Talijanski sud ponovo otvara slučaj vještice ubijene prije 300 godina: Osuđena je nevina žena

_______________________________________________________________________

REHABILITIRAJMO SVE SPALJENE ŽENE U HRVATSKOJ

ONE SU TO ZASLUŽILE

Udruga David se već neko vrijeme bavi istraživanjem pogubljenih žena tzv. vještica. I mi smatramo da takvi zločini nikada ne mogu i ne smiju zastarjeti, jer su bili učinjeni na najbrutalniji i nedopustiv način. Zna se tko stoji iza tih zločina, zna se koji su bili motivi, ali zna se i da zakoni koji štite te počinitelje egzistiraju sve do danas, a još su se i proširili.

Tražimo tragove rodbinske veze onih koji imaju spoznaju da je netko od njihovih predaka doživio tu sudbinu. Istina nikada ne zastarijeva . Zločin treba osuditi i kazniti.

Pridružite se i dajte svoj doprinos!

link:https://david-udruga.hr/novosti/2015/08/23/treba-li-obiljeziti-i-zrtve-vjerskih-totalitarnih-rezima-ili-te-zrtve-nisu-od-nacionalnog-interesa/#more-8863

_______________________________________________________________________

Index.hr

Piše: F.Ć.

Screenshot: YouTube/HC

screenshotYouTube

MARIJA Bertoletti Toldini osuđena je na smrt odsijecanjem glave 1716. godine u talijanskom mjestu Brentonico. Talijanski sud bi sada mogao nanovo razmotriti njen slučaj, piše The Guardian.

Kad se vijeće sela Brentonico, idiličnog mjesta smještenog u podnožju Alpa, sastalo prije dva tjedna, uobičajene debate oko problema u lokalnoj zajednici zamijenila je rasprava o 60-godišnjoj mještanki koja je osuđena na smrt pod optužbom da je vještica prije gotovo 300 godina.

Tada je, velikom većinom, vijeće odlučilo da je optužena kriva. Prema lokalnim povjesničarima, riječ je o udovici bez djece koja se udala u vrijeme kad su je uhitili, u kolovozu 1715. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, pokazuju dokumenti, ona je proglašena krivom za brojne zločine, uključujući višestruko ubojstvo djece, svojim je djelovanjem oštetila lokalni vinograd i učinila zemlju neplodnom te je, naravno, optužena i za blasfemiju i herezu. Među ostalim optužnicama, teretilo je se da je petogodišnjaka bacila u uzavreli sir.

Optuženoj vještici je pred mještanima odsječena glava, a njeno tijelo je spaljeno.

Ženi je nanesena nepravda i to treba biti ispravljeno

Jedna od ključnih osoba za “čišćenje” imena optužene vještice je Quinto Canali, lokalni djelatnik u kulturi, koji smatra da pravo suđenje pred pravim sudom predstavlja hvatanje u koštac s brutalnim periodom europske povijesti i s tog vremena skida romantičnost kakva mu se često pripisuje.

Njega je, kaže, za ovaj čin ponukala “užasna” predstava o ovoj priči koju je gledao pred par godina. Predstava je, kaže, napravljena za turiste, a u njoj je “vještica” lišena svake humanosti.

“Tko bi mogao napraviti zabavnu predstavu o Auschwitzu?”, pita se Canali. “Ako je nešto u povijesti bilo krivo i protivno humanosti, moramo znati i reći da je to bilo krivo. To je važno danas kao što je bilo važno prije sto godina, a bit će važno i za sto godina. Dogodilo se ubojstvo koje nije bilo pravedno, koje se nije smjelo dogoditi. Ubili su osobu na osnovu motiva koji nisu postojali. Ona je bila nevina”, priča Canali.

Povjesničarima nije jasno tko je nesretnu ženu uopće prvi optužio, ali pretpostavlja se da su to učinili članovi njene obitelji, najvjerojatnije radi ostavštine. Naime, optuživanje žena za prakticiranje crne magije i sličnih stvari nije bila rijetkost jer je to bio relativno jednostavan način riješiti se nekoga, a pogotovo kad je riječ o podjeli imovine. Ovu ženu su vjerojatno vidjeli kao drugačiju jer je bila udovica bez djece, a to ju je činilo ranjivom metom. Za razliku od mnogih drugih koji su optuženi za slične optužbe i ubijeni od strane Crkve, Toldini se sudilo pred civilnim sudom.

Mnogi su kroz povijest stradali potpuno nevini

Ona je jedna od posljednjih žena optuženih da je vještica, a njen odvjetnik ju je branio argumentima kako je moguće da su za stvari koje joj se pripisuju odgovorne prirodne nesreće.

Povjesničari vjeruju da je od 15. do 18. stoljeća u Europi ubijeno između 50 i 60 tisuća ljudi, uglavnom žena, pod optužbama da su vještice.

Ponovnom otvaranju ovog slučaja protivi se Christian Perenzoni, načelnik Brentonica, koji smatra da ima i važnijih stvari od bavljenja 300 godina starom osudom.

Ipak, jedna povjesničarka koja se bavi ovom problematikom smatra da, uz ovu ženu, postoje mnogobrojne nevine žrtve u povijesti, ali smatra da su takva bila pravila u prošlosti.

“Ako pustiš nešto što se dogodilo prije 300 godina, možda ćeš pustiti i nešto što se događa sada. Jučer je prošlost, baš kao što je prošlost nešto od prije 300 godina”, ne da se Canali.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s