Vatikan uvrijeđen osudom UN-a o pedofiliji u crkvenim redovima

Matrix World

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Prema Wikipediji Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka. Osnovana je 24. listopada 1945. Povelju od dječjim pravima su potpisale članice UN-a 1989. godine u kojoj stoji da dijete ima pravo na zdrav i siguran razvoj kao i da ga se treba zaštititi od seksualnog i bilo kakvog drugog zlostavljanja. Koliko je prava i slobode, dječje nevinosti trebalo biti oduzeto da bi UN tek krajem 2013. godine reagirao na zataškavanje skandala Vatikana i Katoličke Crkve? S obzirom da smo objavili registar pedofila i niz članaka na ovu temu molimo vas da, ako se osjećate uvrijeđeno jer „napadamo“ Vašu Crkvu, pročitate članke ovdje, ovdje i ovdje.

Kad pogledamo što se sve oglašava i kako, bojimo se da nas više ništa ne može iznenaditi, pa čak i oglas za pronalaženje katoličkih partnera za sveti sakrament braka.

Koliko slobodnog vremena imaju svećenici u Hrvatskoj možete vidjeti na oglasima po gradu gdje vam se nude njihove usluge (slika oglasa) za pristojnu cijenu kako bi vas pred Bogom (koji im služi samo kako bi naplaćivali i ucjenjivali u Njegovo ime) vjenčali i okrunuli svetim brakom u kojem će vam cvasti samo cvijeće, osim ako ne nastavite pohoditi barem nedjeljne mise i ako prestane puniti svećeničku kesu.

Ukoliko mislite da pretjerujemo molim vas pročitate tekst ili barem pogledajte taksovnik Biskupija Hrvatsko-Slavonske crkvene pokrajine.

Kako crkva zarađuje na grijesima vjernika? Obratite pažnju za "ženidbu" s maloljetnicom i incest.

I tako u svoj toj svojoj bogomdanoj dokolici naši „dragi“ svećenici prolaze lišo za svaki svoj grijeh, sitni, sitniji, najsitniji, barem tako misle glavari (manji i veći) Katoličke Crkve jer sve što se učini po pitanju njihovih grijeha, makar to bilo silovanje jednog, dva ili 100 maloljetnih osoba je prebačaj u drugu župu.
Pa kad ponestane župa, izgradi se nova crkva na temeljima lažnih obećanja mjesta uz Krista, svećenika pedofila se prebaci u lijepu, novoizgrađenu građevinu koja odiše novim prilikama za nova nedjela.

Lista sa svećenicima KC-a iz savzne države Minesota. Broj osuđenih svećenika pedofila se sve više povećava, pa ipak Vatikan u svom okrilju čuva tisuće pedofila svećenika.

Dakle, evo naših „čuvara dječjih prava“, par desetljeća kasnije traže od Svete Stolice da momentalno izbace sve svoje svećenike za koje se zna da su pedofili i one na koje se sumnja, iako im se daje rok do 2017. godine. Također su osudili Crkvu zbog usvajanja politike štićenja svojih svećenika za stotine i tisuće silovanja djece.

U izvješću također kritiziraju stavove Vatikana prema kontracepciji, homoseksualcima i abortusu.

papa franjo

Vatikan je odgovorio da će pregledati izvješće no isto tako smatraju neprimjerenim UN-vo miješanje u unutrašnju politiku Crkve, vezano uz rješavanje problema s pedofilnim svećenicima, ali isto tako i vezano uz stav prema abortusu, homoseksualcima i kontracepciji.

Grupa koja prezentira žrtve zlostavljanja u Americi je toplo pozdravila ovaj potez UN-a. Smatraju da bi to trebao biti „poziv na buđenje“ crkvenim policijskim službenicima koji još uvijek štite predatore svećenike.

UN proziva Crkvu, između ostaloga zbog:

 

  1. Njemačka – svećenik Andreas L. je priznao da je u 2012. godini počinio 280 zlostavljanja djece uključujući 3 dječaka koje je silovao kontinuirano više od desetljeća.
  2. Sjedinjene Američke Države – otkrivena su brojna zlostavljanja 90-tih godina od strane bostonskih svećenika, Paul Shanleya i John Geoghana, koja su izazvala opće zgražavanje u javnosti.
  3. Belgija – biskup iz Bruges-a, Roger Vangheluwe, dao je ostavku u 4-om mjesecu 2010. godine nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao dječaka nekoliko godina.
  4. Italija – 2010. godine Katolička Crkva je po prvi put otkrila u javnost 100 slučajeva svećenika pedofila koji su bili prijavljeni tijekom 10 godina.
  5. Irska – izvješće iz 2009. godine je otkrilo da je seksualno i psihičko zlostavljanje toliko rašireno u katoličkim krugovima, školama, sirotištima i župama da je kroz 20. stoljeće poprimilo razmjere epidemije.

Odbor UN-a za prava djece smatra da bi Sveta Stolica trebala otvoriti dosje svećenika koji su počinili zločine tako da bi ih vlast mogla pozvati na odgovornost za njih.

U izvješću stoji da je nevjerojatno da Sveta Stolica nije znala za počinjene zločine te da se izražava duboka zabrinutost prema seksualnom zlostavljanju tisuće djece od strane članova Katoličke Crkve koja djeluje pod nadležnošću Svete Stolice.

Svećenik Ivan Čuček, osuđeni pedofil. Koliko je još pedofila u crkvenim redovima?

UN oštro osuđuje praksu mobiliziranja pedofilnih svećenika koji se nakon saznanja o njihovim nedjelima samo prebacuju iz župe u župu, a ponekad i u drugu zemlju. Pretpostavljamo da se to događa ako nepopularnost svećenika dostigne određenu kvotu.

Odbor je dodao da takva praksa mobilizacije stavlja djecu u mnogim zemljama u poziciju visokog rizika seksualnog zlostavljanja, jer isti ti svećenici ponovo budu u kontaktu s djecom.

Izvješće također traži od vatikanske komisije kreirane od pape Francisa s kraja prošle godine da se istraže svi slučajevi seksualnog zlostavljanja no i da se istraži rješavanje dosadašnjih slučajeva i ponašanje u svezi s tim cijele hijerarhije Crkve.

Podsjećaju i Crkvu na slučaj Magdalene, trudnice koja je bila primorana od strane časnih sestara dati svoje dijete na usvajanje bogatoj obitelji. Nakon toga, zajedno sa 10000 žena, pod stražom časnih sestara, Magdalena  je danonoćno radila besplatno za Crkvu.

Don Nedjeljko Ivanov još jedan svećenik pedofil kojeg crkva skriva. Umjesto da ga se izbaci iz redova svećenstva on uživa u mirovini u okrilju crkve.

Vatikan odbija svaku optužbu prikrivanja zločina svojih svećenika pedofila. Prošle godine u prosincu su odbili dati podatke o unutrašnjim istragama ukoliko ih to ne zatraži određena zemlja sa sudskim nalogom. Isto tako smatraju da ih nitko ne bi trebao prozivati koliko su do sada učinili po pitanju prevencije budućeg zlostavljanja od strane njihovih svećenika.

Početkom ove godine, Vatikan je potvrdio da je skoro 400 svećenika izbačeno iz reda svećenstva u periodu od dvije godine.

Iako je odbor UN-a poslao strogi zahtjev Crkvi zapravo nema nikakav pravni mehanizam s kojim može utjecati na Crkvu.

Svećenik Drago Ljubičić je godinama silovao dječake, pa ipak žrtvama se nitko nije ispričao niti im je isplatio novac za duševnu i fizičku bol i eventualno saniranje psihičke štete.

BBCijev reporter David Willey je iz Rima izjavio da je Vatikan postavio nove upute kako zaštiti djecu od predatora svećenika pedofila, no dodaje, da smatra da su biskupi u mnogih dijelovima zemalja koncentrirani na zaštićivanje reputacije svećenika i Crkve nego saslušavanje zlostavljanih žrtvi.

U međuvremenu, nekoliko američkih katoličkih biskupija je bankrotiralo nakon što su platili ogromne svote novaca kao kompenzacija žrtvama.

Na sve optužbe Vatikan odgovara diplomatski:

Sveta Stolica je primila na znanje zaključne primjedbe… koje će biti razmatrane kroz studije istraživanja… prema internacionalnom zakonu i praksi.

Iako, dodaju da žale da su u tolikoj mjeri zaključci ušli duboko u učenje i dostojanstvo čovjeka Katoličke Crkve  i kršenje religijskih sloboda. Kao i nijekanje rada i posvećenosti Crkve pravima djece u skladu sa moralom i religijskim vrijednostima katoličke doktrine.

Silvano Tomasi, nadbiskup je za Vatikanski radio izjavio da UN-ovo izvješće nije uzelo u obzir seriju promjena u protekciji djece i sav trud kroz reformiranje. Dodao je da UN nema pravo miješanja u moralna učenja Crkve.

Barbara Blaine, predsjednica američke grupe zlostavljanih žrtava je izjavila:

Crkveni dužnosnici su znali za sve, no odbili su to zaustaviti. Ništa se nije promijenilo. Usprkos svoj retorici pape Francisa i vatikanskih dužnosnika, zapravo nisu učinili ništa kako bi zauvijek zaustavili tu pošast.

Izvori:

U.N. Report: Vatican Policies Allowed Priests To Rape Children

Vatican ‘must immediately remove’ child abusers – UN

Scathing UN report demands Vatican ‘immediately’ act against child sexual abuse

UN convention

The True Scandal of the Magdalene Laundries

Vatican blasts “prejudiced” report from U.N. committee on Catholic Church child sex abuse

U.N. committee blasts Vatican for allowing sex abuse, urges Church to open secret files on pedophile priests

Former Pope Benedict defrocked nearly 400 priests in two years for child abuse

Izvor: http://matrixworldhr.wordpress.com/2014/05/02/vatikan-uvrijeden-osudom-una-o-pedofiliji-u-crkvenim-redovima/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s