Kad se „božji zamjenici“ tresu pred zemaljskom vlašću

Komentar: Moris Hoblaj

Nadbiskup Kardinal Bozanić, nakon što je došao k sebi od trešnje pred državnom vlašću, rekao je: “Bio sam jako uzbuđen”– slučaj ili simbolika?

Po učenju Katoličke crkve i po uvjerenju samog Kardinala on je „zakoniti nasljednik apostola, suobličen s Kristom, u njegovoj dvostrukoj službi svećenika, proroka i kralja“ i kao takav išao je primiti, od sada već bivše predsjednice Republike Hrvatske  – Velered predsjednika Franje Tuđmana s lentom i Danicom, kojim je odlikovan njegov prethodnik nadbiskup Kardinal Franjo Kuharić. Bozanić je u svom govoru pred državnom vlašću istaknuo; “Gledano vjernički, simboli su sažeci života, poticaji za nadanja, osvještenje vrednota i učvršćenje identiteta. Simboli su najjača stvarnost, važni za život zajednica i naroda. Kada se njih dokida, narod se ostavlja u nesigurnosti, prepušten je hiru povijesnih događanja, oslabljenih korijena i nejasnih ciljeva”. (usporedi – R.I./Hina prije 3 dana 1132. 

Pretpostavimo da je razlog Kardinalovog drhtanja, odnosno uzbuđenja pred svjetskom vlašću, bilo iznenadno osvještenje kako njegova orijentacija na crkvenu katoličku simboliku nimalo ne odgovara realnosti izvornog učenja Nazarećanina – kršćanstva, kao i moguća pomisao na riječi Isusa iz  Nazareta o dva slijepca koji vodi jedan drugoga – a na kraju vremena padaju oba u jamu? 

Dali je tako bilo, nećemo sigurno nikada saznati, ali pad oba slijepaca u jamu postaje u svijetu sve  očitiji. Kao što je poznato Kardinal se poziva na Krista iako je predstavnik jedne institucije moći koja kroz povijest vuče iza sebe užasan krvavi trag i opterečena je s najgnjusnijim zločinima – inkvizicijskim zločinima nad ženama, seksualnom zlorabom nad djecom kao i mnogim drugima zločinima. 

Osim toga, Krist na kojeg se poziva Kardinal nije nikada osnovao neku crkvu niti je instalirao svećenstvo, biskupe i Pape. Isus iz Nazareta bio je po svemu miroljubivi pacifist koji je naučavao nenasilje i ljubav prema neprijatelju i koji je opominjao ljude: «Tko se mača laća, od mača će poginuti!» On nije pozivao samo na mir među ljudima nego i na mir između čovjeka i prirode! 

Kardinalova crkva naziva se kršćanska usprkos toga što je organizirala mnoge ratove, ubojstva, pljačke i blagoslivlja oružje uz dobru naplatu iz državnog proračuna – obmana ili drskost bez presedana!? Kršćanski svakako nije! To je očita izdaja Isusa, Krista i kršćanstva! 

Crkvu Kardinala Bozanića nije osnovao Isus, Krist – ona ima svoje početke u četvrtom stoljeću kada se odrekla prakršćanskog pokreta koji je Isus oživotvorio u Njegovim prakršćanskim zajednicama, a u koje nije mogao stupiti vojnik, mesar ili lovac ako prethodno ne bi napustio svoje zvanje. Tek je kobnim konstantinovskim preokretom u 4. stoljeću, slijedom kojeg je Katolička crkva postala jedinom državnom religijom Rimskog carstva, preokrenula sve u suprotnost kršćanstvu  bez da se odrekla imena „kršćanska“. 

Umjesto Krista kormilo u Crkvi od tog vremena preuzeo je Papa, samozvani „sv-otac“ sa svim mogućim ovlastima – duhovnim i državnim. 

Iako bi Kardinal morao znati, da Isus iz Nazareta nije zahtijevao svjetovnu vlast, naprotiv, on je rekao: «Moje Kraljevstvo nije od ovoga svijeta», on se ponaša suprotno tome i zakida svjetovnu vlast tamo gdje je to moguće. Zašto!? Zato jer je katolik koji s kršćanstvom nema nikakve veze ako se analiziraju njegova djela a ne riječi.

Osnovno načelo Isusa, Krista i kršćanstva je da ljudi sami odlučuju o svom životu, da su slobodni u svakom pogledu, jer su svi  slobodna Božja djeca kojima je Stvoritelj darovao slobodnu volju. Kardinalova Katolička crkva ta načela nije nikada poštivala već suprotno tome gazila i gazi nogama a usprkos ustava Republike Hrvatske želi određivati i zapovijedati svakome i svugdje. 

Jedan koji se nije dao obmanuti, nego koji je povijest crkve tako pažljivo sagledao i temeljito istražio kao nitko drugi, višestruko je nagrađivani pisac Karlheinz Deschner koji je nakon puno godina došao do zaključka:

«Nakon intenzivnog bavljenja poviješću kršćanstva, u antici, u srednjem vijeku, uključujući novi vijek i osobito 20. stoljeće, ne poznajem ni jednu organizaciju svijeta koja je tako dugo, tako stalno i tako gnusno opterećena zločinima kao što je to kršćanska crkva, naročito Rimokatolička crkva.»
Pretpostavlja se da mnoge interesira što bi Isus iz Nazareta rekao o Bozanićevom uzbuđenju pred državnom vlašću, odnosno, pred već sada bivšom atraktivnom predsjednicom? Odgovor je zapisan u katoličkoj Bibliji riječima;  A kada je Božji protivnik Njega, Krista, htio iskušati riječima: «Sve ću Ti to dati, ako padneš ničice te mi se pokloniš,» (Mt 4,9) onda ga je Isus otjerao od sebe riječima: «Odstupi od Mene, Sotono!» (Mt 4,10). Dok je veliki inkvizitor kod Dostojevskoga dao odgovor Katoličke crkve, kada je rekao po smislu; …. mi (Crkva) uzeli smo ono što si ti Sotoni odbio.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s