SKANDAL TRESE VATIKAN Monsinjor priznao da je pao na fatalnu PR eksperticu: ‘Da, bio sam ljubavnik Immacolate!’

Autor: Inoslav Bešker

Vatikanski sudski proces zbog krađe i odavanja državnih tajni sve više poprima aspekte bordelske burleske u kojoj je bivša članica vatikanskog Povjerenstva za izučavanje ekonomskih struktura Francesca Immacolata Chaouqui prikazana kao bogobojazno-radodajna Mata Hari. Kako god proces završio, neće pridonijeti ugledu Svete Stolice.
DETALJI SKANDALA U VATIKANU: PR ekspertica monsinjoru: ‘Zabavi se seksom s mojom rodicom!’ Monsinjor: ‘Ružna je’
Ročište u ponedjeljak je potrajalo taman koliko je trebalo da se rasprava odgodi za 7. prosinca, kako bi nova braniteljica ženske zvijezde stigla proučiti dokumente. Dakle, ništa od najava da će suđenje za Vatileaks 2 završiti prije otvaranja Svetih vrata Svetoga Petra. Skandal će se protegnuti preko početka Svete godine, kao vatikanska varijanta “Seksa, laži & videotraka”.

Splela ga u mrežu
Jedini zatvorenik među optuženima, mons. Lucio Ángel Vallejo Balda, predao je sudu promemoriju u kojoj priznaje da je bio ljubavnik Francesce Immacolate Chaouqui i praktički daje razumjeti da ga je baš tom darežljivošću saplela u mrežu svojih kontakata, zbiljskih odnosno izmišljenih. Navodi da ga je zavela u Firenzi 28. prosinca 2014. (pamti datum, dakle bilo mu je važno), da je se boji jer “ima mnoge brojeve telefona”, da je veoma zločesta (to smo shvatili, monsinjor se uneredio kao grlica, a njezine poruke preko WhatsAppa, o kojima smo izvijestili, pršte otrovom i prijetnjama, a ne samo vulgarnošću).

Pripovijeda da je bio s njom pozvan na ručak u Luigija Bisignanija (bivšeg novinara, mešetara, osuđenoga zbog korupcije, umiješanoga u mnoge prljave skandale) te da su mu ondje dali do znanja da Chaouqui radi za talijanske tajne službe, a da mu je ona objasnila da je njezin brak s informatičarom Corradom Laninom samo špijunsko pokriće.

I Berlusconi u igri
Vallejo tvrdi da je iza nje Berlusconi (!), da je kuhana i pečena u njegovoj rezidenciji u Palači Grazioli te s ministricom zdravstva Beatricom Lorenzin. Priznaje da ju je on predložio Papi za članicu Povjerenstva za izučavanje ekonomskih struktura, ali da ju je prethodno njemu, Valleju, preporučio kardinal Jean-Louis Tauran, on pak po preporuci svoje drage prijateljice grofice Marise Pinto Olori del Poggio. Ukratko, sve se doima kao epizoda maštovite sapunice, bazirane na tračevima iz visokog društva.

Kaže monsinjor da mu je Chaouqui organizirala sastanak s novinarima Gianluigijem Nuzzijem i Emilianom Fittipaldijem (suoptuženima, koji tvrde da je to proces slobodi novinstva), da im je predao tajne dokumente i lozinke za otvaranje arhiva Povjerenstva – ali ne ponavlja tvrdnje iz istrage da su ga ucijenili. Brani se da je bio pod pritiskom, ali samo gospođe Chaouqui.

Chaouqui je najavila da će Valleja tužiti za klevetu, a sve nas novinare koji prenosimo išta o njoj da će baciti na prosjački štap. Ona je također najavila da razmišlja o tome da zatraži politički azil u Italiji (! – optuženica naime jest talijanska državljanka).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s