Platforma 112: Hrvatski biskupi uvrijedili su obitelji žrtava, Crkva ne zna što je to mirotvorstvo!

Index.hr

Piše: I.Ć.

“VJERUJEMO da u Hrvatskoj, biskupima usprkos, ima dovoljno ljudi dobre volje kojima su sućut, pravda i mir bliži i važniji od vlastitih krvnih zrnaca”, stoji u izjavi Marine Škrabalo iz GONG-a koja je u ime nevladinih organizacija okupljenih u Platformi 112 reagirala na jučerašnje priopćenje sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine koju je predvodio nadbiskup Josip Bozanić.

Crkva u Hrvata jučer je podržala sisačkog biskupa i predsjednika Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Vlade Košića koji je sudjelovao u zagrebačkom dočeku haaškog osuđenika Darija Kordića. Biskup Košić rekao je da za Kordića da se radi o “moralnoj veličini”, a ne ratnom zločincu.

Crkva je tu da pročišćuje povijest!?

Crkva tvrdi da je biskup Košić zbog takvog stava izvrgnut “neprimjerenih grubostima” ali i “nepravednim prozivanjima”. Isto tako biskupi smatraju da je zadaća Crkve u “pročišćavanju spomena prošlosti”.

“Biskupi Katoličke crkva u Hrvata, čak dvadeset godina nakon što su Crkvu na mirotvorstvo pozvali Ivan Pavao II i kardinal Kuharić, svojom podrškom Kordiću i Košiću, dokazuju da im nasušno treba katehetska poduka iz mirotvorstva ali i brzi tečaj za ljudska prava i demokratsko građanstvo kako bi prestali miješati domoljublje s nacionalizmom, a ratne zločine s herojstvom”, zaključuje Škrabalo.

Podsjetimo, nakon izdržane dvije trećine 25-ogodišnje kazne, na slobodu je 6. lipnja 2014. pušten haški osuđenik Dario Kordić.

Platforma podsjeća da su osuđenog ratnog zločinca u zagrebačkoj zračnoj luci uz desničarske budnice, ali i povike „Za dom spremni”, dočekalo više stotina oduševljenih članova obitelji, prijatelja i istomišljenika, među kojima su se nalazili i neki devedesetih godina visokopozicionirani političari te predstavnici katoličke crkve, poput sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je poveo molitvu u zahvalu zbog Kordićevog povratka.

Mise zahvalnice za ratnog zločinca

Osim njih, ondje su se nalazili i aktivisti Sabina Šabić i Zoran Ivančić. Dražeći transparent na kojem je pisalo „116” (broj žrtava ubijenih u selu Ahmići) Zoran Ivančić je uzviknuo „Sotono! Ubojice!“. Prema njemu se sjatila rulja i zadala mu nekoliko udaraca. Policija ga je privela i tako ga spasila, no prema napadačima nije reagirala, napominju iz Platforme.

Istoga dana u Zagrebačkoj katedrali svetu misu zahvalnicu zbog Kordićevog povratka predvodio je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

Nekoliko dana potom, 10. lipnja, u organizaciji Kuće ljudskih prava i Antifašističke lige Hrvatske, a uz podršku članica Platforme 112, pred Zagrebačkom katedralom dvjestotinjak aktivista prosvjedovalo je protiv crkvenoga poricanja zločina istaknuvši imena i prezimena 116 žrtava HVO-ova pokolja bošnjačkih civila u Ahmićima.

Poštujmo žrtve

„Iz Hrvatske odašiljemo drukčiju poruku: da poštujemo žrtve i suosjećamo s njihovim obiteljima. Hrvatska se mora suočiti s ovim zločinom. Pripadnici Katoličke crkve koji slave Kordića šalju neprihvatljive poruke. One ne doprinose ni suživotu ni miru, i izravno vrijeđaju obitelji ubijenih. To se nije smjelo dogoditi“, kazao je aktivist Documente Eugen Jakovčić.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s