VELIKI PETAK ILI SPIN KATOLIČKE CRKVE

Što nama kršćanima govori Veliki petak? Raspeće osobnoga ja! Poziv je upućen osobno svakome od nas , poziv Isusa Krista da s novom energijom krenemo put uskrsnuća duše, preobrazbe naše vjere, koja znači ispunjavanje života, ispunjavanje zapovijedi i Govora na Gori!
Glas savjesti ukazuje na to da slušamo znakove vremena , a slušanje i potvrđivanje obvezuje na provođenje u djelo odluka koje samo donijeli na svoj „osobni Veliki petak“! Što to znači?
Osobni Veliki petak je naša odluka temeljena na osobnom iskustvu da ćemo izvršiti prekretnicu u svom životu. Prekretnica započinje prvim korakom i na kraju dovodi do uskrsnuća vlastite duše , proširenja svjesnosti do SVESVIJESTI – Boga.

Znakovi su prisutni svugdje, slušajmo ih!

Tisak danas otvoreno ukazuje na činjenice koje su od značaja za našu preobrazbu. Kritičko razmišljanje je prisutno svugdje u svijetu i ukazuje na duh novoga vremena , tijek preobrazbe svega što je stvoreno je nezaustavljiv, te ga možemo na specifičan način iščitati iz dijela teksta pod naslovom Hrvatski Veliki petak, autora Milana Ivkošića u kolumni Rodoljubna zanovijetanja, koji je objavljen u Večernjem listu od 10.travnja 2009.godine:

Uvijek zdvojan, Krleža se u jednoj pjesmi pita “što može hrvatski čovjek na Europski Veliki petak”. koji u pjesmi “Cvjetnica” iz ciklusa “Veliki tjedan” s neodoljivim optimizmom opisuje stalno istoga Krista, koji nam uvijek može biti nada. Pjesma je kratka, jednostavna, razumljiva i “primjenjiva” na današnju Hrvatsku, pa ću je citirati:

Još i danas jašeš na živini
da lakše čuješ neusiljene usklike
djece i priprostih.

Tvoji učenici odmagliše daleko
u novim kolima.
Vremena se mijenjaju,
sreća da se ne mijenjaš Ti.
ni pogled Tvojega magaraca.

Koliki se danas pozivaju na kršćanstvo, a, u doslovnom i prenesenom značenju, od Krista su “odmaglili daleko u novim kolima”! Koliko današnje hrvatske elite sliče na Spasitelja, njegov život i nauk, na Veliki petak, na “iskupljeno hrvatstvo”? One nam i bit države, i interese nacije i građana, i vjeru predstavljaju uglavnom u znakovima, u zastavama.

Znakovi su i titule: predsjednik države, premijer, predsjednik Sabora, ministar ovoga ili onoga, kardinal, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup, biskup i tako dalje. No što se nalazi iza toga obilnog znakovlja kojim se paradira u javnosti? Umjesto sadržaja i učinaka nekoga posla, građanima se nude gole hijerarhije, izlizana imena, ponavljanje istih samohvala, velikih nakana i izlika. Ni predsjednik države, ni premijer, ni poglavar Crkve sve vrijeme svoje vlasti za sadašnje i buduće naraštaje nisu učinili ništa što bi dalo krila nadi u bolji život i pravednije društvo.

„… mogli bismo upitati – što može hrvatski čovjek na hrvatski Veliki petak? Može čitati kako predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić kori državne i javne službenike i ruga se tragedijama stotina tisuća nezaposlenih i novootpuštenih radnika izjavom da iz solidarnosti s njima u Crkvi nije bilo podizanja plaća šest posto te da on nema naknadu kao čelnik HBK! Nevjerojatno!

Kao da se Isus hvali zato što nije tražio honorar za govor na Maslinskoj gori! Crkva, dakle, vlastitim siromaštvom ne želi dijeliti sudbinu naroda, ali nekim znakom, to jest određenim odricanjem, “pokazuje solidarnost s ljudima , koji prolaze kroz teška iskušenja”. Taj znak nevoljnom radniku isti je kao znak NATO-a ili EU i kao toliki drugi znakovi kojima moćnici komuniciraju s javnošću. U sretnijim zemljama elite postoje i radi građana, u Hrvatskoj pak država postoji radi elita. Tako hrvatski čovjek na hrvatski Veliki petak ostaje sam s Isusom od kojeg su država i Crkva “odmaglile daleko u novim kolima”.

A Renato Baretić u Nacionalu od 07.04.09. godine na strani 75 pod naslovom Spin Katoličke crkve ukazuje također na bit koja nam puno toga kazuje:

Valjalo bi biti gluh i slijep i nijem da se ne primijeti kako se Kaptol, odnosno ona poslovična „Crkva u Hrvata“ zadnjih desetak dana energično prestrojava…

Crkva zadnjih dana najavljuje SOS trgovine za najsiromašnije, vojni ordinarij Juraj Jezerinac posjećuje Mesića, brojna delegacija posjećuje Jasenovac…Što se to zbiva? Otkud odjednom ta potreba da se postane simpatičan? Sve je to neki gadni lažnjak … novohrvatski rečeno „spin“ na kojeg je Kaptol odnekud primoran uz objašnjenje“upast ćete u ozbiljne nevolje ako ne napravite tako…

… previše su toga pametnog i dobrog ti strogi barbe dosad propustili napraviti da bi im itko razuman povjerovao u ovaj nagli zaokret…

…Kad bi nas htjela uvjeriti u suprotno, Crkva bi morala barem deset godina djelovati na kvadrat onako kako govori proteklih desetak dana. I (to ponajprije!) barem tih dest godina objavljivati svoje financijsko poslovanje u svim medijima, pogotovo na internetu…

Naš Veliki petak nam govori da „progledamo“ i vidimo uskrsnuće pravednosti, objavljivanje gole istine o završetku epohe inkvizicije; to je tren odluke za uskrsnuće Krista u nama i čin prvog koraka u novi život naše duše.
Crkva je razapeta na križ vlastita korpusa ( sama si je to učinila) , a mi se pobrinimo da vlastitu bolest vjerovanja u iluziju pretvorimo u vlastito ozdravljenje uz pomoć Krista.

Okolnosti nam pokazuju da ono što ne valja je „odmaglilo daleko u novim kolima“ , a ono što je dobro za nas nalazi se u nama samima. Iznjedrimo taj dragulj i uskliknimo: ŠTO SI UČINIO ZA SEBE, UČINIO SI TO I ZA BLIŽNJEGA SVOGA ili NE ČINI DA TI SE NE ČINI!!!

Dominik Petris

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s