Kardinalna propovjedna crtica

Dominik Pertis, 30.05.2021.

Kardinal Josip Bozanić je na današnji Dan državnosti RH u svojoj propovijedi  istaknuo „važnost ispitivanja istine o prošlosti hrvatskog naroda koji je na putu slobode bio vođen Božjom pripadnošću.“

Cartoon Pastor Preaching Pulpit Stock Vector (Royalty Free) 745750390

¨Tko ispita hrvatsku prošlost i put do slobode hrvatskog naroda, susrest će tamo Boga u ljudima koji su bili nošeni Božjom pripadnošću. Njihova žrtva dio je božanske ljubavi i nikada ne smije izblijediti¨, istaknuo je Bozanić u propovijedi predvodeći Misu za domovinu u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici.

Nejasne poruke stižu nam s ovog oltara. 

Put do „slobode“ hrvatskog naroda obilježen je ratnim zbivanjima, te nije jasno, kako se može biti nošen božjom pripadnošću s mačem u rukama protiv bližnjih, kad je Isus rekao:¨Položi svoj mač u korice – tko se mača laća od njega će i poginuti!“

“Pa ipak kao da toliko puta zatvaramo oči i srce prepuštajući da se ta prošlost iskrivljuje i da blijede čudesna djela ljubavi”, rekao je kardinal.

Danas je, dodao je kardinal, hrvatskom narodu upućen poziv da ispita prijašnja vremena, kako se “u hrvatskoj prošlosti može osjetiti da je i nas Bog pridružio onim narodima koje je vodio kušnjama, ali i znakovima i čudesima¨, te da je ¨svaki narod pozvan čitati svoju povijest u odnosu prema Božjem planu i njegovim djelima.

“U prošlosti hrvatskog naroda ima puno razloga koji vode divljenju. U cijeloj povijesti uključujući posljednja tri desetljeća, nalazi se povijest zajedništva s Bogom”, istaknuo je.¨

Znakovi, čudesa, Božji plan, Božja djela, djela ljubavi – sve je to očito, po kardinalovim riječima, smislio „njegov bog¨ kako bi narod kroz te znakove, divljenja, povijest ratovanja shvatio povijest zajedništva s Bogom?

Prema kardinalovim kardinalnim riječima,  samo u kušnji ratovanja, stradanja kroz „ljubav prema bližnjem“, kroz borbu s mačem protiv bližnjeg, kroz „njegova djela?“ može shvatiti zajedništvo s Bogom?

Nije li to sve skupa besmisleno i protiv bližnjeg, a ne ZA? Gdje je tu nauk Isusov koji kaže da ljubimo bližnjeg kao sebe samoga?

“Političke slobode nema bez slobode duha” kazuje kardinal, i poziva na suprotstavljanje „primamljivim ponudama blagostanja koje šire sebičnost te vode u ropstvo i razaranje duha.“

„Sloboda duha“ u tumačenju istinske Božje riječi, primamljive ponude blagostanja ognjem i mačem, sebičnost blagostanja u crkvenim bogatim riznicama materijalnog bogatstva – slika koja pokazuje posljedice nauka koji se upravo na današnji dan očituje u stanju u svijetu – da li možemo sami razmisliti o riječima koje je izgovorio Isus „Ja sam Put, Istina i Život“, te ih sebi u nutrini oživjeti bez vanjskih tumačenja – jer, kao što naučava kardinal Bozanić,  a živimo mi u svojim životima: „Snagu i mir daje Emanuel – Bog s nama, a ne zagovornici nereda“ „Dokumenti www.zg-nadbiskupija.hr, 10.12.2020.)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s