Marinko Romić – Reagiranja

Razlog za moje javljanje je članak Romane Bilešić u listu 24 sata u kojem novinarka piše o više nego monstruoznim izjavama jednog srpskog ministra.

Bez obzira što novinari vole pretjerivati u naslovima da bi čitatelja naveli na čitanje clanka, izjave koje su citirane u članku nisu nimalo monstruozne. Evo tih izjava:

Smatra se strašnom uvredom izjava “ustaški vikar” premda su se vikarima nazivale pape a danas se nazivaju visoko rangirani sluzbenici u Crkvi a da je osoba u pitanju, zbog svoje visoke funkcije, bila u kontaktima prvenstveno sa pripadnicima ustaškog pokreta sasvim je normalno, nije protivno učenju Crkve koja pruža uslugu i razbojnicima, sama pripadnost ustaškom pokretu ne podrazumijeva da je odredjena osoba osobno ubijala (eto M. Budak se slavi pa se ovdje, u Hercegovini nazivaju i ulice po njemu), niti je odredjeni vjerski službenik u mogućnosti da sazna koja je pripadnost obicnog vjernika.

Što se tice izjave da se “ne bi trebali nositi vijenci na oba groba”, potpuno je točno jer to vrijedja rodbinu i suradnike poginulih koji nisu promjenili svoj stav o suprotnoj strani zbog kojeg su pokopani poginuli a to se često desava i kada se obavljaju vjerski obredi na grobljima pri kojima se ne izuzimaju mrtvi koji nisu pripadnici vjerske zajednice koja organizira obred.

Prigovor je takodje na nekulturno ponašanje u zemlji koja je domaćin, ali izjava da se “istina stavlja ispred kulture” potpuno je u redu bez obzira što se istina ili već što bilo mogla izreći u drugoj prilici. (Ovdje dodajem jednu primjedbu koju nisam pisao u tekstu poslanom novinama 24 sata da zaoštravanje odnosa moze najviše ugroziti Srbe u Hrvatskoj i srpske turiste jer se nikad ne zna kada može netko otkačiti, na primjer neka osoba je iz čista mira prosula fekalije u po bijela dana u kafani u Splitu po piscu A. Tomiću koji vrlo kritički pise o apsurdnosti ljudskih shvatanja i ponašanja).

Besmislena je takodjer cesta opaska da je uvrijediti vjerske simbole, pa i crkvene osobe koje su visoko rangirane, uvreda za Hrvate. Pa nisu svi Hrvati vjernici. Eto proizilazi da se gradjani Hrvatske nisu oslobodili da slobodno misle.

Najgore u svemu je što ne znamo što je monstruozno pa nam iz neznanja prijete ponavljanja crnih perioda povijesti.

U vezi teme zgodno je pročitati donje priloge o kojima su obavještene sve institucije u vrhu Crkve koje kada odgovore- dogodi se kao u prilozima.

 

ZA HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO

 

RELIGIJSKI DIO

 

ADALBERT REBIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s