esencija svete riječi, istina, život.

_______________________________________________

Iz riznice božanske mudrosti – knjiga “Velika kozmička učenja Isusa iz Nazareta” 

… Gabriele, navjestiteljica i Božja proročica za današnje vrijeme

Priredila: Ana Jurić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s