Proizlazi da nikakve ideologije (niti crkvene!!!) ne smiju utjecati na zaštitu ljudskih prava, dok, po mišljenju biskupa, Istanbulska konvencija krši temeljna prava vjerske slobode koja je zajamčena Vatikanskim ugovorima. Dakle, ljudska prava su van kategorije ideologije Crkve (sukladno je ovo ustavu RH), a Vlada RH potvrđivanjem Istanbulske Konvencije (po stavu Crkve) „krši temeljna prava vjerske slobode i samim time poništava važenje zaključenih međunarodnih Ugovora između svete Stolice i RH.“

Dominik Petris
24.03.2018.
ISTANBULSKA KONVENCIJA – EKSKOMUNIKACIJA VATIKANSKIH UGOVORA

Hrvatski biskupi, u Zagrebu, 30. studenoga 2017., između ostalog, u kontekstu komentiranja odredaba Istanbulske Konvencije objavljuju:
„…Ipak, dužnost nam je upozoriti i na to da, zbog težine i višeslojnosti problema – jer su žrtve obiteljskoga nasilja najčešće žene i djeca – pitanje zaštite posebno ranjivih skupina ne smije biti podložno nikakvim ideologijama.


…Za katoličke svećenike to je dodatno neprihvatljivo, jer Konvencija na taj način izravno zadire u područje ispovjedne tajne i krši temeljna prava vjerske slobode, osobito zajamčena međunarodnim Ugovorom između Republike Hrvatske i Svete Stolice.“ Završen citat.
INCLUDEPICTURE “https://i0.wp.com/priznajem.hr/wp-content/uploads/2018/01/istanbul-convention.jpg?fit=800%2C500&ssl=1” * MERGEFORMATINET
Predsjednik HBK, nadbiskup Želimir Puljić 22.03.2018. u TV emisiji Otvoreno komentira potvrđivanje Istanbulske konvencije na sjednici vlade:
“Jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njenog nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore. Oni koji prihvate krive nauke što se tiče rodne ideologije, sami se isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava”.
Izjava gospodina Puljića je sukladna paragrafu 1269 Katekizma KC koji obvezuje katolike u kojem stoji: „ Postavši udom Crkve krštenik vise ne pripada sebi (1 Kor 6,19), nego onome koji je za nas umro i uskrsnuo. Zato je pozvan da bude drugima podlozan, da im sluzi u zajednistvu Crkve, da bude “poslušan i podložan” glavarima Crkve (Hebr 13,17) te ih susrece s postovanjem i ljubavlju.
HYPERLINK “http://www.hbk.hr/katekizam/ii/ii2ee3.html” http://www.hbk.hr/katekizam/ii/ii2ee3.html
Nakon analize stavova HBK povodom potvrđivanja Istanbulske Konvencije od strane Vlade RH, možemo zaključiti da je stav Crkve jasan i kazuje da:
– pitanje zaštite posebno ranjivih skupina „ne smije biti podložno nikakvim ideologijama“
– Istanbulska Konvencija „krši temeljna prava vjerske slobode, osobito zajamčena međunarodnim Ugovorom između Republike Hrvatske i Svete Stolice.“
Proizlazi da nikakve ideologije (niti crkvene!!!) ne smiju utjecati na zaštitu ljudskih prava, dok, po mišljenju biskupa, Istanbulska konvencija krši temeljna prava vjerske slobode koja je zajamčena Vatikanskim ugovorima. Dakle, ljudska prava su van kategorije ideologije Crkve (sukladno je ovo ustavu RH), a Vlada RH potvrđivanjem Istanbulske Konvencije (po stavu Crkve) „krši temeljna prava vjerske slobode i samim time poništava važenje zaključenih međunarodnih Ugovora između svete Stolice i RH.“
To implicira povoljniju situaciju po katolike i sve građane RH. Vatikanski ugovori su ratifikacijom Istanbulske konvencije automatizmom stavljeni van snage, te je time RH preuzela manje proračunske obveze nego one utvrđene međunarodnim ugovorima (Sveta Stolica-RH).
Katolici mogu sada nesmetano financirati sami svoju udrugu Katoličku crkvu, neće imati prigovor savjesti da članarinu za tu udrugu plaćaju i pripadnici ostalih konfesija (što je sada slučaj), Vlada će bitno rasteretiti proračun, a svećenstvo će napokon moći samostalno i bez nadzora države određivati tarife za svoje usluge temeljene na svojem katoličkom nauku, te uredno kao i svi ostali građani, plaćati porez u državnu kasu.
Višestruka je korist od ratifikacije Istanbulske Konvencije – jedna sloboda opredjeljenja građana, velika zaštita ljudskih prava – da ne kažemo skok u ostvarivanju istih – a država više neće imati problem oko nametanja različitih ideologija svojim građanima. Dok još uvijek financira određena ideološka opredjeljenja različitih udruga (u financijskom iznosu najviše za KC), sama sebe ekskomunicira iz katoličke udruge, jer očito bez protesta ne može etabllrati Ustav u potpunosti, što pokazuju i događanja oko Istanbulske Konvencije.
Za provođenje Istanbulske konvencije Vlada osigurava oko 70 milijuna kuna po godini, dok za KC izdvaja godišnje oko 600 milijuna kuna, ne računajući poklone i izdavanja županija, općina i gradova.
Ušteda je 530 milijuna kuna, no ona je i veća obzirom su generalno davanja na svim razinama za Crkvu (održavanje objekata, troškovi svećenstva i ostalo) otprilike oko milijardu kuna.

Pravno gledano, izjava gospodina Puljića nameće obvezu državi pokretanja postupka izmjene i dokidanja Vatikanskih ugovora zbog činjenice da gospodin Puljić u ime HBK nameće državi odredbe kanonskog prava kao zakona po definiciji višeg od Ustava RH i Istanbulske konvencije. Za to mu pravo daju Vatikanski ugovori koji kazuju da je činjenica (bez ikakva pravna osnova) i bitni sastojak tih ugovora – većina je stanovništva Hrvatske katoličko i stoga ima veća prava nego ostali?
No, neprihvaćanjem Istanbulske Konvencije, kanonsko pravo se izdiže i iznad odluka Vlade koje se pravno usklađuju s ostalim članicama EU, a Vatikanski ugovori su statusno ugovori s međunarodnih obilježjima, a Vatikan nije članica EU.
Katolička crkva se sama postavila u ekskomunikacijski položaj spram Republike Hrvatske i poništila važenje međunarodnih ugovora i to temeljem kanonskog zakonika kojega se isključivo ona treba pridržavati. Katolički vjernici se trebaju pridržavati Ustava RH i zakonskih propisa zajedno s Istanbulskom konvencijom, a međunarodni ugovori su stvar prošlosti, jer isti nisu pravno utemeljeni na EU zakonodavstvu niti na kanonskom pravu – međunarodno pravo je ovdje jasno: ekskomunikacija svih 85% katolika odlukom Vlade o ratifikaciji Istanbulske Konvencije i HBK temeljem kanonskih propisa dokida i utemeljenje – pravni osnov Vatikanskih ugovora.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s