TKO TO TAMO MORALIZIRA? Ni hrvatska Crkva nije pošteđena skandala – pedofilija, sado-mazo igrice, financijske spletke…

100posto.hr

Sanja Rapaić

Prvi hrvatski svećenik koji je završio iza rešetaka zbog pedofilije je župnik iz mjesta Banjola na Rabu. On je zadovoljavao pohotu nad dječacima u prostorijama župne crkve te u područnoj osnovnoj školi

Protiv trećeg čovjeka Vatikana, 76-godišnjeg kardinala Georgea Pella, u Australiji je podignuta optužnica zbog pedofilije. Iako kardinal, koji obnaša visoku dužnost ministra financija Svete Stolice, sve kategorički poriče, tereti ga se za stare delikte višestrukog seksualnog zlostavljanja djece te će 18. srpnja biti saslušan na prvostupanjskom sudu u Melbourneu.

U sjeni te skandalozne pedofilske afere, u kojoj se našao najviše pozicionirani uglednik Crkve do sada, odigrao se još jedan skandal. Prostorije u vlasništvu Kongregacije za nauk vjere, one iste koja istražuje i slučajeva pedofilije u crkvenim redovima, ovih su dana bile poprište homoseksualnih orgija katoličkog vrha. Razvratno je partijanje umalo završilo kobno, nakon što se papin suradnik, tajnik kardinala Francesca Coccopalmerija, predozirao. Orgije je prekinula talijanska policija, a predozirani tajnik kardinala, kojeg je, po pisanju The Timesa, sam papa predložio za unapređenje u biskupa, odvezen je u bolnicu gdje su mu liječnici spasili život. Nakon svega ga čeka suđenje u samostanu.

Gnjusni skandali Katoličku crkvu potresaju već desetljećima. Neki svećenici, iza kulisa, vode dvostruki život – ne poštuju celibat, potajno imaju djecu, upleteni su u seksualne, pedofilske skandale. Iako propovijedaju skromnost, ponašaju se bahato i arogantno, a u svojoj opsjednutosti luksuzom, troše milijune na skupe automobile i opremanje svojih raskošnih rezidencija.

Zadovoljavanje pohote na malodobnoj djeci
Za svećenike pedofile, čija je krivica za zlodjela nad djecom i mladima ustanovljena na sudovima, samo je Katolička crkva u Sjedinjenim Američkim Državama morala platiti gotovo četiri milijarde dolara.

Pedofilski skandali, u čijem su se središtu 2002. godine našli mnogi američki kardinali i biskupi, doveli su tada do najteže krize Katoličke crkve te ozbiljnog gubitka povjerenja američkih vjernika u Crkvu. Iste te godine dnevnik Boston Globe počeo je objavljivati članke o pedofiliji i njenom prikrivanju u bostonskoj nadbiskupiji. U prvom u nizu članaka sam vrh Katoličke crkve prozvan je da je svećeniku, Johnu Geoghanu, dopustio da ostane u službi, unatoč tome što se znalo da je on godinama seksualno zlostavljao mlade župljane na području Bostona.

Za seriju članaka zaslužan je novinarski tim, poznatiji kao “Spotlight”, koji je prije petnaestak godina otkrio brojne slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je okrivljeno više od 70 svećenika. Za svoj istraživački rad novinari su dobili Pulitzerovu nagradu, a o njihovim je otkrićima snimljen i film “Spotlight”, koji je 2016. dobio nagradu Oscar, kao najbolji film. U odjavnoj špici tog filma nabrojeno je 206 mjesta diljem svijeta, u kojima su otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili svećenici pedofili, a na neslavnom popisu našao se i slučaj svećenika s otoka Raba.

Župnik iz Banjola u zatvoru zbog pedofilije
Naime, u studenom 2009. godine svećenik don Drago Ljubičić, župnik iz mjesta Banjola na Rabu, pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad petoricom maloljetnih dječaka. Najmlađi je imao osam, a najstariji 11 godina. Ljubičić je, iskoristivši položaj župnika i vjeroučitelja, zadovoljavao pohotu nad dječacima u prostorijama župne crkve svete Lucije u Banjolu te u područnoj osnovnoj školi. Općinsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je dječacima prilazio dok su oblačili ministrantsku odjeću, te im je, pod izlikom da im pomaže pri odijevanju, zavlačio ruku pod odjeću ili ih je pak dodirivao po intimnim dijelovima tijela preko odjeće.

Koristio je svaku priliku kako bi zadovoljio svoju pohotu – dječake je pipkao dok ih je vozio u automobilu, a kako je bilo navedeno u optužnici, tijekom vjeronauka u školi pozivao ih je da mu sjednu u krilo kako bi im pregledao bilježnicu, pri čemu ih je također dodirivao. Nakon što su dva dječaka svojim majkama ispričala što im svećenik radi, a one sve to prijavile policiji, čitav je slučaj izbio na vidjelo. Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj u kome je jedan svećenik, zbog pedofilije, osuđen na zatvorsku kaznu. Iako je iza rešetaka trebao provesti tri godine, Ljubičić je, zbog dobrog vladanja, iz zatvora izišao sedam mjeseci prije isteka pune kazne. Na slobodi je bio već sredinom 2012. te je prošao program prevencije recidivizma i kontrole impulzivnog ponašanja za počinitelje seksualnih delikata.

Sado-mazo skandal u vukovarskom kraju
Prije nešto više od pet godina, u vrijeme službe u Berku kod Vukovara, u središtu sado-mazo seks skandala našao se hrvatski svećenik Marko Tomušić. On je, iz svog stana, s ‘prijateljima’ komunicirao preko Skype-a. Odjeven u sado-mazo odjeću, masturbirao je i igrao se seksualnim pomagalima, priznajući kako mašta o dječacima kojima predaje vjeronauk i kako u njihovim očima vidi tko ima homoseksualne sklonosti. U travnju 2011. u javnost je dospio opsežan foto-materijal od četrdesetak eksplicitnih fotografija na kojima su dijelovi iz polusatne snimke svećenikove komunikacije putem Skypea.

Ispostavilo se da je riječ o istom onom svećeniku kojeg je, deset godina ranije, maloljetni nećak optužio za napastovanje. Policija je tada provela istragu, no iako se pričalo da je žrtava među dječacima bilo još, čitavo je selo okrenulo leđa svećenikovu nećaku i zatvorilo usta pred novinarima. No, svećenik je, nakon prijave nećaka, ipak maknut iz župe u Osječko-baranjskoj županiji, u župu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. I unatoč skandalu koji ga je obilježio, povjereno mu je da vodi župu te da, kao vjeroučitelj, predaje vjeronauk u tri škole. No, nakon samo nekoliko godina provedenih u Berku, izbio je spomenuti sado-mazo skandal. Zbog ozbiljnih optužbi nadbiskup Srakić Tomušića je tada razriješio dužnosti župnika, a Crkva ga je iz Berka sklonila u Pokupsko. Čitava bi stvar, vrlo vjerojatno, završila pod tepihom da za novu lokaciju, skandalom opterećenog svećenika, nisu doznali novinari, nakon čega je, odlukom biskupa Vlade Košića, Tomušić vraćen u župu iz koje je došao.

Iz tajništva Biskupije tada su priopćili da razlog za odlazak iz Berka nije bilo župnikovo javno sablažnjivo ponašanje, nego pisanje medija, koji su gladni senzacija i skandala. Umjesto svećenikom, kojeg se optuživalo da je sklon pedofiliji i sado-mazo igricama, biskupija se bavila novinarima te im je iz tajništva preporučeno „da preispitaju svoj odnos prema sablažnjivom“.

Biskup svojim sestrama ostavio čak 9 milijuna crkvenih kuna
Nakon smrti biskupa Slavomira Miklovša, iz Križevačke biskupije, otkriveni su računi koji su se vodili na njegovo ime i na kojima je on imao čak devet milijuna kuna. Čitavo to bogatstvo ostavio je svojim sestrama koje su živjele u inozemstvu. No, Križevačka biskupija je u ožujku 2012., na Općinskom sudu u Zagrebu, podnijela tužbu tvrdeći da milijuni kuna, koji su ostali na računima biskupa nakon njegove smrti 2011., nisu njegova ostavina nego da pripadaju biskupiji.

“Računi su se vodili na ime biskupa Slavomira Miklovša, no na njima su bili prihodi koje biskupija dobiva iz državnog proračuna, novac od namjenskih donacija iz zemlje i inozemstva za obnovu sakralnih objekata, kao i prihodi biskupije od obavljanja izdavačke djelatnosti”, navedeno je u tužbi u kojoj je naznačeno da Križevačka biskupija ima i više kunskih i deviznih računa te ugovora o oročenim sredstvima, u Privrednoj i Zagrebačkoj banci.

Obnovu katedrale koristio za gradnju grobnice?
Prije tri godine u javnost je dospjela informacija da obnovu zaštićene katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, na kojoj su radovi započeli 2011., biskup koristi i za gradnju svoje grobnice. Budući da je riječ o najznačajnijem graditeljskom ostvarenju 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske, reagiralo je Hrvatsko vijeće za kulturna dobra koje je Ministarstvu kulture tada poslalo upozorenje u kojem se spominje gradnja kripte za biskupa Antu Ivasa, koje nema u dokumentaciji radova. Vijeće za kulturna dobra zatražilo je stoga da se utvrdi hoće li kripta utjecati na stabilnost katedrale te je istaknulo da, tako ozbiljnu intervenciju, treba prijaviti UNESCO-u te ucrtati u mapu šibenske građevine. Konzervator Miroslav Škugor tvrdio je pak da se ne radi ni o kakvoj biskupovoj kripti, nego o istraživačkim radovima, a sam biskup čitavu aferu nije želio komentirati.

Župnik diskriminirao djecu s poteškoćama u razvoju
Jedan od najsvježijih crkvenih skandala svakako je onaj koji se ove godine dogodio u Gradištu kod Županje. Tamošnji župnik, Alojzije Asić, želio je onemogućiti djeci s poteškoćama u razvoju da, zajedno sa svojim vršnjacima, na oltaru prime sakrament prve pričesti. Gotovo čitava hrvatska javnost tada se solidarizirala s povrijeđenom obitelji malog Adama Kadića kojeg je bezosjećajni svećenik grubo degradirao samo zato što dječak ima Downov sindrom, a jednako nehuman tretman primijenio je i na još dvoje tamošnje djece.

 

 

Jedna misao o “TKO TO TAMO MORALIZIRA? Ni hrvatska Crkva nije pošteđena skandala – pedofilija, sado-mazo igrice, financijske spletke…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s