Onoga tko javno pokudi ponašanje predstavnika crkvenih institucija, one proglase nekršćanskim. Tko ne vjeruje u dogme i običaje – slično kao Izraelci u svoje navike i običaje – biva izložen poruzi i podsmjehu i mržnji. Mnogi predstavnici crkvenih institucija zloupotrebljavaju Moju riječ – slično kao što su Izraelci zloupotrebljavali Božju riječ preko Mojsija i Mojsijeve ustupke.

Citat iz Biblije:

26. I dok su pjevali hvalospjev, Isus je stajao usred Svojih apostola, a oni su koračali oko Njega, koji bijaše njihovo središte, kao u nekakvome svečanom plesu i radovali se u Njemu. Nakon toga On iziđe na Maslinsku goru, a Njegovi su Ga učenici slijedili.

27. A Juda Iskariotski otiđe u kuću Kaife te mu reče: „Eto, On je proslavio pashalnu večeru unutar zidina s beskvasnim kruhovima umjesto janjeta. Ja sam kupio janje, no On je zabranio da ga se ubije. Evo, čovjek od kojeg sam ga kupio je svjedok.“

28. Kaifa razdere svoje haljine te reče: „Zaista, to nije blagdan pashe po Mojsijevu zakonu. On je počinio djelo koje zavrjeđuje smrt, jer to je teška povreda zakona. Čemu su nam još potrebni drugi svjedoci? Da, upravo su dva razbojnika provalila u hram i ukrala knjigu zakona, to je posljedica Njegova učenja. Kažimo ljudima koji Ga slijede što je učinio; jer oni se boje moći zakona.“ (Pogl.76, 26-28)

Iz objave Krista:

Ja, Krist, objašnjavam, ispravljam

i produbljujem riječ:

Riječi: „… a oni su koračali oko Njega, koji bijaše njihovo središte, kao u nekakvome svečanom plesu …“ znače: Moji su Mi se apostoli i učenici približili i kretali se oko Mene zato što sam Ja za njih u tom trenutku bio njihovo središte, jer oni su osjećali bol Mojeg srca – i bojali se za svoj vlastiti zemaljski život.

Mojsije je Izraelcima morao učiniti neke ustupke jer su oni, kao i sva bića i ljudi, od Boga imali i imaju slobodnu volju da se pridržavaju zakona života ili da ih zanemare. Usprkos Mojsijevim upozorenjima i uputama da njihovo mišljenje i postupanje ne odgovaraju Božjoj volji, mnogi su Izraelci ostali u grijehu. Mnogi se nisu držali Božjih zakona ili su ih se samo djelomice pridržavali.

Mnoge su godine proveli u pustinji zbog toga što i njihovi običaji nisu odgovarali Božjoj volji, a život mnogih bio je nalik pustinji. Mišljenje i življenje mnogih Izraelaca okretalo se stalno oko zlatnog teleta. Svoje poročno i sebično ponašanje kao i tvrdoglavost prema ispunjavanju Božjih zakona ponijeli su djelomično sa sobom u takozvanu Obećanu zemlju i Mojsijeve ustupke učinili svojim zakonima – misleći da su ih tako primili od Boga, preko Mojsija. Tko je bio protiv njihovih ceremonija u hramu i protiv njihovih nezakonitih običaja – koje je navodno Bog objavio preko Mojsija – taj je bio neprijatelj onoga što su smatrali pravim i ispravnim.

Slično je i u današnjem vremenu [1989.]. Onoga tko javno pokudi ponašanje predstavnika crkvenih institucija, one proglase nekršćanskim. Tko ne vjeruje u dogme i običaje – slično kao Izraelci u svoje navike i običaje – biva izložen poruzi i podsmjehu i mržnji. Mnogi predstavnici crkvenih institucija zloupotrebljavaju Moju riječ – slično kao što su Izraelci zloupotrebljavali Božju riječ preko Mojsija i Mojsijeve ustupke.

Tako je bilo u svim vremenima: onaj tko se ne slaže s gledištima i mišljenjima koji vladaju kod ljudi, dakle onaj tko ne misli niti vjeruje kao oni, u njihovim je očima izdajnik. Vlasti su u svim vremenima huškale narod protiv pravednih muževa i žena.

Odlomak iz knjige “Ovo je Moja riječ” Kristova objava koju svijet ne poznaje

Priredio: Aris Kostadinov

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s