Godišnje izvješće pučkog pravobranitelja Hrvatskom saboru

REPUBLIKA HRVATSKA

PUČKI PRAVOBRANITELJ
gospođa Lora Vidović
Trg hrvatskih velikana 6, Zagreb

Prilog Udruge David godišnjem izvješću pučkog pravobranitelja Hrvatskom saboru

Poštovani,
tokom protekle ali isto se događalo i prijašnjih godina, prisutna su kršenja ljudskih prava i sloboda, te diskriminacija djece od strane Katoličke crkve.

1. Vjeronauk u školama uvedeni je Međudržavnim sporazumom Republike Hrvatske sa Svetom stolicom mimo ustavnih procedura i volje svih građana . Taj ugovor najviše štete nanosi djeci. Iako je po Ustavu RH crkva odvojena od države, ova politička odluka ima katastrofalne i nesagledive posljedice po razvoj, zdravlje i integritet djece u razvoju. Politika je PROTUUSTAVNO zagarantirala financiranje konfesionalne indoktrinacije, odnosno, vjerski nauk. Odluka o vjeronauku u vrtićima i školama najokrutniji je napad na neotuđiva ljudska prava djece, kao što su sloboda i opredjeljenje i time ih učinila taocima religijskih institucija iz kojih kasnije, pod prijetnjom vječne kazne i gubljenja društvenog statusa jedva mogu izaći. To se zove protuustavna indoktrinacija i prisilna integracija mladih koji nisu u stanju donositi vlastite odluke. Posljedice takove nebrige pravne ili sekularne države za svoju pojedinu djecu, koja kasnije postaju odrasli ljudi, vidimo po stanju i događanjima u našoj zemlji i u svijetu (npr. plodovi inkvizicija nekada i terora danas u ime religije i boga).

2. Vjeronauk u školama ima još za posljedicu i diskriminaciju djece koja ga ne pohađaju. Zbog neosjetljivosti i pristranosti Ministarstva obrazovanja i lokalnih školskih vlasti, koja taj predmet namjerno stavlja u sredinu satnice, djeca su prepuštena hodnicima ili im se sugerira da ostanu na satu vjeronauka. Nebrojene pritužbe roditelja i senzibiliziranje javnosti jednostavno se od samog početka ignoriraju.

3. Sve je više tendencija da izgled škola poprima drugi oblik sakralnih objekata, počevši od križeva, svetih slika pa sve do jaslica. Ne zna se što će biti slijedeće?

Smatramo da Vi kao pravobranitelj prepoznajete ozbiljnost problema i opasnosti koje prijete djeci po njihov normalni razvoj u slobodno misleće ljude.
Ustavom RH svaka vjera se treba poštivati, ali po tom istom ustavu i zakonodavstvu RH, kažnjivo je u ime bilo koje vjere vršiti nad djecom nasilje indoktrinacijom, koja počinje s prisilnim krštenjem i nastavlja se vjeronaukom i sve to u cijelosti proturječi osnovnim i neotuđivim ljudskim pravima koje je RH potpisala ali Katolička crkva ne. Zašto ne? Možda zato ne, jer ne smatra da je svako dijete od prve sekunde čovjek i da ima neotuđiva prava na samo opredjeljenje koje mu po ustavu roditelji moraju sačuvati!?

Stoga Vas gospođo Lora Vidović kao pučku PRAVOBRANITELJICU pri REPUBLICI HRVATSKOJ obvezujemo DA TAJ PROBLEM spomenete U SVOJEM IZVJEŠĆU ZA GODINU 2014.

Isto smo uputili gospođi Ivani Milas Klarić, pravobraniteljici za djecu.

Udruga David

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s