CRKVA I ŽIVOTINJE/BLAGOSLOV I ŽIVOTINJE

Crkveni blagoslov za pokuse na životinjama.  

Skandal: Predstavnik Crkve je otvorio labaratorij za pokuse na životinjama u mjestu Erlangen.

Elisabeth Mederer, Udruga za pravo životinja, Nurnberg . U okviru svećanog otvorenja novog centra za pokuse nad životinjama Friedrich-Alexander Universitat u mjestu
Erlangen je 20.juna 2005. proteklo je ekumenskim bogoslužjem, kojeg je vodila evangelistička duhovnjakinja te katolički pastoralni asistent.

U svom nastupu su iznosili dijalog između pokusnih životinja i znanstvenika. životinje su rekle, da su božja bića, da posjeduju čuvstva. U pojedinim trenucima neda im se raditi, u drugim trenucima zbog bolesti samo leže. Ponekad su žalosne, jer se umrli neki članovi iz njihove sredine. Svakako im je lijepo, kad si pogledaju svoju novu nastambu, za koju su ljudi
uložili toliko materijalnih sredstava – i to samo za njih, pokusne životinje. Naglašavaju, da životinje nude same sebe i daju si truda za sto bolje rezultate, svoj opstanak vide kao svoj zadatak, svoj rad, svoj poziv. Napominju, da to nije lagan poziv, jer na kraju za dobrobit čovječanstva čeka ih smrt. Pokusne životinje s toga priželjkuju poštovanje, predostrožnost, brigu i zahvalu prema Bogu. Istrazivaci neka se Bogu zahvale također za dar svog
istraživačkog duha.
Potom su uslijedile molitve, zahvale Bogu, blagoslov centra.

U nastavku programa koji je uslijedio, pokazali su glodavce u uobicajno tesnim kavezima. Kod narednih pitanja nas je ovlastena osoba zastitnika zivotinja eksperimentalnog centra opomenuo, da su evropske norme kod istovrsnog odgoja dosta u njih nadmasene. Ja osobno bih radje vidio vece kaveze, medjutim za njih je nedostatno novaca. Potuzio se takodjer na nedostatak novaca za osoblje centra.


ZA POKUSE NA životinjama KRIVA JE CRKVA
—————————————-

Crkveni nauk već vise od 1500 godina zanemaruje životinje. Sve do danas životinjama ne priznaje se dusa.

U katekizmu katoličke Crkve iz 1993, kojeg su sastavili pod vodstvom kardinala Ratzingera – današnjeg pape Benedikta VXI., pise:

2417 Bog je životinje obećao gospodarenju čovjeka, kojeg je stvorio po svojom obličju. (…) Medicinski i znanstveni pokusi na životinjama su moralno dopustivi.

2293 U znanstvenim temeljima istrazivanja i u upotrebi znanosti jasno vlada prevlast čovjeka nad stvarnošću.

Tiče nas se i naše je pravo, Božja volja je, da žrtvujemo nedužna bića, koja će biti žrtvovana za život pod našim okriljem i dominacijom. Od kud takav prezirući odnos do životinjskog svijeta?

Toma Akvinski (1225 – 1274) “veliki” crkveni ucitelj i “svetac” učio je, da životinje – i žene nemaju dušu.
Tko misli, da je Crkva do danas svoje mišljenje promijenila, vara se: limburski svećenik je godine 2005 preko svog osobnog referenta Sebastiana Lindnerja na pitanje, dali životinje imaju dušu, odgovorio: “Dusa je po definiciji to, sto učini čovjeka čovječnijim i razlikuje ga od drugih živih bića. (…) Tada lako pojam “dusa” koristimo s obzirom na čovjeka a ne na
životinje.”

Vise od 1500 godina su crkveni učitelji na jednak način razlikovali muškarce od žena.

Avgustin, (354-430), jedan od najznačajnijih crkvenih učitelja, je govorio: “Žena je manje vrijedno biće, koju Bog nije ostvario po svojoj slici. U skladu s prirodnim redom je, da žena služi muškarcu.”

Papa Janez Pavel II je govorio: “Žena neka poslušno sluša i u potpunosti se podredi. Niti jednoj ženi ne dozvoljavam podučavanje da bi se uzdigla iznad muškarca. Uostalom prvo je realiziran Adam a nakon toga Eva.”

Stoljećima je Crkva širila pogrešno mišljenje, da su Indijanci i crnci manje vrijedna bića, zato su ih mogli bez razmišljanja izrabljivati i ubijati. Danas je istina o životinjama “životinje bez duše” razlogom za kruto mućenje: “U konačnici su bile životinje stvorene u interesu i službi čovjeka; sto govori, da ih smijemo koristiti također za pokuse.” (Janez Pavel II. u jednom govoru biolozima 1985.)

CRKVA I ŽIVOTINJE: TAMNO POGLAVLJE 

Prof.dr.teol.dr.h.c. Erich Grasser, redovni profesor Novog zavjeta na Bonskom univerzitetu, je kazao: “Kako je s Crkvom i zaštitom životinja? Da vam izrečem istinu: kad će se jednom ispisivati povijest naše Crkve, i tema “Crkva i zaštita životinja” u 20. stoljeću predstavlja jednako tamno poglavlje kao tema “Crkva i paljenje besvjestica” u srednjem vijeku.” 

Prijevod sa slovenskog: Borivoj Bukva

/ Napomena: Preuzeto iz slovenskog časopisa OSVOBODITEV, revija za prijatelje ZIVALI, St.7/junij 2006, letnik 3 Ljubljana,  www.osvoboditev-zivali.org
Vir: Freiheit fur Tiere, st.2/2006, prevod Andreja Golob / borivoj bukva 26. kolovoz 2006.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s