Zaboravljene žrtve ili skriveni egzekutori

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. U završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU-a, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani su na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Zanimljivo je da se bar na taj jedan dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima ne spominju žrtve vjerskih totalitarnih i autoritarnih režima! Ne postoje spomenici niti mjesta hodočašća. Nema sjećanja. Namjerno se zaboravljaju milijuni žrtava koje su stradale direktno ili indirektno od vjerskog fanatizma. Vode se tu i tamo rasprave je li više ljudi kroz povijest ubijeno u ime religije ili u ime ateizma. Koji su bili strašnije ubojice: vjerski fanatizam ili nedostatak vjere?

Povijest je ispunjena nebrojenim pokoljima od strane vojski, koje su nosile vjerski barjak. Broj vjerskih ekstremizama po čitavom svijetu kroz povijest je bezbroj. Žrtve se, kako gdje, broje u stotinama, tisućama i mnogo mnogo više. U pohodu Aleksandra Velikog pogubljeni su milijuni ljudi. U križarskim ratovima pogubljeno je pola milijuna židova i muslimana. Asteci su jednom u samo četiri dana zaklali 100.000 zarobljenika. U milijunima se mjere žrtve kolonijalne Indije. Do pet milijuna hindusa, sikha i muslimana umrlo je u postkolonijalnoj Indiji. Osmansko Carstvo masakriralo je dva milijuna Armenaca tijekom godina. U vrijeme Franka, u Španjolskom građanskom ratu, ubijeno je sto tisuća ljudi. Milijuni su umrli u Ruandi, pola milijuna u Darfuru.

Jedno od najmračnijih poglavlja vjerskog kulta idola je vrijeme inkvizicije, koja je svoj vrhunac dosegla u progonima vještica. Glavna skupina žrtava tih progona, kojim su uništeni životi približno 3 milijuna ljudi, bile su žene. Bezbrojne žene su kao vještice bile najokrutnije mučene a zatim spaljene na lomačama.

Hrvatska povijest bilježi mnoge žrtve, uglavnom sa predznakom žrtvava fašizma ili komunizma. Nebrojene pokolje koji su učinjeni, podržavani ili prešućivani od strane vjere izbrisani su ekspres iz povijesnog sjećanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s