Poljsku danima trese otkriće o najbližem suradniku Ivana Pavla II.: kako su desetljećima zataškivana zlostavljanja

TELEGRAM

Mladen Pleše, 15.11.2020

Za Poljsku je ovo iznimno osjetljiva tema, s obzirom na to da je bivši Papa sastavni dio nacionalnog sjećanja i identiteta

Privatna televizijska postaja TVN24 izazvala je 9. studenoga neviđeni skandal u Poljskoj emitiranjem dokumentarca Marcina Gutowskog “Don Stanislao, drugo lice kardinala Dziwisza”. U dokumentarnoj reportaži koja je potresla same temelje Katoličke crkve u Poljskoj, ali i Vatikana, optužuje se kardinala Stanisława Dziwisza, 81, da je desetljećima prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj crkvi.

To, dakako, ne bi bilo ništa neuobičajeno jer se u Crkvi sve češće po svijetu otkrivaju slični slučajevi zataškavanja seksualnih zločina. No, slučaju kardinala Dziwisza ima posebnu dimenziju: on je, naime, za cijelog pontifikata Ivana Pavla II. bio njegov osobni tajnik. Do pape Ivana Pavla II., nije se moglo doći bez odobrenja kardinala Dziwiszu, koji je ostao uz papu sve do njegove smrti 2005. Koliko su njih dvojica bili tijesno povezani potvrdio je i sam papa Ivan Pavao II. koji je više puta ponovio da mu je Dziwisz nezamjenjiv i najpovjerljiviji suradnik.

Dziwisz s Ivanom Pavlom II. 2004. godine

‘TAJNIK ZNAO DA JE DEGOLLADO ZLOSTAVLJAO 200 DJECE’

No, tu ni izdaleka nije kraj optužbama protiv kardinala Dziwiszu koje ozbiljno potkopavaju moralni autoritet Crkve. Listi njegovih grijeha kao da nema kraja. U filmu se tvrdi da je kardinal znao da je Maciel Degollado, osnivač reda “Kristove legije,” seksualno zlostavljao više od 200 djece, ali je to svjesno prikrivao. Također da je najodgovorniji što je papa Ivan Pavao II uzdigao američkog biskupa Theodorea McCarricka do ranga kardinala i nadbiskupa premda se u crkvenim krugovima naširoko pričalo o njegovim pedofilskim sklonostima.

Neki građani stavili su naljepnice na ploče s nazivima ulica u Varšavi, tako da piše: ‘Ulica žrtava Ivana Pavla II:’:

Image
Image

Među ostalim, otkriveno je da je kardinal Dziwisz 1988. od kardinala McCarricka primio 10.000 dolara kako bi mu organizirao audijenciju kod pape. Nakon što ga je vatikanska disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika, kardinal McCarrick postao je prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, a nakon toga i najviše pozicionirana osoba Katoličke crkve koja je razriješena iz svećeničkog reda.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći, stoji u priopćenju Vatikana. Papa Franjo pozdravio je odluku o razrješenju te ju je nazvao konačnom, bez mogućnosti žalbe. U dijelu izvješća Vatikana o slučaju McCarrick, u kojem se objašnjava zašto ga je papa Ivan Pavao II. toliko promovirao u crkvenoj hijerarhiji, više puta spominje se ime kardinala Dziwisza.

U KRAKOVU IZBILI PROSVJEDI PRED RODNOM KUĆOM

Jason Berry, američki novinar, autor knjige o “Kristovoj legiji”, svjedočio je pred kamerama reportera Gutowskog da je kardinal Dziwisza dobio i od kardinala Degollada velike svote novca kako bi mu osigurao pristup utjecajnim ljudima u Vatikanu te mogućnost da nazoči privatnim misama Pape u Vatikanu. Kardinala Dziwisza se također optužuje da je primao novac od svojih prijatelja u Poljskoj, ali i iz drugih zemalja, obećavajući im razne pogodnosti i zaštitu.

Berry je za TVN24 kazao kako su kardinal Angelo Sodano, vatikanski državni tajnik u vrijeme Ivana Pavla II. te velečasni Dziwisz učinili sve kako bi se zataškali grijesi kardinala Degollada. Uz sve to Dziwisza se još optužuje da je za vrijeme dok je bio kardinal u Krakovu, negirao seksualna zlostavljanja svećenika na koje su ga upozoravali. Tvrdi se da o optužbama protiv svećenika pedofila nije izvještavao Vatikan niti je poduzeo mjere protiv svećenika na koje su se žalili brojni vjernici.

Dan nakon što je emitirana reportaža o skandalima vezanim uz kardinala Dziwisza, u Krakovu su izbili prosvjedi pred njegovom kućom i pred nadbiskupskom palačom u kojoj je svojedobno živio i radio. Odmah se, dakako, nametnulo pitanje što će se dogoditi s nekoliko spomenika u Poljskoj podignutim u njegovu čast. Jedan spomenik nalazi se u Zakopanima na Visokim Tatrama, drugi je na jugu Poljske, a treći u njegovom rodnom mjestu Rabi Wyzni… S obzirom na raspoloženje javnosti vjerojatno bi ih već do sada uklonili, no problem je što se uz Dziwisza najčešće nalazi lik Ivana Pavla II. Pa se postavlja pitanje kako maknuti Dziwisza, a ne dirati lik pape Ivana Pavla II. To je sada dvojba koja muči Katoličku crkvu u Poljskoj.

‘JA SAM SLUŽIO PAPI, CRKVI I POLJSKOJ! A SAD OVE OPTUŽBE!’

Doduše u Poljaci već imaju iskustva s uklanjanjem spomenika svojih svećenika: nedavno je tako iznenada nestao spomenik velečasnog Henryka Jankowskog u Gdanjsku kojega se, nakon što je umro, počelo prijavljivati zbog seksualnog zlostavljanja dječaka. Jankowskog su zvali “kapelanom sindikata Solidarnošć”, a bio je ispovjednik legendarnog sindikalnog vođe i predsjednika države Lecha Walese.

Još jedan poljski kardinal zaradio je iznimno tešku kaznu Vatikana: bivši nadbiskup Wroclawa, 97-godišnji kardinal Henryk Gulbinowicz više ne smije nositi oznake biskupa, ne smije služiti misu, a neće biti niti sahranjen u katedrali Wroclawa gdje su pokopani svi njegovi prethodnici. I njega se, između ostalih grijeha, optužuje i za spolno zlostavljanje maloljetnika

Kardinal Dziwisz nije želio dati intervju autorima filma, ali je u kraćem razgovoru kazao kako nije uzimao novac te da nije bio svjestan dvostrukog života kardinala Degollado. Kardinal Dziwisz upozorio je autore filma da svojom reportažom, ako ju emitiraju, mogu izazvati međunarodni skandal. Jer njemu je, istakao je, Poljska na prvom mjestu: “Ja sam služio papi, Crkvi i Poljskoj. A sad ove optužbe? Zaboga miloga!”.

Dziwisz snimljen krajem prošle godine

‘ODBOR SVETE STOLICE ISTRAŽIT ĆE OVE OPTUŽBE’

Na dan emitiranja filma kardinal Dziwisz dao je pismenu izjavu u kojoj je pozvao da neovisno istražno povjerenstvo ispita optužbe koje su iznesene protiv njega. Nadbiskup Stanisław Gądecki, voditelj poljske biskupske konferencije, odmah po emitiranju filma izjavio je da će odgovarajući odbor Svete Stolice istražiti sve optužbe. Ali, nakon zahtjeva za istragom, našao je za potrebnim zahvaliti kardinalu Dziwiszu na njegovoj dugoj službi za svetog Ivana Pavla II.

Ne čudi stoga što sve to teško narušava autoritet Crkve u Poljskoj. Pokazuje se, naime, da ništa nije poduzeto kako bi se spriječilo seksualna zlostavljanja maloljetnika, a ne prestaje ni licemjerno osuđivanje homoseksualaca premda ih je u crkvenim redovima jako puno.

Za Katoličku crkvu u Poljskoj, ali i za vladajuću populističko desničarsku stranku Pravo i pravda, sva ta grozna otkrića ozbiljan su udarac njihovoj vjerodostojnosti. Vlasti u Poljskoj neprekidno se dodvoravaju Crkvi, pa su zbog toga odobrile vjeronauk u školama te potiču što veći utjecaj svećenika u javnom životu. Također, pod snažnim crkvenim utjecajem donesen je zakon o striktnoj zabrani pobačaja koji je izazvao žestoko demonstracije pa pod pritiskom javnosti još nije stupio na snagu.

IVAN PAVAO II. DIO JE NACIONALNOG IDENTITETA

Andrzej Kobylinski, svećenik iz Varšave, upozorio je ovih dana kako se nakon svih ovih afera može očekivati nastavak “galopirajuće sekularizacije mladih” te još brži “pad utjecaja Katoličke crkve u Poljskoj.”

Dodatni je problem što raskrinkavanje ponašanja kardinala Dziwisza istodobno znači propitkivanje odgovornosti i samog pape Ivana Pavla II. A to je za poljsku crkvu traumatično iskustvo jer on za Poljake nije bio samo osoba Crkve, nego i sastavni dio “nacionalnog sjećanja i identiteta”. I, što je najvažnije, po žurnom je postupku proglašen svecem.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/poljsku-danima-trese-otkrice-o-najblizem-suradniku-ivana-pavla-ii-kako-su-desetljecima-zataskivana-zlostavljanja/?fbclid=IwAR0Kx6cv6O3qLpkqDa-KelK6_o_Bhih6vjYDo1I3tsqD0sFmjiiBou7Xl5A

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s