KADA VUK SKIDA KOZJU KOŽU (Sedam kozlića)

Dvije glavne kršćanske crkve u Njemačkoj progovorile su, u prigodi obljetnice oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz, o vlastitoj “povijesti krivnje”.

Podarimo im pljesak za sudioništvo i šutnju za genocid i holokaust u vrijeme  tih katastrofalnih zločina protiv čovječnosti! Podarimo im pljesak za 75 godina poslijeratne šutnje i konačno priznanja sudioništva u holokaustu!

Postalo je kul ispričati se bez posljedica! Kao u sva vremena poglavari crkve nisu štitili narod kao što uvijek naglašavaju, već su štitili svoje interese, svoj položaj u društvu. Štitili su i štite i danas svoje bogate trpeze, bogate palače i svoj život u kojem im ništa nije nedostajalo a i danas im ne nedostaje. 

Narodu su uvijek govorili, kao što govore i danas, da trebaju trpjeti jer to njihov bog tako želi! Narod je uvijek bio a i danas je žrtvovan za “više ciljeve”! Narod je oduvijek bio pokraden, pljačkan i žrtvovan! Od naroda se oduvijek, pa i danas samo uzimalo, a za uzvrat davalo samo isprazne molitve, bogoslužja i vjerske svetkovine – paradiranja koja nemaju ništa sa Bogom!

Zaplješčimo katoličkoj i evangelističkoj crkvi što ponosno priznaju zločine i krivnju prebacuju na svoje pretke, zaboravljajući da je  do danas ostao isti kanonski zakon, ista ideologija! Ništa se nije promijenilo u njihovom izričaju i njihovom djelovanju!

Redakcija

______________________________________________________________

EURACTIV

Njemački evangelički biskup i katolički kardinal: Vrijeme je da crkve priznaju svoju povijesnu krivicu za pomoć u holokaustu

Autor:

26.01.2020.

10 January 2020, Bavaria, Munich: Heinrich Bedford-Strohm, Chairman of the Council of the Evangelical Church (EKD) (l) and Reinhard Cardinal Marx, Chairman of the German Bishops' Conference, appear at the New Year's reception in the Kaisersaal of the Residenz. Photo: Felix H�rhager/dpa

Felix H�rhager / dpa Picture-Alliance/AFP
Biskup Heinrich Bedford-Strohm, čelnik njemačkih evangeličkih crkava (lijevo) i kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupkse konferencije (katolici)

Dvije glavne kršćanske crkve u Njemačkoj progovorile su, u prigodi obljetnice oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz, o vlastitoj “povijesti krivnje”.

zajedničkoj deklaraciji povodom 75. obljetnice oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz javnosti su se obratili čelnik Vijeća njemačkih evangeličkih crkava (EKD), biskup Heinrich Bedford-Strohm i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx. Poklonili su se žrtvama nacional-socijalizma te su istodobno pozvali politiku i društvo da se rezolutno odupru rastućem antisemitizmu.

No, posebna važnost ove deklaracije leži u sljedećem odlomku:

“Kardinal Marx i biskup Bedford-Strohm također podsjećaju na povijest krivnje crkava: One nisu smjele zanemariti “činjenicu da su mnogi kršćani surađivali s nacional-socijalističkim režimom, šutjeli pred progonom Židova i čak u tome pomagali pa ga i poticali. Odgovorne osobe i predstavnici crkava često su okretali svoja leđa žrtvama. Nema dvojbe: crkve u Njemačkoj moraju prizinati svoju krivicu zbog toga”.

I dodaju: “Mržnja prema Židovima iz ranijih razdoblja, mržnja koja je bila duboko ukorijenjenja u crkvama, hranila je mržnju prema Židovima u moderno doba. Crkve se moraju suočiti sa svojom krivicom”.

“Klanjamo se svim žrtvama”, navode čelnici dviju crkava. “Sjećanje na vas ne smije biti indiferentno generacijama koje danas žive ili će živjeti u budućnosti”, istaknuli su.

https://euractiv.jutarnji.hr/PiD/globalnapolitika/njemacki-evangelicki-biskup-i-katolicki-kardinal-vrijeme-je-da-crkve-priznaju-svoju-povijesnu-krivicu-za-pomoc-u-holokaustu/9899245/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s