»…Svaki katolik je morao pod prisegom svečano obećati proganjanje krivovjeraca i svake dvije godine ponavljati prisegu, roditelji su morali izdavati svoju djecu, djeca svoje roditelje, muževi svoje žene, žene svoje muževe. Tu je započelo doušništvo i uhođenje, špijuniranje i zastrašivanje, što će moderne policijske države još dalje usavršiti

Tu se čovjeku već diže kosa na glavi!

Jedan plakat mi je skrenuo pažnju na veoma interesantnu brošuru “Prorok, br. 13” koju sam naručio i pročitao.
Kao oduševljen pristaša knjiga Karla Heinza Deschnera nalazim “Prorok “ br. 13 na strani 5 u načinu prikazivanja upravo otmjenim i suzdržanim. Tko poznaje Deschnerove knjige, naročito knjige “Kriminalna povijest kršćanstva”, “Ponovno je zakukurikao pijetao” i “Opus diaboli”, taj ne mora više pitati je li točno to što piše prorok, npr.: “Prijašnji i današnji svećenički stalež, takozvani posrednici između Boga i ljudi, oduvijek su se koristili svjetovnom vlašću. U mnogim situacijama su bili huškači protiv inovjernika, a država izvršni organ njihove hajke.” Kod Deschnera se može pročitati k a k o se to dogodilo u podrobnostima. Tu se čovjeku već diže kosa na glavi!
Koliko je prorok u pravu i sa svojim pitanjem: “Kako je to u našem vremenu? Također i danas su svjetovni i crkveni glavari u prvom planu, a narod, kao i u prijašnjim vremenima stoji otraga.”
Čitanje Deschnerovih knjiga moglo bi zainteresiranome “naknadno isporučiti” ono što u objektivnom prikazivanju proroka logično biva uskraćeno. Saznat će da narod nije samo “stajao otraga” nego da je bio i kako je bio zlostavljan, mučen, i nasiljem i mučenjem pokršten. Za ilustraciju ponešto iz upravo spomenutih knjiga. Deschner govori neuvijeno:


»Bramberški biskup Fuchs von Dornheim oko 1630. ubio je otprilike 600 vještica i vještaca, svih pet gradonačelnika grada. Njegov bratić, Würzburški nadpastir Adolf von Ehrenberg poslao je oko 1200 vještica i čarobnjaka na lomače, a onda je platio sv. mise za njihove duše. Nadbiskup Johann von Trier likvidirao je 1585. toliko vještica da su u dva sela preživjele samo dvije žene. “Zacijelo će polovica grada završiti na tome”, tuži se jedan župnik iz Bonna polovicom 17. stoljeća, gdje su se pod pritiskom Kölnskog nadbiskupa Ferdinanda von Bayerna spaljivala već trogodišnja djeca zbog njihovog ”zavodničkog vraga”.« (Opus Diaboli, str. 34)

»…Svaki katolik je morao pod prisegom svečano obećati proganjanje krivovjeraca i svake dvije godine ponavljati prisegu, roditelji su morali izdavati svoju djecu, djeca svoje roditelje, muževi svoje žene, žene svoje muževe. Tu je započelo doušništvo i uhođenje, špijuniranje i zastrašivanje, što će moderne policijske države još dalje usavršiti, započelo je naveliko iznuđivanje izvanjskog konformizma, a time i ona jedinstvena mješavina podmuklosti i licemjerstva koja otada karakterizira kršćansku narodnu dušu … «
»Svaka je prijevara dopuštena pri dokazivanju “krivovjeraca”. U potjeru za njima huška se općenito, javno se odgaja okrutnost. Plaćaju se visoke cijene za mjesta na prozorima s pogledom na lomače, a vjernicima što dovlače drva jamče se potpuni oprosti. Priređuju se raskošna izricanja presuda s lomačama na kojima se masovno, ponekad i pred 200000 gledalaca ubijaju ljudi. Na njihovom posljednjem putu nabija im se luđačka kapa, štipa ih se užarenim klještima, lomi im se ponekad desna ruka, a zatim se, dok se ovisno o pravcu vjetra, guše ili polako sagorijevaju, pjeva: “Veliki Bože, mi te slavimo.” – “Uzvišena predstava socijalnog savršenstva” – hvali inkviziciju još 1853. vatikanski jezuitski časopis … «
»Samo je veliki inkvizitor Torquemada u Španiji osobno poslao na lomače 10 220 ljudi, a 97 371 na galije. A još sredinom 20. stoljeća kršćani muče u Frankovoj Španiji, u Koreji, Alžiru, Grčkoj, Vijetnamu … Ali također i užasna kazna zatvorom zbog rodbinske odgovornosti vratit će se opet u nacističku Njemačku – papa Grgur IX. ekskomunicirao je do sedmog koljena, a papa Urban II. u ubijanju ekskomuniciranih “iz revnosnosti za majku crkvu” nije vidio ubojstvo.
Nisu se spaljivali svi “krivovjerci”. Pokajnicima se ukazivala milost. Bičevali su ih nedjeljom za vrijeme mise, jednom mjesečno u svakoj kući gdje su komunicirali sa sebi sličnima, i u procesijama na svakoj postaji. Ponekad su ih također tjerali gole po ulicama prije nego su ih bičevali na oltaru, posao koji čak ni papinski legati nisu smatrali ispod svog dostojanstva. Drugi pokajnici su došli na “zid”. Dosuđivao se murus largus, jedno relativno lako oduzimanje slobode kretanja, i murus strictus, pri čemu su rukama i nogama bili doživotno prikovani na zid u tvrđavskoj podzemnoj tamnici bez prozora – po papinskoj odredbi što je moguće manja i mračnija – čega nije bilo ni pod Hitlerom. Još strašniji je bio murus strictissimus, o kome inkvizicijski popisi dakako šute.« (Ponovno je zakukurikao pijetao, str. 26-28)
»Već se u 6. stoljeću povećava – zbog beskrajne bijede – crkvena desetina koju je tada legalizirao Karl krvnik od Saske, i ubire se sve do 19. stoljeća. U 8. stoljeću su se prijevarom dočepali crkvene države i uvijek iznova su dali da je franački i saski vladari potvrđuju i povećavaju i konačno se ona sama bori dalje, naoružana do zuba, s vlastitom vojskom i s vlastitom flotom. Pljačka se sve što se može opljačkati, dvorci, zamci, gradovi, cijele grofovije i vojvodstva. Krade se sve što se može pokrasti: već u 4. stoljeću imovina poganskih hramova, u 6. stoljeću imovina svih poganina uopće, zatim posjed milijuna protjeranih ili ubijenih Židova, sva imovina spaljenih krivovjeraca, a često isto tako spaljenih vještaca i vještica. I ako se svi inomišljenici izuzmu, također i vlastite vjernike uvijek novim i većim porezima, najmom, kamatama, ucjenama, otpustom, obmanama s čudima, prijevarama s relikvijama, pri čemu se novac često utjeruje ekskomunikacijom, zabranom i mačem …
U srednjem vijeku crkva posjeduje – ne samo od pljačke i rata, jamačno, već i od dotacija onih s kojima je bila udružena – jednu trećinu ukupnog evropskog tla i daje ga na obradu kmetovima seljacima koji svojim gospodarima često vrijede manje od stoke. Ne slučajno jedan takav seljak u vrijeme procvata kršćanstva ne košta ni kao pola konja! Ne slučajno crkva, koja je već u 4. stoljeću trebala jeftinu radnu snagu za svoja sve veća dobra, koja je pooštrila i učvrstila ropstvo, napokon sigurno posjeduje najviše robova. Ne slučajno ona onemogućava i oslobađanje njih – kao “crkveno dobro” – što inače nema nigdje, štoviše ona iz godine u godinu određuje nova porobljavanja … « (Opus Diaboli, str. 119)
»Otok Haiti, nastanjen indijanskim narodom na visokom stupnju, imao je pri dolasku katolika oko 1 100 000 stanovnika; 1510. još 46 000, 1517. još 100. “Ovdje je uz teškoće i žrtve postignuto lijepo”, rekao je papa. “Ovdje se danas posvjedočuje Krist.” « (Opus Diaboli, str. 217)
»”Kršćani”, piše Las Casas, “navalili su među narod, nisu poštedjeli niti dijete niti starca, niti trudne niti porođene, rastrgali su im tijela i isjekli sve na komade, isto kao da su nasrnuli na stado ovaca …” – “kako bi najavili Krista, Otkupitelja”, klicao je papa, “kako bi branili dostojanstvo mještana, nastupili za njihova nepovrediva prava” i “kako bi Kraljevstvo Božje … učinili prisutnim kod vaših predaka”.
“Kladili su se jedan s drugim tko od njih može jednim udarcem mača raspoloviti čovjeka, kopljem rascijepiti glavu ili iščupati utrobu iz tijela.” “Otada”, klicao je papa, “ovaj se ljubljeni narod otvorio vjeri u Isusa Krista.” “Novorođena mala stvorenja su”, izvještava Las Casas, “trgali za noge s prsa njihovih majki i zavitlali ih glavom o stijene.” “Slava Gospodinu koji me je ovdje doveo”, vikao je papa… ”Druga su vukli ulicama na leđima, smijali su se i šalili tome i konačno ih bacali u vodu govoreći: ‘Praćakaj se sada tu, ti malo lupeško tijelo!’” – “Drugi su puštali da majka i dijete istovremeno skoče na mač…” – “ …gdje je bio postavljen prvi križ, gdje je bila pročitana prva misa i gdje je bila izmoljena prva Zdravomarijo.”
“Pravili su također široka vješala, tako da su noge skoro dodirivale zemlju, vješali su po trinaest, u čast i slavu Otkupitelja i dvanaest apostola, i trinaest indijanaca – na svakoga po jednog, zatim su podmetnuli drva i vatru i spalili sve žive” – “…u činu milosti i stvarnog poziva Crkve”, smatra papa. “Ona je tu da evangelizira.”« (Opus Diaboli, “Jedan papa putuje na mjesto zločina”, str.210/221)
Najgori opis (izvještaj očevidca) hoću vam svakako ovdje uštedjeti. Nalazi se na str. 223/224.
»U Meksiku je prilikom dolaska katoličkih Španjolaca živjelo prema procjeni 11 milijuna Indijanaca, dobrih sto godina kasnije, još 1,5 milijuna. « (Opus Diaboli, str. 224)
»Tijekom 600 godina progone se valdenzi samo zato jer su Bibliju uzimali ozbiljnije. 1234. papa Grgur IX. tjera u križarski rat protiv štedinških seljaka koji su bremenskom nadbiskupu uskratili teške dažbine. 5000 muškaraca, žena, djece biva ubijeno a njihova gospodarstva nastanjena novim naseljenicima.
U ranom 15. stoljeću Martin V. i Eugen IV. propovijedaju križarske ratove protiv husita, pri čemu na objema stranama dolazi do groznih užasa, katolicima na čelu izrezuju križeve, husitima kaleže, svećenike kuhaju u bačvama s katranom ili probadaju na oltaru. Čitavi su gradovi iskasapljeni i ispražnjeni, stotine sela spaljena, isprobavajući već onda taktiku spaljene zemlje.

Ali još nakon drugoga svjetskog rata protestantski teolog Thielicke poučava nas: “Kršćani koji odslužuju svoju ratnu službu pod Božjim očima uvijek su razumjeli svoj zanat tako, da ga vrše u ime ljubavi!” Dok njegov kolega Künneth 13 godina nakon Hirošime objašnjava: “Čak atomske bombe mogu stupiti u službu ljubavi prema bližnjemu.” « (Opus Diaboli, str. 30/31)

A ovo su samo nekoliko sićušnih “proba za kušanje”! Ne može se reći da je sve to prošlost! Konačno nije tada bio jedan Isus, a danas drugi. Isus je isti, on je sadašnjost. Dakle i sada vrijedi njegova izjava: “To što ste učinili i najmanjem od moje braće, učinili ste meni.”
Također i stručnjak za katoličku teologiju, za moje stanje znanja, piše previše blago i suzdržano. Kada se “u uhu” još ima Deschnera, zvuči daleko ublaženo to što se čita u “Proroku”: “…Svećenici su tvorili izdvojeni stalež koji većinu ljudi obmanjuje da je Bog ‘tajna’, nešto tajanstveno što ne dopušta da se gleda u njegove karte.” Nemojte mi molim vas uzeti za zlo ako kažem: To je suviše općenito i, točno promotrivši, suviše laskavo s obzirom na ono što se stvarno događalo, kako su u ime križa obje crkve postupale zločinački. Glib Crkve je pun krvi i prljavštine i nema dna.

Pa Vi svojom suzdržanošću činite upravo još čast Crkvi! Zašto? Crkva nikada nije znala za milosrđe ni milost, čak niti za trag pravednosti. Ako mene pitate: Crkva je Antikrist, iako danas možda to nije tako očigledno. Što mislite, kako bi u srednjem vijeku npr. skočili na Vas?! Ali moć Crkve pala je u nemoć. Siguran sam: Neće trajati još dugo, i njena je urica došla …
Uostalom ja ne dobivam honorar da hvalim Deschnerove knjige. Mogu samo reći: Pročitajte ih i bit ćete upućeni, a u njima ćete naći i izvorne dokaze.

Pismo čitatelja u Brošuri “Prorok” Zaklopite Bibliju! Izdaja Isusa Krista i proroka

Priredio: Aris Kostadinov

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s