Koliko duboko je Katolička crkva pala u moralno-etičkom pogledu govori i to da je papa Franjo svojim kardinalima, biskupima i svećenstvu dijagnosticirao 15 opakih duhovnih bolesti i to duhovnu Alzheimerovu bolest, egzistencijalnu shizofreniju i lažni narcizam. Htio to Papa ili ne, on je ovom izjavom stavio Katoličku crkvu kao i samoga sebe na stup srama te produbio diskusiju o legitimnosti papinstva i Katoličke crkve u zastupanju izvornog kršćanstva kojeg je učio i uči Isus Krist?

U medijima se papa Franju slavi kao najvećeg moralistu današnjice, kao onog koji čovječanstvu hrabro i bez ustručavanja govori u savjest. Postao je „besmrtni“ kritičar svih nepravdi i „grižnji savjesti“ vlastodržaca, bogataša a po najnovijem i svoje vlastite institucije. Naime, Papa je 22.12.2014 u Vatikanu primio kurijalne kardinale, biskupe, svećenike – točnije, personal „Svete Stolice“, te ih je – na zaprepaštenje prisutnih i javnosti – umjesto tradicionalnog božićnog darivanja i hvalisanja, stavio na stup srama! Ali time i opću Katoličku crkvu i samoga sebe, iako je to vještom retorikom izbjegao! On je u govoru prisutnima govorio o petnaestak najtežih bolesti od koje boluje duša i tijelo Katoličke crkve, odnosno, njezina duhovna „posvećena bogu“ avangarda. Konkretno, svojim je kardinalima, biskupima, svećenicima i laicima suradnicima „Svete Stolice“ konstatirao “duhovni Alzheimer”, “egzistencijalnu shizofreniju”, “kameno srce”, “lažni narcizam”, “sekularni egzibicionizam”, “suparništvo zaradi slave”, “tobožnju besmrtnost” i “terorizam trača”. Bez dvoumljenja, ovaj iskorak ukazuje na “raštimanost crkvenog orkestra“, odnosno same Katoličke crkve, kojoj je on kao samozvani „Sveti Otac“ papa apsolutni vođa bez kojega nitko, uz prijetnju vječnih paklenih muka, ne smije mijenjati ništa od onoga što je predbacio kurijalnom personalu!

No, izgleda da duhovna avangarda Katoličke crkve uviđa da sve učestalija istupanja pape Franje, ne samo ova najnovija već i ona skora o skandalu naplaćivanja sakramenata, naplaćivanju misa i blagoslova od strane biskupa i župnika od sve siromašnijih vjernika, govore više u prilog najveće arogancije i nelegitimnosti pape u odjeći najdublje poniznosti a manje ili ništa o stvarnoj Papinoj namjeri oko promjena Katoličke crkve po pitanju slijeđenja Isusa Krista!? Nasuprot tome, na sreću mnogih crkvenih kršćana, izazivaju sve intenzivnije i dublje diskusije o (ne)legitimnosti pape i njegove Crkve po pitanju zastupanja onoga na koga se pozivaju. Sve ovo bi uskoro, ako već nije, moglo postati prevelikim mlinskim kamenom oko Crkvenog i Papinog vrata!?

Papa Franjo je rekao da se Katolička crkva mora promijeniti! To je za mnoge hvale vrijedno, no to nije ništa novo osim onoga da je rekao da time mora započeti najprije njegova vlastita vatikanska kurija, odnosno, „Sveta Stolica“. Ne zna se je li ovaj govor znak mudrosti jer Papa zna gdje se moraju promijeniti drugi, ili je to znak njegove bolesti i to „Alzheimera“ i „egzistencijalne shizofrenije“ jer ne spominje onoga tko bi mogao i morao napraviti konkretni korak i to ne sutra nego danas, naime, izdati dekrete kojima bi se započelo ono što već dugo najavljuje? Sve što je rekao je općenito – konstatirao je: „Jedna kurija, koja sama sebe ne stavlja u pitanje, koja se ne modernizira i koja ne postaje bolja, je bolesna.” Kada i tko bi mora započeti promjene i inovacije zaobišao je, nažalost, mudro u velikom luku jer zna da je to on sam. Stručnjaci su mišljenja da to neće biti dovoljno za brze i željene promjene u kuriji i Katoličkoj crkvi jer dok Papa samoga sebe kao „svetog oca“ i „namjesnika boga“ na Zemlji ne stavi u pitanje i prizna od čega boluje i postane zdrav, stvari neće krenuti, jer poznato je da „riba smrdi od glave“!? No problem je u tome kako da nepogrešivi Papa prizna da je pogriješio ne samo on već i njegovi prethodnici? To što sada čini liči više na vanjsku kozmetiku i medijalnu demagošku egzibiciju, a manje na ozbiljne duhovne pothvate? Uostalom vrijeme će pokazati što je mislio?!

U svom govoru Papa je pojedincima u kuriji, bez da ih je poimence prozvao, predbacio ponašanje „besmrtnika, nedodirljivih i nezamjenljivih“ te im preporučio posjetu groblja svojih prethodnika koji su isto mislili i neka razmisle o sebi. To su najvjerojatnije i učinili jer inače bi na kraju tradicionalni i obligatorni pljesak bio intenzivniji?

Ipak, pitanje se postavlja do kada će papa Franjo pred očima čitavog svijeta sjedati u avione i letjeti u sve moguće države i igrati ulogu najvišeg socijalno, etičko-moralnog autoriteta bez da ga itko upita odakle mu snaga i odvažnost govoriti o moralu i etici budući da je poglavar Katoličke crkve koja je u ime Boga, o čemu svjedoče i njezini vlastiti dokumenti u arhivima, počinila milijunske mega zločine protiv svake zdrave pameti i koji ujedno svjedoče o praktičnom negiranju i izrugivanju onog istog Boga i Krista u čije ime bivaju pozivani i dobivaju plaćen put i boravak? Pita se kada će se državnici i njihovi narodi, oni isti koji mu plaćaju putovanje i boravak, odvažiti atestirati mu one iste bolesti koje je on sam sebi i svojoj crkvi konstatirao 22.12.2014, naime da boluje od „Alzheimerove duhovne bolesti“ i egzistencijalne shizofrenije? Možda je sada došlo vrijeme da ga se zamoli da već jednom prestane govoriti kao „arogantni pravednik u odjeći najdublje poniznosti“ etiku i moral pravednika koju on sam niti njegova institucija ne prakticira i da ga se zamoli da konačno progovori o mučenjima, prijevarama, prisvajanjima zemljišta falsificiranim dokumentima, o seksualnom zlorabljenju i mučenju djece svojih prethodnika papa i kardinala, biskupa i svećenstva, crkvenih otaca, teologa i „svetaca“, nekada i danas? Bilo bi također vrijeme da mu se postavi pitanje kada će najaviti prekid dvije tisuće godina duge šutnje o nanošenju nepravde narodima i pojedincima od strane Crkvene avangarde i njegovih prethodnika papa? Vrijeme je da ga se zamoli da progovori o konkretnoj duhovnoj zadovoljštini nevinim žrtvama za štete nanesene od njegove institucije za vrijeme inkvizicije i nebrojenih ratova i o nanesenoj materijalnoj šteti i nadoknadi iste narodima i državama u koje dolazi kao i o njihovom otuđenom blagu koje koristi Crkva? Progovori li o tome, onda bi se moglo govoriti u korist rasterećivanja savjesti Crkve i njegove osobne – pa i one iz Argentine za vrijeme hunte?

Moris Hoblaj, teolog i sociolog

Jedna misao o “Kardinali, biskupi i svećenici boluju od duhovne Alzheimerove bolesti i egzistencijalne shizofrenije – kaže Papa Franjo!