Narcizam svećeničkih kasta i njihovih trabanata

Michelangelo Merisi da Caravaggio: „Narzis“

Narcizam je pojam koji se odnosi na osobinu samoljublja. Označava pretjerano divljenje samom sebi s bahatim ponašanjem i nedostatkom razumijevanja za druge ljude, koje vidi samo kao alat za postizanje vlastitih ciljeva.

Strukturni je poremećaj ličnosti, u kojem narcis zahtijeva i od svoje okoline (koju nastoji kontrolirati i koristiti) da budu zavidni primjerice na njega i na njegova dostignuća.

Primijenjen na društvenu skupinu ponekad pojam narcizam koristi za označavanje elitizma ili ravnodušnosti prema položaju drugih ljudi.

Wikipedija

Nije li taj poremećaj samoljublja – ja.ja.ja. – narcizam svećeničkih kasta i njihovih političkih i inih trabanata prouzročio nesagledive posljedice – milijuna i milijuna osobnih patnji, strahova i smrti!? Nije li taj poremećaj samoljublja – ja.ja.ja. – bio izvor prijevara, pljački i laži kako duhovnog tako i materijalnoga blaga!?

Nije li taj poremećaj samoljublja – ja.ja.ja. – narcizam svećeničkih kasta i njihovih političkih i inih trabanata prouzročio nebrojena nasilja kako od njih samih tako i u svim sferama društava. Očito da su najčešće neosuđivana upravo nasilja samih aktera nad djecom, ženama i obitelji. Razne kastinske i državne odredbe i zakoni toleriraju i zaštićuju nositelje nasilja.

Nije li taj poremećaj samoljublja – ja.ja.ja. – narcizam svećeničkih kasta i njihovih političkih i inih trabanata stvorio putem obvezne poslušnosti duhovnu, svjetovnu i političku moć i ugled!

Najopasnija su udruživanja raznih samoljubivih i narcisoidnih aktera koja pri tome stvaraju i nameću društvu duhovnu, političku ili neku drugu prisilu, koja tada prerasta u svjetonazor na sve one drugačijeg mišljenja.

I na kraju trebao bi svatko od nas pogledati i prepoznati kod sebe svoje vlastito samoljublje i narcisoidnost, koje sigurno nije toliko opasno po društvo, ali ako je na štetu samo jednog pojedinca ono je štetočina koja nas zaista treba zabrinuti. Ako se ta štetočina zadržava samo u našim mislima ona je bomba koja može eksplodirati u tuđem, ali i u našem dvorištu.

Priredio: Aris Kostadinov

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s