Bura u Ludbregu

Kolumna Josipa Supića

Zagreb, 06.09.2016.

biskup-kosic-zaprepasten-sam-jednako-slave-sveca-partizane-slika-501912Bura nakon mise u Ludbregu. Tako Jutarnji list povodom propovijedi biskupa Košića dana 4. rujna.

Buru ne vidim i ne osjećam. Jutarnji donosi opis zbivanja; to nije bura. Bura bi bila kada bi se javno demonstriralo, kada bi se čuli intelektualci u svim medijima, kada bi Etičko povjerenstvo, kojemu je na čelu predsjednik Akademije, javno upozorilo na neprimjereno korištenje propovjedaonice, kada bi se javilo tijelo koje je čuvar Ustava i dostojanstva Republike, Ustavni sud. Naprotiv – u javnosti muk. A zapravo muk traje godinama: je li itko u Hrvatskoj javno reagirao kada je krajem 2002. godine objavljena Doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu. Notu je osobno napisao tadašnji kardinal, kasniji papa Joseph Ratzinger, a odobrio tadašnji papa Ivan Pavao II. Je li itko zapazio da ta Nota nije ništa drugo nego obična replika instrukcija koje su partijski ideološki prvaci upućivali članstvu partije i koja su obvezivale to članstvo. Je li itko pomislio kako Nota stremi unificiranju misli i pranju mozga. Je li se itko sjetio kako je Milovan Đilas, dok je bio na čelu Ideološke komisije Partije, odgovorio na pitanje zašto se partijsko glasilo Borba tiska na samo 4 stranice? Odgovorio je da je to dovoljno da Partija kaže narodu što treba činiti.

Joseph Ratzinger je kao papa Benedikt XVI. i dopunio svoju Notu, rekavši vatikanskom kleru dana 21. prosinca 2002.: „ Crkva mora poduzeti sve što može kako bi postigla uvjerljivost koja se zatim može pretočiti u političku akciju.“

Crkva mora, znači, poduzeti sve, pa i političku akciju! A što ćemo sada sa sekularnošću proglašenom jednom od temelja Ustava.

Ja sam skromno na facebooku ocijenio biskupa Košića pastirom koji smatra da vodi stado glupih ovaca. On je ipak i samo izvršilac instrukcija: grub i zločest, čak i bez kućnoga odgoja, ali ipak samo poslušan izvršilac uputa iz Doktrinalne note, koju su potpisali prvaci Katoličke Crkve, oni koji se službeno nazivaju Crkveno učiteljstvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s