ZABRANJENA IZJAVA Studenti Filozofskog se pobunili protiv povlaštenog upisa bogoslova

Lupiga.com

Donosimo vam izjavu Saveza studentskih udruga Filozofskog fakulteta čiju je distribuciju na fakultetskim mailing listama dekan Vlatko Previšić – zabranio. Kako proizlazi iz te izjave, zahvaljujući netransparentnim pregovorima između Katoličko-bogoslovnog i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sklopljen je ugovor koji studente KBF-a stavlja u povoljniji položaj u odnosu na one sa FFZG-a, a od njihovog gostujućeg studiranja financijsku korist bi imao samo KBF. Oni su je napisali povodom izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a koja će se održati u četvrtak, 12. ožujka. Između ostalog, na sjednici će se raspravljati i o ugovorima Filozofskog fakulteta s KBF-om.
Kako navodi Studentski zbor FFZG-a na svojim stranicama na društvenim mrežama, Savez studentskih udruga FFZG-a izdao je izjavu koja je trebala biti proslijeđena na fakultetsku mailing listu.

“Doznavši za izjavu, dekan Vlatko Previšić je zabranio da se ona pošalje na mailing liste ffzg.svima te student.svima”, objavili su u objavi. Zbor je odlučio objaviti ovu izjavu, budući da je na tragu zaključaka Plenuma FFZG-a i rasprava s Otvorenih sjednica, ali i s obzirom da su revoltirani gušenjem slobode govora. Izjavu koju potpisuje Tia Glavočić, predsjednica SSU-a, prenosimo u cijelosti:

“Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU), kao krovna organizacija studentskih udruga čiji je primarni zadatak zaštita interesa studenata, ovim putem želi iskazati protivljenje ugovoru koji je Filozofski fakultet u Zagrebu sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Htjeli bismo istaknuti da ovakav ugovor na više načina dovodi studente Filozofskog fakulteta u neravnopravan položaj. Na prvom mjestu, studenti KBF-a bili bi u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na ovom fakultetu.

Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo KBF, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta. Također je problematično i financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u. Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme. Posebno problematičnom držimo činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti Filozofskog fakulteta bili dovedeni u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva.

Naposljetku, želimo ukazati na činjenicu da je ugovor sklopljen netransparentno, bez ikakve participacije studentskih predstavnika, a njegove su posljedice dalekosežne upravo za studente Filozofskog fakulteta. Uzevši sve navedeno u obzir, Filozofskom fakultetu, njegovim profesorima i asistentima te studentima ovaj ugovor donosi samo štetu, a nikakvu korist.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s