Marš protiv nasilja nad ženama u Francuskoj: Svaki dan silovano je 250 žena

direktno

Autor: mjš/h

Godinu dana nakon pojave pokreta u SAD-u #MeToo, u Francuskoj se u subotu očekuje više desetaka tisuća ljudi na prosvjedu protiv “seksualnog i seksističkog nasilja”, javlja AFP i dodaje da organizator očekuje pravi “feministički cunami” na ulicama francuskih gradova.

Francuska inačica američkog pokreta #NousToutes (Mi sve), koji uživa potporu više udruga, namjerava “pretočiti svjedočanstva u akciju” i zatražiti da se “stane na kraj nekažnjavanju počiniteljima seksualnih zločina”.

Prosvjedi su predviđeni u 50-ak francuskih gradova, uključujući i Pariz, gdje će se također održati i prosvjed “žutih prsluka” koji se protive povećanju poreza na gorivo.

“Obično u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama imamo nekoliko stotina ili nekoliko tisuća ljudi. Međutim, sada će u cijeloj Francuskoj izaći na ulice nekoliko desetaka tisuća ljudi”, kazala je za radio France Inter Caroline de Haas, jedna od pokretača feminističkih marševa.

U godinu dana, u ozračju pokreta #MeToo, broj slučajeva seksualnog nasilja koji se prijave policiji je skočio za 23 posto, objavila je francuska vlada, a predsjednik Emmanuel Macron je pitanje jednakosti žena i muškaraca stavio visoko među prioritete svojeg petogodišnjeg mandata.

Prosvjednici će u subotu zatražiti donošenje “ambicioznih mjera i primjerena financijska sredstva kako bi se borba protiv nasilja nad ženama stavila na visoko mjestu prioriteta” u društvu.

Godišnje bi se za pomoć ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja trebala osigurati sredstva u iznosu od 506 milijuna eura, dok se trenutno za to pitanje godišnje izdvaja 79 milijuna eura.

U Francuskoj su 2016. sadašnji ili bivši supruzi ili partneri ubili 123 žene, a prema podacima iz 2017. skoro 220.000 žena je bilo žrtvama obiteljskog nasilja.

Također, svaki dan više od 250 žena biva silovano, a jedna od tri žene su bile seksualno uznemiravane ili napadnute na poslu.

Prosvjedi protiv nasilja nad ženama očekuju se i u Ženevi, Kölnu, Frankfurtu, Ateni, Rimu i Stockholmu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s