Iz stranih medija o seksualnoj zlorabi djece u Katoličkoj crkvi

Moris Hoblaj

Ovakvu Crkvu ne treba nijedan čovjek – Katolička crkva se mora odlučiti između čistilišta i pakla

Martin Flenner piše u njemačkom časopisu Main Echo od 19.10.2018, nakon što je pročitao službeno izvješće Biskupske konferencije Njemačke o seksualnoj zlorabi djece i mladeži od svećenika, redovnika, opata i biskupa u zadnjih 70 godina, da Katolička crkva stoji pred provalijom i da su gnjusni seksualni zločini svećenstva dostigli razmjere nad kojima su zapanjeni i oni koji su dosada sve poduzimali kako bi seksualne zločine crkvenog nižeg i visokog klera prikazali manje zlima nego što uistinu jesu ili da ih potpuno zataškaju.

Crkva se mora odlučiti između čistilišta i pakla inače će završiti na gomili otpada ako se ne promjeni iz temelja.

Flenner piše, da se crkva nakon otkrivanja njezinih zločina mora odlučiti između čistilišta i pakla. Takvu jednu hijerarhijski organiziranu vjerska zajednicu, koja propovijeda ljubav prema bližnjemu i glumi pomoć nemoćnima i siromašnima a istovremeno dopušta i štiti desetljećima svoje crkvene garante i vođe od krivičnog gonjenja radi zločina nad djecom, koja su im bila povjerena da ih zaštite upravo od ovakvog postupanja, ne treba nijedan čovjek. Ovakva vjerska zajednica sama sebe uništava. Njezino mjesto je na gomili otpada, kaže Flenner i dodaje da će ona upravo tamo i završiti ako se iz temelja ne promijeni.

Promjena Crkve iz temelja sastoji se od predavanja ovlasti nad seksualnim zločincima neovisnim pravnim državnim institucijama i obustavu pritiska i utjecaja za vrijeme procesuiranja osumnjičenih.

Sudbinu završetka na gomili otpada Crkva može izbjeći jedino u slučaju da se odrekne vlasti i to ne samo u Njemačkoj. Biskupi i redovnički vođe trebali bi neovisnim državnim pravnim institucijama predati sve, već desetljećima njima poznate kao i one zataškane seksualne slučajeve svojeg klera i prestati vršiti pritisak i utjecaj nad pravosuđem za vrijeme procesuiranja i izricanja kazni.

Sve do sada, usprkos svih dvoličnih crkvenih priznanja i kajanja, koja su učinili Pape i biskupi, čitava istina ipak nije ugledala svjetlo dana. Do sada je poznato da je 3677 djece i mladeži bilo seksualno zlorabljeno od svećenik, opata i biskupa i to u posljednjih 68 godina i to samo u Njemačkoj – s napomenom da su to najniže moguće brojke žrtava, dok je stvarnost puno gora.