Znak za uzbunu prije apokalipse: UN-ovo međuvladino Povjerenstvo o klimatskim promjenama (IPCC) predstavlja drastičan ultimatum: promjene odmah ili će čovječanstvo nestati

GLobalno zagrijavanje

LOGIČNO


J. V.
28.08.21

Svim čitateljima skrećemo pozornost na opsežan pregled Carle Stea, najnovijeg izvješća međuvladinog Povjerenstva Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

IPCC je priznao da su ekstremni vremenski uvjeti 2021. pogodili cijeli planet. Velike poplave u Kini, Rusiji, Njemačkoj i Turskoj. Šumski požari i ekstremni toplinski valovi u Britanskoj Kolumbiji. Ozbiljne suše u Kaliforniji koje prijete poljoprivredi. Snježne oluje u Brazilu.

Uzroke je potrebno pažljivo istražiti.

Ono što IPCC nije uspio analizirati u svojim posljednjim i prethodnim izvješćima jesu vojne dimenzije klimatskih promjena. S tim u vezi, valja napomenuti da je Opća skupština UN-a 1977. ratificirala međunarodnu konvenciju koja je zabranila „vojnu ili drugu neprijateljsku uporabu tehnika modifikacije okoliša koja ima široko rasprostranjene, dugotrajne ili teške učinke“.

Postoji velika literatura o vremenskim promjenama za vojnu uporabu, na koju se mora obratiti pozornost.

Pogledajte dokument iz prosinca 1995. zračnih snaga SAD-a pod naslovom: “Vrijeme kao množitelj snaga: posjedovanje vremena 2025. godine

Znak za uzbunu prije apokalipse: UN-ovo međuvladino Povjerenstvo o klimatskim promjenama (IPCC) predstavlja drastičan ultimatum: promjene odmah ili će čovječanstvo nestati 1

Michel Chossudovsky, Global Research, 27. kolovoza 2021

Međuvladino Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za klimatske promjene izdalo je prošlog tjedna izvješće koje potvrđuje zlokobnu putanju alarmantnih požara koji se šire Kalifornijom, Grčkom, Sibirom i drugdje po svijetu, s poplavama u Kini i Njemačkoj koje se ranije nisu događale, navodeći da su ovi zastrašujući klimatski događaji „bez presedana i da su mnogi nepovratni. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je:

“Ako sada udružimo snage, možemo spriječiti klimatsku katastrofu. No, kako današnje izvješće jasno pokazuje, nema vremena za odgađanje i nema mjesta za izgovore. Računam na čelnike vlada i sve zainteresirane strane da osiguraju uspjeh COP-a 26 (summit o klimi u Glasgowu za studeni).“

Prema izvješću, ljudski utjecaj je “vrlo vjerojatno” (90 %) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od 1990-ih i smanjenja arktičkog morskog leda. Zagrijavanje je dovelo do nepovratnih promjena u našim sustavima planetarne potpore. Prema profesoru Edu Hawkinsu, jednom od autora izvješća, “za mnoge od ovih posljedica nema povratka.”

Možda su mnoge od ovih ljudskih aktivnosti izazvanih i smrtonosnih klimatskih promjena započele industrijskom revolucijom, koja je eskalirala unosne i profitabilne aktivnosti koje su dovele do naše globalne ekonomske nejednakosti, i grubo ubrzala koncentraciju profita kapitalizma u isključivu kontrolu nad opsceno sićušnim brojem mega-milijardera, od 00001 %.

U procesu širenja Zapadne Europe, pokolj starosjedilačkih naroda (koji su nastanjivali zemlju opljačkanu od Europljana) koji su njegovali zemlju i s pijetetom se odnosili prema njenom obilju, uništio je iskustvo i mudrost autohtonih plemena koja su postojala tisućama godina u skladu s planetom. “Teret bijelog čovjeka” mogao bi se na kraju pokazati kao Armagedon bijelog čovjeka, kao infantilni kult trenutnog zadovoljstva, koji je doveo do proždrljivih praksi Uber-kapitalista, koji sada troše milijarde dolara na neuspjele svemirske letove, dok milijarde od drugih ljudi koji gladuju, može dovesti do karmičke katastrofe u kojoj svi, uključujući i nevinu većinu, stradaju u konačnoj kataklizmi. Ovo više nije samo razmišljanje o sudnjem danu.

Iako glavni tajnik UN-a Guterres optimistično dopušta drastično promijenjeno ljudsko ponašanje do 2040. kako bi se spriječio najgori ishod, odbijanje preokreta i izbjegavanje uporabe fosilnih goriva i drugih tvari i praksi koje doprinose ovom smrtonosnom zagrijavanju klime, gotovo je kategorično malo je vjerojatno da će smrtonosna dinamika kapitalizma dopustiti da 00001 % prihvati spasonosnu transformaciju mišljenja i prioriteta, koji su imperativ za opstanak planeta. Patološki narcizam od 0,00001 % gotovo će nas neizbježno osuditi na propast, a posebno one u zemljama u razvoju koji ne snose odgovornost za ovo uništenje našeg planeta.

Jedan od najvećih kriminalaca koji doprinosi ovom drastičnom ubrzanju globalnog zatopljenja je brazilski predsjednik Bolsonaro, koji je odobrio veće uništavanje amazonske šume, što je dovelo do toga da je nekada velika Amazonka, “pluća planeta”, izgubila sposobnost apsorbiranja CO2, a panjevi uništenog drveća, posječeni radi “zarade”, pretvaraju se u emitere CO2.

Dana 13. srpnja 2021. The New York Times objavio je naslov:

“Dok smrznuta zemlja gori, Sibir drhti … Treću godinu zaredom stanovnici sjeveroistočnog Sibira trpe od najgorih požara kojih se sjećaju, a mnogi ostaju bespomoćni, ljuti i sami … Prošle godine požari su uništili više od 60.000 četvornih kilometara šume i tundre, područje veličine Floride. To je više od četiri puta više od područja koje je izgorjelo u Sjedinjenim Državama tijekom razorne sezone požara 2020. … Znanstvenici kažu da su ogromne požare omogućile iznimne ljetne vrućine posljednjih godina u sjevernom Sibiru. Sada Jakutija, regija četiri puta veća od Teksasa, s vlastitom kulturom i turskim jezikom, ponovno gori. Nekoliko dana gust dim nadvio se nad glavni grad, Yakutsk, najhladniji grad na svijetu, pa su stanovnicima zasuzile oči i počešali im grkljan. … “Ako nemamo šumu, nemamo života”, rekla je Maria Nogovicina, ravnateljica vrtića u mirovini … .. “Priroda je ljuta na nas”, rekla je…”

U nastojanju sprječavanja katastrofe, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ovog mjeseca zakon koji zahtijeva od poduzeća prijavljivanje svojih emisija stakleničkih plinova, čime je otvoren put prema regulaciji ugljika u Rusiji.

Članak NY Timesa završava citiranjem Semjona Solomonova, jednog od dobrovoljnih sibirskih vatrogasaca:

“Svaka pobjeda nad razaranjem promjenjive klime bila bi privremena. ‘Ovo nije faza, ovo nije ciklus, ovo je pristup smaka svijeta’, rekao je gospodin Solomonov. “Čovječanstvo će izumrijeti i doći će doba dinosaura.”Autor: Carla Stea

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvuzdravljuautonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složnimudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s