Rat ili mir? – Zapovijed “Ne ubij” i svjetske religije

Rat ili mir? 

Zapovijed „ Ne ubij“ i svjetske religije

Do danas veliki dio ljudi  osjeća manje ili više pripadnost nekom vjerskom pravcu. Većina njih pripada jednoj od pet glavnih svjetskih religija: islam, budizam, hinduizam, kršćanstvo ili judaizam. Mnogi pripadnici religija vjeruju svojim vjerskim vođama. Oni vjeruju svojim svećenicima; Tradicije i rituali svjesno ili nesvjesno oblikuju njihove živote.

Razmotrimo zapovijed: “Ne ubij“, koja je vjerojatno poznata svima, a općenito je priznata među svim narodima svih vjera. Unatoč jasnoj izjavi da čovjek ne smije oduzeti život bilo kojem drugom stvorenju, ova se zapovijed različito tumači u različitim kulturama. Zašto je to tako? Proučimo to pitanje:  koja su bila izvorna učenja upravo spomenutih religija? Dali se danas njihovi sadržaji još uvijek podučavaju i prenose onakvi kakvi su izvorno bili? Ili su se možda mijenjali ili čak krivotvorili tijekom stoljeća?

2 misli o “Rat ili mir? – Zapovijed “Ne ubij” i svjetske religije

 1. “Kao što zapovijed Ne ubij! postavlja jasnu granicu kako bi se očuvala vrijednost ljudskog života, danas moramo također reći Ne! ekonomiji isključivanja i nejednakosti. Ta ekonomija ubija”(Papa Franjo, Evangelii gaudium, 2. izdanje, Kršćanska sadašnjost, 2014., 47).
  Želim vjerovati da je svim eksploatiranim kršćankama i kršćanima jasno kako je papa Franjo mislio isključivo na profit orijentiranu kapitalističku ekonomiju.
  Isto tako želim vjerovati da će eksploatirane kršćanke i kršćani što prije izmaći način kako da ubiju ekonomiju koja ubija.

  Sviđa mi se

  1. Mnogi kršćani i kršćanke ( sam papa Franjo) kao i drugi moćnici iz ostalih religija dio su te kapitalističke ekonomije. Kad im ta kapitalistička ekonomije ne donosi profit na koji su navikli tada ju prozivaju i kritiziraju!

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s