Dan poslije svetkovine!

Vjerski praznik Velike Gospe je iza nas – što će se promijeniti!? 

Hoće li “veliki vjernici”, prvenstveno neki biskupi, zaista oprostiti ili zatražiti oproštenje od onih koje su javno sa oltara prozivali i vrijeđali? Hoće li političari koji su jučer kao i uvijek do sada sjedili u prvim redovima do oltara skrušeno i pobožno slušali propovijedi biskupa oprostiti ili zatražiti oprost od svojih političkih protivnika? Hoće li masa građana koja naglašava kako im ove svetkovine predstavljaju određeno pročišćavanje zaista oprostiti onima s kojima su se do jučer pravdali i optuživali ili zatražiti oprost od onih koje su povrijedili?

Dosadašnja iskustva pokazuju upravo suprotno – tko je mrzio taj mrzi i dalje – tko se pravdao, pravda se i dalje – tko je prozivao svoje neistomišljenike, proziva ih još žešće i dalje!

Zašto je to tako? Zato što se oprašta, traži oprost iz glave a ne iz srca! U tome prednjače upravo oni koji ih podučavaju vjeri! Nije li to svetkovina vjere u vanjštini – svetkovina glamura i fanatizma! 

Vjera iz intelekta ne posjeduje u sebi odgovornost i poštovanje prema bližnjima a također ni prema sebi! Takva ishitrena vjera traži uporišta (zagovor) u “svecima, majci božjoj” kako bi im oni pomogli! 

Nažalost, tako funkcioniraju vanjske religije koje nemaju svoje uporište u stvarnom Bogu, već u imaginaciji poštovanja prema njihovim pastirima u dugačkim haljinama! Upravo ti zemaljski pastiri uzdigli su se iznad naroda glumeći da su božanski zastupnici – tako se ponašaju, oblaće i govore  – s visoka! Jedno govore, drugo misle a tada čine sasvim nešto treće! Tko to sve ne prepoznaje on je slijep i dozvoljava da ga vode slijepci!

Ana Jurić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s