Podsjetnik na prosvjed – Crkva šutnjom i strategijom “psi laju – karavane prolaze” ignorira svoje počinjene grijehe (zla). Glasa se samo kada napada svoje neistomišljenike i kad prekraja i uljepšava svoju povijest. Da li je danas više svijetla ili mračnosti?

U Zagrebu na Cvjetnom trgu Udruga David, za zaštitu ljudskih prava održala je 03.lipnja 2011.godine u 18.00 sati prosvjed vezan za posjet pape Benedikta XVI Hrvatskoj.Cilj je bio obavijestiti hrvatsku i svjetsku javnost o implikacijama koje donosi današnjica – prije svega nauk Katoličke crkve i njegov utjecaj na gospodarske, socijalne i društvene odnose u cjelini, sekularne odnose dvaju država – Vatikana i Hrvatske, povijest djelovanja Crkve na ovim prostorima (kardinal Stepinac i njegova uloga u ratnim zbivanjima), nesavjesnost u trošenju proračunskih sredstava u vrijeme nužne solidarizacije svih građana s duhovno-materijalnom krizom društva, opravdanost povrata imovine i ustupanje dionica kao naknadu za oduzetu imovinu u vrijeme Jugoslavije, ulogu katoličanstva u kršenju osnovnih ustavnih prava svakog čovjeka kroz pedofiliju, patnje zbog (ne)upotrebe kondoma, krštenja kao egzorcističkog čina prisile svih krštenika i pripadanja jednoj ovakvoj organizaciji, kaznenoj prijavi  i razmišljanju o njezinim elementima Međunrodnom sudu u Haagu, te napose smisao posjeta pape kao državnika i vjerskog vođe u ozračju izjava crkvenih dužnosnika da se Crkva kao takva ne bavi politikom, a sam papa ipak dolazi (po izjavama samih političara) kao podrška ulasku Hrvatskoj u integracije EU.

Prosvjed je protekao dostojanstveno uz spontano priključenje građana organizatoru. Predsjednik udruge Boris Stanojević svojim je govorom potaknuo savjest mnogih na razmišljanje o činjenicama koje prate ovakav posjet: niz postavljenih a neodgovorenih pitanja koja su upućena političarima, vodstvu Crkve i cjelokupnoj javnosti (cjelovit tekst govora možete pročitati na našim stranicama).

Velik broj domaćih i stranih medija popratio je svojim člancima i emisijama ovaj prosvjed.

On ima svoju težinu stoga što postaje vrlo diskutabilno u okvirima Hrvatske pitanje o broju katolika odnosno pravih kršćana. Da li je doista stanje nacije onakvo kakvim ga prikazuju interesne skupine i da li ima smisla nastaviti putevima prošlosti ali samo na druge načine – poanta je prosvjeda. Činjenice i neodgovorena pitanja daju naslutiti na nužnost promjene u svjetlu ustavnih prava i poruka koje se šalju s bina političkih i vjerskih vođa – o pravednosti, pravima žena, djece i omladine, odvojenosti Crkve i države, vjerodostojnosti života onih koji najviše govore o moralu i etici da se raspravljati. Oni koji su plaćeni od strane poreznih obveznika snose veliku odgovornost za poruke odaslane s prosvjeda u smislu reakcije na činidbe koje vode ovo društvo u prezaduženost, moralni sraz i nepoštivanje osnovnih Ustavnih prava sviju.

Nije opravdano da svatko od nas (bez obzira na stavove Udruge)  svojom nezainteresiranošću odnosno ravnodušnošću podržava jedno stanje koje nije utemeljeno na zakonskim odredbama Ustava i Zakona o suzbijanju diskriminacije pa čak i dublje – Kanonskih propisa koje sada spominjemo isključivo u svjetlu posjeta samog čelnog čovjeka Vatikana, odnosno Svete Stolice kao ugovornog partnera Hrvatske.

Hrvatski građanin ima pravo postaviti pitanja koja se tiču njegove egzistencije jer su ona isključivo temelj zdrave pameti, a ne protivljenja jednom  posjetu Benedikta XVI koji je sam sebi svrha zbog političke parade i interesa koji se vezuju za Uniju a da ostaje neodgovoreno pitanje: što je to konkretno što je dobro za ove odnose i ulazak u EU, a što je to što ima veze s religijom katolicizma kao takvom.

O ustavnosti ne možemo govoriti neustavnim djelovanjem. Ustav je dao svima jednaka prava a to ne znači da ta ista jednakost može imati uporište u nejednakosti zbog „viših interesa“ koji, ako su nelogični i neobrazloženi i jasni, pripadaju prošlosti koja nema baš slavnu „prošlost“.

U privitku fotogalerija s Prosvjeda.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s