Da li je šutnja zaista zlato?

 

Braniti sudioništvo u zločinima prebacujući odgovornost na druge da su i oni znali a nisu ništa učinili, licemjerno je, ako znamo u ime koga crkva govori. Po papi Franji moralno je spasiti nekoliko desetina Židova a šutjeti o slanju na tisuće u logore smrti. Šutnja i priklanjanje militantnim režimima već je uhodana praksa svih papa.

Kada papa Franjo govori o fundamentalistima to može zavarati naivne i poslušne, ali ne i istinu koja povijesno i argumentirano potvrđuje da je fundamentalizam nastao u glavama i odajama vjerskih vođa. Prema papi Franji trideset godišnji rat vodile su neke grupe fundamentalista a nisu posljedica nauka koji je uništavao sve što mu je stalo na put.

Ovaj je intervju pape udar na istinu, moral i dostojanstvo ljudskog roda. To je ponovo smaknuće milijuna žrtava počinjenih u ime nauka koji eto živi i slavi sam sebe i danas. Ne zaboravimo taj isti nauk uzrok je i danas nebrojenih zločina koji se zataškavaju i relativiziraju. Zar se nasilje u Božije ime ne događa i danas? Što je sa prisilnim krštenjem, vjeronaukom u školama i seksualnim zlostavljnjima?

Ako pogledamo dublje u poruke pape iz ovog intervjua – one su sablažnjive. Papa se javno zalaže i propagira ekumenski pokret, približavanje i suradnju svih vjera. Kako onda protumačiti izjavu: “da ima naroda s tako različitim kulturama da ih ni ljepilo ne bi držalo skupa”. Ili: “Vjerujm da Isus zahtijeva od nas biskupa da budemo sluge a ne kneževi”. Je li na djelu stoljetni moral: “Govori ono što se od tebe očekuje čuti a misli i čini ono što je u tvom interesu!”

Udruga David

http://www.jutarnji.hr/volio-bih-da-o-meni-kazu–bio-je-dobar-tip-taj-frane–nije-bio-potpuno-los/1199390/

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s