Bibliju sam kao napola zaklopila … pismo jedne vjeroučiteljice

S neistinama naročito u Starome zavjetu stekla sam i ja svoja iskustva:

                                                                Fotos: 123rf.com

Ja sam učiteljica, i posebno učiteljica vjeronauka u jednome malom gradu. Poduku vjeronauka (evangeličkog) dajem rado jer sam se bavila mnogo religijom, i izvan onoga što podučavaju crkve. Za sebe sam odavno izabrala Isusa i Njegovo učenje kao usmjeravajuće; u tom smislu podučavam i učenike. Oni su dijelom oduševljeni i često sami pridonose misli za nastavu, tako da se samo čudim. Da, sama mogu učiti od svojih učenika.                                                                                 

U nastavnom planu međutim uvijek se iznova pojavljuje jednom Stari zavjet. Otac mi je ranije pričao mnoge priče iz SZ, a ja sam ih rado slušala. Dakle, mislila sam: “Biblijske su priče bezazlene i jednostavno lijepe” i takve sam čitala razredu. Ali su moji učenici bili budni. Kada je došlo mjesto gdje je Bog proveo narod Izraela kroz more, a zatim sručio valove na egipatske progonitelje, ustao je negodujući jedan dječak i uzviknuo: “Pa onda je Bog ubojica!” – Ovaj i drugi događaji osobito su me upozorili na očiglednu proturječnost prikazivanja Boga u SZ i NZ. Na sreću imala sam već nešto duhovnog znanja i mogla sam umiriti razred upozorenjem na zakon sjetve i žetve. Sada sam postala opreznija s “lijepim pričama” iz Starog zavjeta.

To je tako: Tko zna više o istini nego što crkve uče jedva da još može podučavati vjeronauk bez sukoba savjesti (Kako li je tu tek župnicima i pastorima!) Najradije bih tu nastavu napustila i istupila iz crkve. S druge strane su djeca i mladi toliko otvoreni i željni znanja da im rado i dalje dajem ono što sam usvojila i postigla radom. Mladi ljudi s kojima radim shvaćaju – iz prirodnog osjećaja srca – vrlo brzo u čemu je zapravo stvar i da je to što je Isus poučavao i primjerom živio, također prava i praktična pomoć u mnogim situacijama, i za razumijevanje onoga što se događa drugima i u svijetu.

Bibliju sam kao napola zaklopila. Zasada ostajem u Crkvi kako bih djeci i onima u razvoju, koji mi leže na srcu, posredovala ono što im daje oslonac u nutrini kao i izvjesnu kritičku samostalnost u mišljenju za njihov život. Objašnjavam im dobre riječi Biblije, riječi istine, koje im mogu biti i utjeha i pomoć kada ih se sjete u kasnijem životu odraslih. I: Okvir evangeličke nastave vjeronauka ostavlja još dovoljno prostora za ponešto što nije direktno u nastavnom planu – moj osobni manevarski prostor prosudbe, kojeg koristim i na koji ću se pozvati u slučaju potrebe.

Bog upravlja svime, tako i mojim životom i djelovanjem. Ukoliko se jednom situacija promijeni, “napola zaklopljena Biblija” izazove negodovanje, a moj “manevarski prostor prosudbe” bude smanjen, tada je već danas u meni odlučeno: Idem “van iz nje”!

Do prije godinu dana, ono što sam mogla prihvatiti kao istinito morala sam mukotrpno isfiltrirati iz različitih knjiga. Sada sam veoma radosna što sam upoznala Univerzalni život, gdje je istina! To mi je neprocjenjiva pomoć – osobno i u mom zvanju.

Zahvaljujem Vam, Gabrieli, proročici Božjoj, i zahvaljujem Bogu što ju je poslao. Život čovjeka može se sada mijenjati. Isus se pokazuje opet kao onaj koji je u istini! …

Odlomak iz Proroka br. 13 (Razgovor proročice Gabrijele i stručnjaka katoličke i evangeličke teologije)

Pripremila: Ana Jurić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s