Priča o Kristovoj legiji, elitnom redu koji stoji iza jednog od najgnusnijih pedofilskih lanaca u Katoličkoj crkvi

TELEGRAM

PIŠE: ĐIVO ĐUROVIĆ 30.12.2019

Istraga je otkrila da je papin štićenik i jedan od najizdašnijih kontributora Vatikana osobno silovao barem 60 dječaka

Božić je ove godine prisjeo mnogim sjevernoameričkim katolicima – dan pred Badnjak objavljen je nalaz interne istrage u Kristovoj legiji, crkvenom redu iz Meksika, koji otkriva jedan od najgnusnijih pedofilnih lanaca u Katoličkoj crkvi. Izvještaj govori o gotovo dvjesto dječaka – starih između 11 i 16 godina – koje su Kristovi legionari seksualno zlostavljali desetljećima. Od njegova sadržaja još je grozomornija pretpostavka da zapravo nije riječ o punoj istini, nego o pokušaju “kontrole štete” i zataškavanja pravih razmjera skandala.

Izvještaj nije rezultat kriminalne istrage meksičkih vlasti, nego ga je sastavio sam red – u puninu njegovih nalaza ne sumnjaju samo mediji, nego i sama Meksička biskupska konferencija, čiji su članovi – da ne bude zabune – bili tihi suučesnici zločina, desetljećima okrećući glavu od indicija da je Kristova legija leglo pedofila.

ŠTO JE UOPĆE KRISTOVA LEGIJA?

Kako to inače biva, Kristova legija je ultrakonzervativni katolički red koji je bio nevjerojatno utjecajan u Meksiku, ali i u Španjolskoj i među latinosima ovdje u Sjedinjenim Državama. Bio je izuzetno angažiran u javnom životu – njegovi svećenici promovirali su krajnje konzervativne društvene vrijednosti i u isto vrijeme seksualno zlostavljali dječake.

Interna istraga otkrila je povijest zločina – ili barem njen dio. Za seksualno zlostavljanje optužena su 33 svećenika i 71 sjemeništarac; među njima je i sam utemeljitelj Kristove legije, o. Marcial Maciel. Izještaj je pronašao 175 dječaka koji su iskorištavali, ali napominje da žrtava vjerojatno ima još. Istraga je ustanovila da je sam Maciel seksualno zlostavljao barem 60 dječaka – čak trećinu žrtava.

RED ZA BOGATE

Kristova legija bila je neobičan red još otkad ga je Marcial Maciel osnovao 1941. godine u Ciudad de Méxicu. Većina katoličkih institucija obraća se siromašnima, pa je Maciel prepoznao rupu i osnovao red – za bogate. Njegovi legionari nisu bili samo svećenici i sjemeništarci, nego i brojni laici koje je Maciel vrbovao iz kreme meksičkog društva – među industrijalcima, veleposjednicima i bogatim građanima. Osim kao ultrakonzervativan, red je otpočetka bio elitistički i ekskluzivan.

Bogati laici donijeli su obilate milodare, što je Macielu omogućilo da Kristovu legiju nametne kao utjecajnu instituciju u meksičkom društvu, ali i da postane jedan od najizdašnijih kontributora vatikanske blagajne; to mu je donijelo prijateljstvo i zaštitu samog pape – glavni Macielov pokrovitelj desetljećima je bio Ivan Pavao Drugi.

VATIKAN SVE IGNORIRAO

No, “crkveni red za bogate” inspiraciju nije crpio samo iz Alana Forda, nego i s najmračnijih stranica crne kronike. Da Kristovi legionari seksualno zlostavljaju dječake počelo se govoriti još početkom ovog stoljeća, kad su progovorili neki od bivših sjemeništaraca; Vatikan i meksička crkva gurnuli su te optužbe pod tepih – nitko se nije usudio istraživati jedan od najbogatijih i najutjecajnijih redova u današnjoj Crkvi čiji je utemeljitelj prijatelj s papom.

Maciel je u Vatikanu imao cijelu mrežu zaštitnika i pomagača. Jedan od njih bio je bivši kardinal državni tajnik Angelo Sodano, inače “veliki prijatelj Hrvatske”, kojega je papa Franjo nekidan umirovio s mjesta dekana Kardinalskog zbora – simbolično i namjerno na isti dan kad je u Meksiku objavljen zastrašujući izvještaj o seksualnom iskorištavanju dječaka. Sve ove godine, Vatikan je odbacivao optužbe bivših sjemeništaraca kao zlonamjerne izmišljotine. Utjecaj Kristove legije u meksičkom društvu do danas priječi bilo kakvu kriminalnu istragu.

ZLOGLASNI PEDOFIL

Osnivač Kristove legije Marcial Maciel jedan je od najzloglasnijih poznatih pedofila u povijesti Katoličke crkve – crkvena istraga koju je nakon smrti Ivana Pavla Drugog naredio papa Benedikt XVI. otkrila je ne samo da je seksualno zlostavljao dječake, nego i da je s barem dvije žene imao nepriznatu djecu – vodio je dvostruki život posvećenog crkvenog lidera i razvratnika koji majkama svoje djece redovito šalje apanaže iz blagajne ultrakonzervativnog reda koji je osnovao.

Riječ je o ološu kakvoga teško možete zamisliti – otac Maciel bio je ovisnik o drogama i seksualno je zlostavljao čak i vlastite nepriznate sinove, koje su mu te žene rodile, otkrila je istraga Vatikana. No, papa Benedikt nije smatrao primjerenim da takvog čovjeka izbaci iz Crkve – naložio mu je da se povuče s čela Kristove legije u “život molitve i pokajanja”; Marcial Maciel umro je na Floridi 2008. godine u dubokoj starosti i nikad nije odgovarao za svoje i zločine pedofilnog lanca koji je osnovao.

SVE SE OTKRILO NA BADNJAK

Benedikt XVI. odbio je apele da raspusti Kristovu legiju – koja je i dalje bila jedan od najizdašnijih izvora vatikanskih prihoda. Red do srži obilježen stravičnim zločinima nad djecom i danas djeluje u dobrom dijelu razvijenog, bogatog katoličkog svijeta – u čak 21 državi. Dvije godine nakon smrti Maciela, upravljanje Kristovom legijom preuzeo je sam Vatikan – ali ne zbog pedofilnog iskorištavanja dječaka, nego zato što je procijenjeno da je red postao “kult pokojnog utemeljitelja”.

Na Badnjak objavljeni rezultati interne istrage govore o 33 svećenika i 71 sjemeništarcu, koji su zlostavljali dječake stare od 11 do 16 godina. Od 175 ustanovljenih žrtava, otkrilo se da je njih barem 14 i samo seksualno zlostavljalo drugu djecu povezanu s Kristovim legionarima – zločin nad njima potaknuo ih je da zlostavljaju druge – crkveni oci svojim su opačinama pokrenuli lanac zločina; sve to događalo se u okviru jedne od najkonzervativnijih katoličkih institucija, koja propovijeda suzdržavanje od seksa izvan braka, demonizira gejeve i lezbijke, protivi se jednakopravnosti žena i grmi protiv pobačaja.

BORDEL ZA BOGATE

Od 33 prepoznata zlostavljača, šestorica su u međuvremenu umrla, osmorica više nisu svećenici, a jedan – očito laik – više nije član reda. Od preostalih 18, četvorica imaju “pastoralnu zabranu” kontakta s maloljetnicima, a 14 ne djeluje s pastvom, kaže izvještaj. Najveća sumnja interni izvještaj koji su objavili Kristovi legionari nije samo da su umanjili stvarni broj žrtava i počinitelja, nego da su potpuno zaobišli potencijalna zlodjela laika u redu – bogatih Meksikanaca koji su vjerski red koristili kao bordel za pedofile.

Živimo u vremenu kad već postoji toliko slučajeva pedofilnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, da već znamo i parametre očekivanih razmjera zlostavljanja – to je bez sumnje korisno, ali kad malo pomislite, zapravo je zastrašujuće. Interni izvještaj tvrdi da je u seksualnom zlostavljanju dječaka sudjelovalo oko 2,5% od svih svećenika Kristove legije – ima ih ukupno oko 1.400. Taj je postotak sumnjiv jer su brojni slični slučajevi u drugim katoličkim zemljama – poglavito ovdje u SAD-u – pokazali da je taj postotak uvijek znatno viši, barem deset posto. Tragično je po Katoličku crkvu da su njena seksualna zlostavljanja toliko brojna da o njima danas već postoji “big data”.

PITANJE STVARNIH BROJKI

Otac Cristian Borgogno, bivši pripadnik Kristove legije, kaže kako je “krajnje nevjerojatno” da je interni izvještaj donio stvarne bojke te tvrdi da su one znatno više nego što je red priznao. “Izvještaj nije ništa drugo nego pokušaj da oni operu svoj imidž”, kaže Borgogno. “Gdje su nezavisni istražitelji koji bi otkrili pravu istinu?”

Slična pitanja ne postavlja samo javnost, nego i Meksička biskupska konferencija, koja je desetljećima zatvarala oči pred zločinima nad djecom. Naglo probuđene savjesti, sad tvrde da je “izvještaj došao prekasno i prepun je nedostataka”. To ne samo da je bizarno, nego licemjerje vrišti do nebesa: većinu crkvenih pozicija u nadbiskupiji meksičkoga glavnog grada – jednoj od najvećih dijeceza na svijetu – desetljećima su popunjavali upravo članovi Kristove legije, jednog od najmoćnijih i najbogatijih redova u katoličkom svijetu i najutjecajnijeg u Meksiku.

KAKO SE SVE SKRIVALO

Sad nadbiskup Rogelio Cabrera López, predsjednik Meksičke biskupske konferencije, javno pita: “Kako je moguće da je utemeljitelj reda 70 godina vršio najgusnije zločine i nitko ništa nije rekao?”

Zbilja, kako je moguće? Moguće je zbog činjenice da Katolička crkva svoju doktrinu o seksualnom uzdržavanju svećenika nikad nije uspjela pomiriti s ljudskom naravi; ali to je sekundarno. Glavni razlog zašto se ovo dogodilo leži u tajnovitoj naravi najdugovječnije institucije na svijetu – njenoj nesposobnosti i nespremnosti da svoje članove podvrgne makar ljudskim zakonima, ako ih već ne uspijeva podvrgnuti onima božanskima.

Sramotni zločini Kristovih legionara potresaju ovih dana meksičko društvo, u Rimu nisu mirni, a odjeci se osjete među američkim latinosima, čiji je demografski rast pretvorio katolike u najbrojniju vjersku zajednicu u Sjedinjenim Državama. S takvim balastom zločina, licemjerja i zataškavanja na najvišim razinama Crkve, ovog Božića nije bilo lako biti katolik u Americi.

https://www.telegram.hr/price/prica-o-kristovoj-legiji-elitnom-redu-koji-stoji-iza-jednog-od-najgnusnijih-pedofilskih-lanaca-u-katolickoj-crkvi/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s