Zanimanje:“Učenik gospodina Isusa Krista“

Dominik Petris

21.08.2016.

cruci1Češki portal Novinky.cz je 18.08.2016. objavio vijest kako je u jednom sudskom postupku u Irskoj sudac na pitanje o zanimanju jedne od stranaka dobio odgovor da je „Učenik gospodina Isusa Krista“ na što je sudac konstatirao da to ne može biti zanimanje, a jedan od odvjetnika je komentirao ovu tvrdnju kao namjeru pridobivanja određene osobne dobiti davatelja izjave.

Članak se može pročitati na https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=412174&sznu=VWl7ZpzEfB7yx3yC

Od vremena Isusa koji je živio prije 2000 godina do danas velik se broj ljudi nazivao učenicima Isusa Krista i velik broj dobiva plaću za taj „posao učenika“ ili „zastupnika“.

U mnogim zemljama iz državnog proračuna se plaćaju samprozvani „učenici Isusa Krista“ iako Isus nije nikada ustanovio nikakvu ustanovu koja bi se bavila školovanjem učenika, niti je bilo kome dao punomoć da može biti njegov plaćeni učenik ili zastupnik.

Sud u Irskoj je ocijenio da „učenje“ nije posao, a zastupanje bez punomoći se naziva nadripisarstvom i kažnjivo je po zakonu. Nadripisarstvo je neovlašteno bavljenje pružanjem pravne pomoći, davanje pravnih savjeta i zastupanje stranaka pred sudom, za novčanu ili drugu naknadu. Kažnjivo je djelo ako osoba koja se time bavi, tj. nadripisar, ugovara nagradu u novcu ili drugoj imovinskoj koristi.

Već vjekovima imamo od strane države plaćen nadripisarski posao neovlaštenog zastupanja Isusa Krista – napomenjem još jednom: Isus nikome nije dao nikakvu punomoć da se može u njegovo ime i za njegov račun baviti savjetovanjem, učenjem i zastupanjem, a da to isto plaćaju drugi, odnosno da je to posao kao i svaki drugi.

Ne izgleda po učenike taj posao loše – školuju se, žive na račun cijelog društva, utjeruju strah u kosti svojom „ekskluzivnošću učenja i zastupanja odnosno prenošenja intelektualnog znanja“. Ne trude se sami da se o vlastitom trošku obrazuju, pa dalje isto tako – ne o svom trošku – pridobivaju pozicije u društvu „ekskluzivnih učenika i zastupnika“ Isusa Krista.

Takva situacija bi najvjerojatnije bila neodrživa kada bi bila svedena na osobnu razinu učenja i zastupanja. Kada se ona nalazi na razini institucije i države tada je u pitanju cijeli jedan sustav koji je daleko od demokratskih načela za koje se sve države „zalažu“ i imaju ih u svojim ustavima.

Izlišno je pri tom ovdje navoditi sve povelje o ljudskim pravima, zakone o suzbijanju diskriminacije, različita pravobraniteljstva i sl.

Političko-interesni karteli u sprezi s vjerskim institucijama (iako Isus nikada nije osnovao nikakvu instituciju a pogotovo ne instituciju moći) podupiru „učenike“ i „zastupnike“ i financiraju ih isključivo zbog svojih interesa kroz manipulaciju masama kako bi mogli upravljati ljudima i time ostvarivati isključivo vlastite interese koji su u suprotnosti s učenjima Isusa iz Nazareta, koja su „Put, istina i život“ – usput – bez plaćenih zastupnika i posrednika.

Tko ima uši neka čuje, tko ima oči neka vidi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s