Farizeji i pismoznanci danas

Pripremio: Aris Kostadinov

sc3Pokvareni “kolač” svijet je neprobavljiv zalogaj koji se pruža srednjem staležu i siromašnima koji ga moraju žvakati s dodatkom šlaga po smislu “Ptico jedi ili krepaj”

Na Mojsijevu stolicu zasjeli su pismoznanci i farizeji. Vršite i držite sve što vam reknu, ali se ne ravnajte po njihovim djelima, jer govore, a ne vrše. Oni vežu teška bremena koja se jedva mogu nositi te stavljaju ljudima na pleća, a sami ih neće ni prstom pokrenuti. Sve što čine, čine zato da ih vide ljudi. Isus dakle izričito preporuča da se ne treba ravnati po djelima licemjera u svećeničkoj odjeći.

Ovdje je prikladan kratak osvrt na današnje vrijeme po pitanju: kako to izgleda danas? Isus je po smislu razjasnio: Ne dopustite da vas nazivaju rabbi, jer imate samo jednog Učitelja, a vi ste braća.

Isus je davao smjernice. On je nedvosmisleno objavljivao ono što je odgovaralo Božjoj volji. Nije se bojao zločincima jasno ukazati na njihove greške. On istinski krotak čovjek rekao je: “Jao vama pismoznanci i farizeji, licemjeri jedni koji pred ljudima zatvarate vrata kraljevstva nebeskoga: vi sami ne ulazite u njega, niti dopuštate da uđu oni koji bi htjeli.”

Nazarečanin je otvoreno izrekao Svoje mišljenje: “Jao vama slijepe vođe, koji tvrdite: ” Ako se tko zakune hramom (tijelo čovjeće), to ništa ne vrijedi; ako li se zakune hramskim zlatom, onda je obvezan..” Luđaci i slijepci! Što je više: zlato ili hram koji posvećuje zlato?”

Dalje piše:

Jao vama pismoznanci i farizeji, licemjeri jedni koji ste slični okrečenim grobovima što se izvana pričinjaju lijepi, a unutra su puni mrtvački kostiju i svakog truleža. Tako se i vi izvana činite ljudima pravedni a unutra ste puni licemjerja i nepravednosti.”

Isus iz Nazareta je farizejima i pismoznancima dakle nedvosmisleno pokazao što su tvrdili, ali nisu bili. Međutim, On nikada nije postao nasilan. Isus nikada nije podigao ruku na nekog čovjeka kraj Sebe, ali je jasnim i nedvosmislenim riječima reagirao na sotonsko koje upravljalo čovjekom i koje još i danas upravlja masom ljudi.

Citat: iz “Novo doba Krista Božjeg” – Proročica Gabriele

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s