Što je poganstvo?

The Very Strange History of the Easter Bunny | Easter bunny, Pagan ...
pinterist.com

Crkveni stratezi u čitavoj svojoj povijesti koristili su uvijek, a koriste i danas strategiju zataškavanja prave istine! Tako riječ poganski tumače riječju paganski. Tim činom sve poganske običaje i tradicije prikazuju u pozitivnom svjetlu.

Kao temelj poganskih mnogobožačkih religija  korištena su razna štovanja u vanjštini kako bi se ljudi umilili, dodvorili bogovima. Kršćanske religije preuzele su mnoge poganske igrokaze i prilagodile ih svojim potrebama davši im značenje “pučki vjerski obredi”!

Tako su nastale procesije, blagdani, ceremonije, sakramenti, liturgije, inicijacije, bogoslužja, kultovi, rituali i razni drugi obredi i pobožnosti.

Vjerniku kome nije ispran mozak potpuno je jasno da svi ti igrokazi nemaju ništa sa Bogom! Npr. pobožno kretanje napirlitane procesije za križom je čisto izrugivanje Onoga u čije Ime se to radi! 

Vjerski uglednici i njihovi sljedbenici Boga smatraju mutavcem, koga eto, treba udobrovoljiti, umilostiviti (prevariti) kako bi i On bio milostiv prema njima!

Ono što je tragično – mnoge poganske vjerske tvorevine tretiraju se kao kulturno zaštićeno blago u koje se ulaže znatan novac iz državnog proračuna. 

Oduvijek se njegovalo i ulagalo u ono što je ljude trebalo u vanjštini impresionirati: grandiozne crkve, zlatom optočeni oltari, božićne jaslice, uskrsna slavlja, ogromna uskršnja jaja, proštenja – na kojima visoko svećenstvo, u svojim bogatim odorama, upućuje svojim vjernicima kao i čitavom društvu poruke u obliku lekcija, kritika na društveno stanje nacije i ponašanje ljudi! Nikada se nije ulagalo u duhovnu izgradnju čovjeka! Ime Boga se usput upotrebljava kao suport zastrašivanja!

Aris Kostadinov

Komentiraj