Isus nikada nije podigao ruku na nekog čovjeka kraj Sebe, ali je jasnim i nedvosmislenim riječima reagirao na sotonsko koje je upravljalo čovjekom i koje još i danas upravlja masom ljudi.

No dragi ljudi, ohrabrite se! Riječ «krotkost» ustvari ima sasvim drugo značenje! Pročitajmo što je Isus iz Nazareta, koji je doista bio milosrdan i krotak, rekao onim suvremenicima kojima je doduše riječ najvišeg života, koja je Bog, bila stalno u ustima, pa ipak su mislili, govorili i činili suprotno od toga. Isus je ispravljao: istinski krotki ne moraju prihvaćati sve bez provjere. On je govorio o farizejima i pismoznancima, koje je nazvao licemjerima, npr. sljedeće:

«Na Mojsijevu stolicu zasjeli su pismoznanci i farizeji. Vršite i držite sve što vam reknu, ali se ne ravnajte po njihovim djelima, jer govore, a ne vrše. Oni vežu teška bremena koja se jedva mogu nositi te ih stavljaju ljudima na pleća, a sami ih neće ni prstom pokrenuti. Sve što čine, čine zato da ih vide ljudi.»

Isus dakle izričito preporuča da se ne treba ravnati po djelima licemjera u svećeničkoj odjeći.

Ovdje je prikladan kratak osvrt na današnje vrijeme po pitanju: kako to izgleda danas?

Isus je po smislu razjasnio: «Ne dopustite da vas nazivaju rabbi, jer imate samo jednog Učitelja, a svi ste braća.»

Isus je davao smjernice. On je nedvosmisleno objavljivao ono što je odgovaralo Božjoj volji. Nije se bojao zločincima jasno ukazati na njihove greške. On, istinski krotak čovjek, rekao je:«Jao vama pismoznanci i farizeji, licemjeri jedni koji pred ljudima zatvarate vrata kraljevstva nebeskoga: vi sami ne ulazite u njega, niti dopuštate da uđu oni koji bi htjeli.»

Isus iz Nazareta, koji je u svakom pogledu utjelovljivao Božju ljubav, govorio je dalje. Svojim preciznim riječima on tu nije reagirao na božansko u praosnovi duše, nego na čovjekova opterećenja, grijehe i licemjerje:

«Jao vama pismoznanci i farizeji, licemjeri jedni koji izjedate udovička dobra dok licemjerno molite duge molitve. Zato ćete biti strože suđeni.»

 

Nazarećanin je otvoreno izrekao Svoje mišljenje:

«Jao vama slijepe vođe, koji tvrdite: ‘Ako se tko zakune hramom, to ništa ne vrijedi; ako li se zakune hramskim zlatom, onda je obavezan.’ Luđaci i slijepci! Što je više: zlato ili hram koji posvećuje zlato?»

Dalje piše:

«Jao vama pismoznanci i farizeji, licemjeri jedni koji ste slični okrečenim grobovima što se izvana pričinjaju lijepi, a unutra su puni mrtvačkih kostiju i svakog truleža. Tako se i vi izvana činite ljudima pravedni, a unutra ste puni licemjerja i nepravednosti.»

Isus iz Nazareta je farizejima i pismoznancima dakle nedvosmisleno pokazao što su tvrdili, ali nisu bili. Međutim, On nikada nije postao nasilan. Kada su uhitili Isusa i kad je jedan vojnik tadašnjeg vladara udario Isusa, On ga upita: «Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li sam pravo rekao, zašto me udaraš?»

Isus nikada nije podigao ruku na nekog čovjeka kraj Sebe, ali je jasnim i nedvosmislenim riječima reagirao na sotonsko koje je upravljalo čovjekom i koje još i danas upravlja masom ljudi.

Dragi ljudi! Ako hoćete ozbiljno postupiti s Govorom na Gori, tada ćete udovoljiti zahtjevu svojega unutarnjeg vječnog bića i skupiti hrabrost dopustiti krotkosti da vlada – slično kao što nam je to Isus iz Nazareta primjerom živio. Isus je Knez mira. Njegova vladavina ne traži vlast; u njoj nema traga pohlepi ili mržnji.

Tekst iz knjige: Novo doba Krista Božjeg

Autor: Gabriele, proročica za današnje vrijeme

Priredila: Ana Jurić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s