20. STUDENI – MEĐUNARODNI DAN (već davno izgubljenih) DJEČJIH PRAVA

plakatDo kada će se zatvarati oči pred eklatantnim kršenjem prava djece od strane crkve i svećenstva? Da li je prisilno krštenje djece kršenje njihovih temeljnih prava? Naravno, jer oni ne mogu donijeti vlastitu odluku! Tko štiti djecu od vjeronauka u školama? Je li to ideološko indoktriniranje djece od strane crkvi i države? Naravno, jer se stoljećima skriva prava istina o ovoj perfidnoj crkvenoj odluci koja ima nesagledive posljedice za pojedince, ali i čitava društva. Nametnuti vjerski pogled na svijet, ne samo da ograničava, već stvara fanatizam, silne antagonizme, sukobe, pa i ratove. Ovo su najvažnija kršenja ljudskih prava u općem ili bilo kojem smislu. Ovdje dolazi do povrede identiteta ljudskog bića u dobi djeteta. Tu se gubi svako pravo na slobodu življenja i djelovanja.

Redakcija

 

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima djeteta”.

Od 20. studenog 1989. godine., u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava, koji je potaknula Organizacija ujedinjenih naroda. Njime se želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Na ovaj dan na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima našega planeta, jer UNICEF ima tu odgovornost: govoriti o pravima djece tamo gdje su ona zanijekana, te govoriti o uspješnoj praksi, kako bi se svijetu reklo što treba činiti u odgoju novih naraštaja koji trebaju biti potpuno svjesni vlastitih prava.

Djeca su najosjetljivija skupina koja treba zaštitu, a čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima.

Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava. Dječja prava temelj su izgradnje naprednog društva! Nažalost, postoje milijuni djece na svijetu kojoj su uskraćena osnovna životna prava.

Dječja prava:

  • PRAVA PREŽIVLJAVANJA: hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
  • RAZVOJNA PRAVA: razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet
  • PRAVA SUDJELOVANJA: donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
  • PRAVA ZAŠTITE OD: zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije

“Tvoja prava su ono što smiješ raditi i ono što ljudi koji su odgovorni za tebe moraju napraviti da budeš sretan/na, zdrav/a i siguran/na. Naravno, i ti imaš odgovornost prema drugoj djeci i odraslima, kako bi i oni imali svoja prava.” – glasi preporuka Amnesty International-a kako se djeci mogu objasniti njihova prava. 

Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Svi smo mi ljudska bića. Slični smo, ali je svatko od nas jedinstven. 
Uživajmo u sličnostima, ali i prihvaćajmo i poštujmo različitosti.

20. STUDENI – MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA – DOGAĐANJA – Lukin portal za djecu i obitelj – Dječje pjesme i pjesmice, igre, zagonetke, priče, basne, bajke, crtići, zanimljivosti, igrice, brojalice i bojanke za djecu

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s