Ljudi, mislite na to: „Oni koji se mača late, od mača će i poginuti“ znači: onaj tko je protiv svojega bližnjeg, makar samo potvrđivanjem protivnoga, poginut će od onoga što potvrđuje ili će zbog toga stradati. Jer on je pridonio tome protivnom što je stvoreno ili se stvara.

Judina izdaja – Petrovo zatajivanje

Uhićenje: tama je dobila moć da uhvati Isusa – Tko se mača laća, od mača će i poginuti. – Pijetao koji kukuriče, glas savjesti (1-18)

1. Dok je On još govorio, gle, došla je svjetina, a Juda, zvan Iskariotski, išao je pred njima. Jer Juda je od svećeničkih glavara i farizeja dobio četu naoružanih stražara i zapovjednika. Došli su ovamo sa svjetiljkama, bakljama i oružjem.
2. A Isus, koji je znao sve što Mu se ima dogoditi, istupi rekavši: „Koga tražite?“ „Isusa Nazarećanina“, odgovoriše Mu. „Ja Sam“, reče im Isus.


3. Kako im Isus reče : ‘Ja Sam’, oni uzmaknuše natrag i padoše na zemlju. Kad su ustali, On ih ponovno upita: „Koga tražite?“ „Isusa iz Nazareta“, odgovoriše. „Ja Sam“ reče Isus. Kad su to čuli, ponovo uzmaknuše i padoše na zemlju. A kad su ustali, On ih ponovno upita: „Koga tražite?“ Oni rekoše: „Isusa iz Nazareta.“ A Isus odgovori: „Rekoh vam da Sam Ja! Ako Mene tražite, pustite ove da odu.“
4. Tada im izdajnik dade znak i reče: „Onaj kojega poljubim, taj je, Njega uhvatite.“
5. I on priđe Isusu i reče: „Budi pozdravljen, Učitelju“ i onda Ga poljubi. A Isus mu reče: „Prijatelju, zašto si došao? Zar poljupcem izdaješ Sina čovječjega?“
6. Onda se Isus obrati velikim svećenicima, hramskim glavarima i starješinama koji su došli s njima: „Izišli ste kao na lopova s mačevima i toljagama. Kad sam svakodnevno bio kod vas u hramu, niste ruke pružili za Mnom; ali sada je došao vaš čas i moć tame.“
7. Tada pristupiše, digoše ruke na Isusa i uhvatiše Ga. A Šimun Petar ispruži ruku, trgnu mač te udari slugu velikog svećenika i odsječe mu uho.
8. Isus mu reče: „Spremi svoj mač u korice; svi koji se mača laćaju, od mača će poginuti.“ I Isus dotakne njegovo uho i ozdravi ga.
9. I On reče Petru: „Misliš li da sada ne mogu zamoliti Svojeg Oca da Mi u ovaj čas pošalje više od dvanaest legija anđela? Ali kako bi se onda ispunilo Pismo po kojem se ovo mora dogoditi?“
10. Tada Ga svi učenici ostave i pobjegnu. A oni koji uhvatiše Isusa, odvedoše Ga k velikom svećeniku Kaifi. Ali Ga najprije odvedoše Ani, Kaifinom tastu, koji te godine bijaše veliki svećenik.
11. Kaifa je bio taj koji je savjetovao Židovima da bi bilo bolje kad bi jedan čovjek umro za grijehe naroda.
12. Pismoznanci i starješine su se okupili, a Petar, Ivan i Juda slijedili su ih izdaleka sve do dvora velikog svećenika. Ušli su unutra i sjeli sa slugama da vide kako će se to završiti.
13. A oni su naložili vatru usred dvorane; i kad su sjeli, sjeo je i Petar među njih i grijao se.
14. No jedna ga sluškinja ugleda kako sjedi pored vatre, promotri ga dobro i reče: „I ovaj je čovjek bio s Njim.“ No on to zanijeka rekavši: „Ženo, ja Ga ne poznajem.“
15. Nakon kratkog vremena ugleda ga i drugi i reče: „I ti si jedan od njih.“ A Šimun Petar reče: „Čovječe, nisam ja taj.“
16. I prije isteka jednog sata i drugi je vjerodostojno potvrdio rekavši: „Zaista, ovaj ovdje je bio s Isusom iz Nazareta. Njegov ga govor izdaje.“
17. A Šimun po treći put zanijeka zakletvom i reče: „Ne poznajem tog čovjeka.“. I odmah, dok je još govorio, zakukuriče pijetao.
18. A Gospodin se okrenu i pogleda prema Šimunu. I Šimun se sjeti Gospodinovih riječi koje mu je rekao: „Prije nego pijetao danas zakukuriče, triput ćeš Me zatajiti.“ I Šimun iziđe te gorko zaplaka. (Pogl. 78, 1-18)

Ja, Krist, objašnjavam, ispravljam
i produbljujem riječ:

Uzmicanje stražara pokazuje da Me još nisu bili prepoznali. Oni su ustuknuli pred Mojim svjetlom. Poljupcem sam bio izdan i tako mogao biti uhićen. Poljubac simbolizira izdaju cjelokupnoga židovskog naroda i izdaju sinova i kćeri iz Davidova roda i drugih rodova. Nosio sam križ za sve Židove i nosim ga za sve duše i ljude – jer Moj Spasiteljski čin djeluje u svim dušama i ljudima koji prianjaju na kotač ponovnog utjelovljenja.

„Kad sam svakodnevno bio kod vas u hramu, niste ruke pružili za Mnom; ali sada je došao vaš čas i moć tame“ znači: Tama do tada nije imala nikakvu moć nada Mnom jer je Moje duhovno tijelo bilo i jest besprijekorno. Oni su zadobili moć da Me uhvate tek kad sam se ogrnuo krivicom Davidova roda i ostalih rodova i time postao vidljiv za tamu.

Ljudi, mislite na to: „Oni koji se mača late, od mača će i poginuti“ znači: onaj tko je protiv svojega bližnjeg, makar samo potvrđivanjem protivnoga, poginut će od onoga što potvrđuje ili će zbog toga stradati. Jer on je pridonio tome protivnom što je stvoreno ili se stvara. Tko to međutim pravovremeno spozna, okaje svoje pogrešno ponašanje i popravi, primit će spasenje, a prema prilikama neće morati snositi posljedice ili samo njihov dio. Hoće li snositi sve grješno ili samo dio, ovisi o kompleksu krivice.
Zapisano je: „Kaifa je bio taj koji je savjetovao Židovima da bi bilo bolje kad bi jedan čovjek umro za grijehe naroda.“
Spoznajte: Ja sam umro za grijehe naroda.
Zapisano je „… još dok je govorio, zakukuriče pijetao.“
To što se tada dogodilo, događa se i danas: Ako se čovjek svjesno ogriješi o zakon života, u njegovoj nutrini kukuriče pijetao. To je savjest, koja mu govori. Blago onome tko sluša svoju savjest i tko se pravovremeno preobrati.

Odlomak iz knjige: “Ovo je moja riječ” Kristova objava koju svijet ne poznaje

Objavljeno preko božje proročice za današnje vrijeme: Gabriele

http://rijec.com.hr/knjige/bozje-prorostvo/item/420-novo-u-pretplati-ovo-je-moja-rijec-alfa-i-omega-evandelje-isusovo#sadržaj-knjige

Priredio: Aris Kostadinov

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s