Svaki zaposleni, dakle svaki davalac usluge, mora živjeti od svoje zarade i održavati kuću i dvorište. Župnici i svećenici naprotiv, dobivaju uglavnom besplatnu kuću i crkveno dobro. Biskupi i kardinali stoluju u ogromnim palačama, a sve to u ime Isusa, Krista.


Nova zgrada HKB-a na Ksaveru

Foto: Davor Kovačević

Isus je po smislu rekao: “…radnik zavređuje svoju plaću.” Po mom uvjerenju to znači da bi čovjek trebao biti plaćen za svoj rad i kako ga je izvršio. Kod službujućih crkvenih dužnosnika izgleda da je to drugačije. Oni su više ili manje nekontrolirani stalni namještenici, bez obzira koliko rade u službi.

Kada je Isus Svoje apostole i učenike slao ljudima da ih poučavaju istini, sigurno ih nije podvrgao teološkom studiju. Isus je Svoje apostole i učenike učio vječnoj istini, neki su od njih zatim u svakodnevnici ostvarili riječ koja je Bog, čime su postali ljudima ljubavi prema bližnjemu, koji su svoje srce ispunili Duhom istine, a time su ljudima oko sebe govorili srcem istine, tako da su njihove riječi i djela bila ispunjena istinom, Bogom.

Svi su apostoli imali svoje zanimanje i povremeno su se bavili njime da zarade za svoje izdržavanje, također i svoje obitelji.

Je li Isus uveo crkveni porez i državne subvencije? Je li propovijedao nejednakost, koja se između ostalog pokazuje i u tome, da su koncerni, poduzeća i njihovi namještenici, svaki obrtnik, također i liječnik, poljoprivrednik, konačno sve grane zanimanja, ovisne o svojim mušterijama, odnosno pacijentima, i da su upućeni na korisnike svojih usluga, a crkveni dužnosnici naprotiv neotkazivo imaju svoje čvrsto postavljene plaće i svoje sigurne penzije? Svaki zaposleni, dakle svaki davalac usluge, mora živjeti od svoje zarade i održavati kuću i dvorište. Župnici i svećenici naprotiv, dobivaju uglavnom besplatnu kuću i crkveno dobro. Biskupi i kardinali stoluju u ogromnim palačama, a sve to u ime Isusa, Krista. Tko ima uši za slušanje, neka čuje; tko ima oči za gledanje, neka gleda; a tko ima savjest neka za sebe usvoji ono što u vezi s Babilonskom bludnicom stoji pri kraju Ivanove objave: “Izađi iz nje, moj narode, da ne biste imali udjela u njezinim grijesima i da ne biste primili ništa od njezinih muka.”

Ako je netko tko ima uši da sluša i oči da gleda, napustio crkvenoga službenog bijelca [prim.prev.: njemačka riječ Schimmel znači: konj bijelac, i: plijesan], ako je dakle crkvu od kamena ostavio za sobom, ako je istupio iz nje, tada unatoč tome on preko svog poreza državi i dalje plaća jedan dio službenim crkvama preko državnih subvencija. Ako sve ovo stavimo na vagu pravde, koja je Bog, tada se jezičak vage zasigurno neće nagnuti prema državnoj crkvi i njenim podčinjenima, već prema onima koji su pravodobno spoznali i postavili skretnice, čak i onda kada na osnovi državnih zakona moraju i dalje dio svoga poreza plaćati crkvenim institucijama.

Odlomak: Prorok br. 13, Ono temeljno u našem vremenu za razmišljanje i samospoznaju

Razgovor Proroka sa stručnjakom katoličke i evangeličke teologije

Priredila: Ana Jurić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s