Poruka materijalističkim susedima Vratite srpskoj crkvi latifundije, stanove, palate i robove!

Nacionalizovale: e-Novine

Pare, pare, pare, volim samo pare: Irinej Models, patrijarh crkvene imovinephoto_entertainment_azazel_Adaj_01_u_595521094

Bivše jugoslovenske republike nemaju nimalo razumevanja za teške jade Srpske pravoslavne crkve. Pošto nikom nije stalo do mučenih crkvenjaka, “Večernje novosti” su morale da zavape tekstom potresnog naslova “Bivše republike neće da vrate imovinu SPC” i da skrenu pažnju javnosti i nadležnima na ovu nepravdu koja kolje naše slatko pravoslavlje. Čitav problem sa restitucijom crkvene imovine u okolnim zemljama nastao je zbog toga što je Srbija izgubila rat. Prvobitni plan SPC je bio jednostavan: šta ima da potražujemo imovinu naokolo kad ćemo ionako osvojiti sve susedne zemlje, spojićemo teritorije u Veliku Srbiju, pa ćemo tako ne samo povratiti ono što su nam zli komunisti oteli, već ćemo dobiti i neke nove posede od bogoljubivih srpskih vlasti u novim provincijama. Sve je išlo po planu, patrijarh Pavle je bio Arkanov vrhovni komandant (kako reče sam Arkan), crkvena podrška Karadžiću, Mladiću i ostalim ratnim zločincima bila je na najvišem mogućem nivou, ali avaj, srušiše se lepi pravoslavni snovi. Od osvajačkog pohoda ništa nije bilo, pa su mnoga crkvena dobra ostala van granica Male Srbije

Kad već nije išlo topovima, crkva je rešila da traži povraćaj imovine pravnim sredstvima, ali izgleda da susedni narodi nemaju baš previše razumevanja za pravoslavnu žudnju za zemaljskim imetkom. Restitucija u svakoj državi teče kao voda, svaka nova država vraća svojoj crkvi sve što božje sluge požele, katolici u Hrvatskoj nemaju nikakvih problema, kao ni pravoslavci u Srbiji. Jedino niko da se zapita otkud crkvi toliki posedi. Otkud, na primer, Srpskoj pravoslavnoj crkvi 60 stanova u Sarajevu, 40 stanova u zagrebu, 70.000 hektara obradivog zemljišta u Srbiji, hotel “Banija” u Petrinji, Đački dom i Higijenski zavod u Karlovcu ili Muzička školu “Josif Runjanin” u Vinkovcima? Da li je crkva organizacija koja se bavi spasavanjem ljudskih duša ili međunarodna korporacija kojoj je jedini cilj bogaćenje klera? Ova logična pitanja niko ne postavlja, pa na njih nema ni odgovora. Ali zato jadikovanju i žalovanju Dmitrovićevog dnevnika nema kraja. Tolika količina suza, vapaja, jecaja i jadikovki jednostavno žudi za ozabavljivanjem.

ZRNO PO ZRNO – MNOŠTVO PALAČA: Srpskoj pravoslavnoj crkvi u državama bivše Jugoslavije vraćeno je samo zrno od višemilionske imovine koja joj je oduzeta posle Drugog svetskog rata.
OD VARDARA PA DO TRIGLAVA, CRKVA KORPORACIJU USPEŠNO IZIGRAVA: Na spisku dobara koje od Vardara pa do Triglava potražuju eparhije SPC je više desetina rezidencijalnih i stambenih objekata, zemljišta na najvrednijim lokacijama, kao i stotine hektara šuma i njiva.

Plodno zemljište, njive, oranice: Mora da sve pripada crkvi

files.php-3KO IMA, DAĆE MU SE: Proces obeštećenja Crkve u regionu, dve decenije od raspada SFRJ, odvija se sporo i uglavnom na štetu SPC.
SPC PRIZNAJE EVROPSKU UNIJU SAMO KAD TREBA DA NAMAKNE NEKU IMOVINU: U Patrijaršiji “Novostima” je rečeno da su bivše jugo-republike uglavnom “slepe i gluve” za molbe i zahteve SPC, iako je restitucija oduzete imovine i jedna od tekovina EU.
ANTIHRISTI GRADE NA CRKVENOJ IMOVINI, UMESTO DA TAMO OTVARAMO NOVE FILIJALE ZA DILOVANJE SPASENJA: Gotovo sve države planski odugovlače i opstruišu proces vraćanja imovine. To je dovelo do toga da se veliki deo dobara okrnji, ošteti ili završi u privatnim rukama. Na crkvenom zemljištu poslednjih godina niču državni objekti, sportske hale, stambeni blokovi, putevi… Sve to otežava i dodatno komplikuje proceduru vraćanja ovih dobara – objašnjavaju u sedištu SPC.
CRKVA NEMA JEDINSTVENU PROCENU DOBARA, JER SE SVAKOM KO SE UPUSTI U TU RABOTU ODMAH ZAVRTI MOZAK OD VELELEPNE KOLIČINE NOVCA: Makar na papiru, u restituciji su najdalje odmakle Srbija i Hrvatska, mada je i dalje vraćen samo manji deo imovine. Restitucija je od starih vlasnika u Crnoj Gori i BiH još uvek nalik – na lepi san. SPC nikada nije napravila jedinstvenu procenu oduzetih dobara, a bitku za svojinu odvojeno vode eparhije na koje se imovina vodila pre oduzimanja.

SPC poštuje EU: Sveti Evro Raspeti

files.php-4VRATITE CRKVI ORANICE I SEBRE I MEROPAHE, DAJTE IM ROBOVE KOJI ĆE ZEMLJU OBRAĐIVATI: Država je eparhijama u Srbiji vratila oko polovine ukupnog zemljišta sa spiska potraživanja, ali Crkva još čeka na 400 objekata, od čega je oko 60 u Beogradu. Na listi zahteva još uvek su velike površine oranica i šuma, kao i više stotina stanova i lokala.
STUDENICI TOPLO OKO ZEMLJIŠNOG SRCA: Nedavnim rešenjem Agencije za restituciju, kojim je manastiru Studenica vraćena svojina na gotovo 1.000 hektara i Karađorđev konak, okončan je postupak restitucije za jedan od najznačajnijih srpskih manastira.

CRKVENJACI PROSTO OBOŽAVAJU PROPISE EVROPSKE UNIJE: Hrvatska, iako članica EU, još nije izmirila svoja dugovanja prema Srpskoj crkvi.
GDE SU CRKVENI HOTELI, TU SU SRPSKE ZEMLJE: Imamo vlasničke listove na hotel “Banija” u Petrinji, Đački dom i Higijenski zavod u Karlovcu, Muzičku školu “Josif Runjanin” u Vinkovcima, Srpski dom u Vukovaru, ali i više objekata u Dalju, Daruvaru, Šibeniku i drugim gradovima – nabraja zagrebački paroh Aleksandar Obradović. – U samom centru Zagreba potražujemo četiri stambeno-poslovne zgrade sa oko 40 stanova.
AMFILOHIJE NEMA NI ZA NOVU JAHTU, NEPRAVDA: Za razliku od Hrvatske, gde zakon o restituciji postoji makar na papiru, Crna Gora ove propise čak ni nema. A crkveno je bilo i zemljište na kome se danas nalazi stadion Budućnosti i groblje “Čepurci” u Podgorici, ali i Njegoševa Biljarda na Cetinju. Najviše poseda oduzeto je manastiru Ostrog. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kažu da je veliki deo imovine oduzet na silu i bez ikakvog papira, što otežava potraživanje.

Deo imovine SPC: Nekoliko zgrada u Zagrebu, taman da se namiri dugfiles.php-5

CRKVA BI PRIHVATILA I ZEMLJIŠTE SA MASOVNIM GROBNICAMA, NISU GADLJIVI: Vraćanje oduzete imovine ništa bolje se ne odvija ni u Bosni i Hercegovini. Zakon o restituciji sa one strane Drine ne postoji, pa gotovo da ne postoji šansa da SPC ponovo gazduje svojim dobrima.

 

KAKO POŠTEN SVEŠTENIK DA POSTANE STANODAVAC KAD NEĆE DA MU VRATE 60 STANOVA: Najveći nam je problem što već godinama ne možemo da vratimo vlasništvo nad zgradom Bogoslovije u Sarajevu – kaže đakon Mitar Tanasić iz Sarajeva. – Potražujemo i oko 60 stanova, koji su, u međuvremenu, otkupljeni i čiji korisnici danas imaju svojinu nad njima.
POLA SARAJEVA PRIPADA SPC, ZATO SMO GA I GRANATIRALI: Na spisku potraživanja Mitropolije dabrobosanske je i izuzetno vredno zemljište na Miljacki. Na Koševu su na crkvenom zemljištu izgrađeni sportski objekti i vijadukt, a i gradsko groblje je na prostoru na koji tapiju ima SPC.
JESU USTAŠE, ALI IPAK LEŽU NA RUDU: Hrvatska poslednjih godina postepeno vraća oduzetu imovinu.
ZA PAROHIJSKI DOM – SPREMNI: SPC su posle puno birokratskih muka vraćena dobra uglavnom manje vrednosti. SPC u ovoj zemlji ima tapije na 700 hektara zemlje, najviše u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, 2.300 hektara šuma, u eparhijama gornjokarlovačkoj i slavonskoj, 17 zgrada, 27 parohijskih domova i crkvišta…
SLOVENCI NAS POLOVIČNO ZAJEBAVAJU: Najmanje problema sa restitucijom bilo je u Sloveniji, gde su Srpskoj crkvi oduzete svega dve parcele u Celju i Mariboru, od čega joj je vraćena samo jedna.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s