Oprez kada crkveni funkcionar postavlja pitanje moralnog kredibiliteta!

 

Odgovor redakcije vlč. Pavlu Primorcu na članak “Pitanje moralnog kredibiliteta“

Vi ste se, gospodine Primorac, kao crkveni funkcionar i jamac institucije Katoličke crkve 22. travnja u Objektivu obratili javnosti pitanjem moralnog kredibiliteta u slučaju suspendiranog don. Ivana Grubišića, po zanimanju dojučerašnjeg vašeg kolege. Za udrugu David taj Vaš osvrt samo je od tolikog značaja koliko ste udrugu, u maniru modernog crkvenog inkvizitora, netočno i zlobno apostrofirali da širi netrpeljivost. Najme, u spomenutom osvrtu Vi namjerno i lažno projicirate u javnost, tzv. samoprojekcijom, svoju vlastitu i crkvenu kriminalnu ćud i praksu klevetanja i huškanja. To nije u redu!

O samoprojekciji jedne institucije ili jedne osobe može se govoriti uvijek kada jedna institucija ili osoba, kao Vi, pokušava u javnosti klevetati ili kriviti jednu drugu instituciju, udrugu ili pojedinca svojim vlastitim nedjelima, odnosno, (ne)karakternim osobinama, npr. kada Vi kao crkveni funkcionar usprkos poznavanja crkvene i svoje povijesti klevećete i žigošete udrugu David istim ili sličnim osobinama koje krase Vas osobno ili Vašu Crkvu.

Vašu Crkvu npr. krase sve osobine jedne sekte i institucije kojoj gotovo osamnaest stoljeća nikada nije bilo stalo do vjernika, već jedino do bogatstva i vlasti koju si je pridobivala najvećim zločinima i to zloupotrebljavanjem imena kršćanska, božja, apostolska i Kristova, a sada te iste osobine prišiva udruzi David.

Stoga, gospodine Primorac, kako bi bilo da umjesto klevetanja i žigosanja nevinog pojedinca i udruge objasnite ljudima razloge neviđenih zaoštravanja između crkve i društva na svim razinama, i to ne samo u Hrvatskoj? Ili da im objasnite zašto katolički biskupi s “sv. ocem” papom i nadalje, usprkos direktne veze s “Bogom i Kristom”, ne osiguraju mir i blagostanje na Zemlji i zašto ne jamče da se više neće voditi ratovi, da se ekološka kriza neće pretvoriti u katastrofu, da vojska nezaposlenih neće i dalje rasti i da svjetskom gospodarstvu neće više prijetiti neki „crni petak“?

Bolje bi bilo da Vi, gospodine Primorac – koji ste plaćeni novcem napaćenog naroda – umjesto što kršite osmu Božju zapovijed, odgovorite ljudima na pitanje koje se sve više nameće: zašto svijet leži tako neizlječivo u zlu i tko ga je doveo do te kobne situacije? Odgovorite javnosti zašto ipak, unatoč tome što postoje mnogi crkveni rituali, molitve i hodočašća s oprostima, na goruća pitanja nema odgovora od “sv. oca” koji ima direktnu vezu s Nebom, zašto kola svijeta kližu nizbrdo?

Gospodine Primorac, udruzi David nije toliko stalo do tradicionalnog analiziranja crkvenih počinjenih zločina nad čovječanstvom, nego do nepristrane dubinske analize njihovih uzroka na primjeru Katoličke crkve za vrijeme inkvizicije ili drugog svjetskog rata, odnosno, njezinih službenika svećenika, biskupa i papa. Udruzi, tako izgleda ipak jako dobro uspijeva uz sudjelovanje čitatelja, iskopati i analizirati korijene klerikalnih nebrojenih nedjela nad čovječanstvom jer inače se ne bi Vi javljali u stilu inkvizitora kojemu nije stalo do istine već jedino do vlasti i bogatstva?

Kako bi bilo da objasnite, za plaću koju dobivate od naroda, kriminalnu povijest tzv. “sv. otaca“: npr. zašto je papa Vigilije, 537 do 555, ubio svojeg prethodnika? Da kažete ljudima zašto je “sv. otac” papa Honorije I., 625-638, u Španjolskoj poticao na napade na Židove i progonio inovjernike. Ili zašto je papa Leon I. postupao rigorozno i nemilosrdno prema inovjernicima? Ili, zašto današnji papa sa svojim biskupima štiti pedofile – seksualne zločince klerike – pred civilnim državnim pravosuđem i zašto papa ne zatvori banku IOR koja posluje kriminalnim mafijaškim pranjem novca?

Kako bi bilo, gospodine Primorac, da umjesto kršenja osme zapovjedi Božje razmislite o tome zašto je Karlheinz Deschner – priznat u svijetu kao veliki poznavatelj crkvene povijesti – progone, inicirane od papa, nazvao «krvoločnima» iako su o sebi tvrdili, npr. papa Leon I., da preko usta pape govore sam Bog i Krist. I zašto današnji papa Franjo ne vjeruje u istine svojih prethodnika kada se javno i naivno pita: tko sam ja?

Objasnite ljudima zašto je sveti Bernhard iz Clairvauxa koji nije bio papa, već «svetac» i «crkveni učitelj», 1146. pozvao na križarski rat i gdje stoji u Bibliji njegova izjava prenesena predajom, a koja glasi: «Kristov vitez ubija čiste savjesti. On umire još spokojnije. Kad umre, on koristi sebi. Kad ubija, on koristi Kristu?» Za pape i neke od svetaca, kao npr. za svetog Bernharda, je sasvim jasno da su pozivali u križarskim ratovima na ubojstvo ili na uništenje Saracena, Slavena ili heretika ako se ne obrate na katolicizam. Bilo je dakle pravilo: smrt – ili obraćenje.

A danas što propovijedate Vi, gospodine Primorac? Vaš citat iz spomenutog članka po smislu je gotovo na visini Bernharda iz Clairvauxa; „Svi koji u Hrvatskoj ne misle katoličkimoraju računati i na to da svojim neadekvatnim djelovanjem mogu izgubiti intelektualni, duhovni, pa ponekad i moralni kredibilitetili da širenje nekatoličkog razmišljanja graniči s oblicima mržnje.“

Dakle, sve ukazuje na to da vam nije nepoznat nauk Vaše crkve u kojoj stoji da sve što nije katoličko treba uništiti!

Gospodine Primorac, ovakve misli, riječi slične su riječima i djelima kojih je crkvena povijest puna i, umjesto da Vas one u duhu Kristovom zabrinu po pitanju crkvenog i klerikalnog i Vašeg osobnog moralnog kredibiliteta, Vi osporavate duhovno-moralni i etički kredibilitet don Ivana Grubišića i udruge DAVID. To može biti katolički, ali nikako kršćanski niti u duhu ustavnosti Republike Hrvatske.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s